MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Genel, Toplum » CHP’li Hüseyin Sağ Mecliste sorguladı
CHP’li Hüseyin Sağ Mecliste sorguladı

Boğaziçi İmar Kanunu’na aykırı olan kaçak lüks konutları CHP’li Hüseyin Sağ Mecliste sorguladı

 

İstanbul Ortaköy’deki lüks bir sitenin havuzu ve otoparkının kaçak olması, İmarlı Konut olmadığı iddiası ile Yargıya taşınması ve Boğaziçi İmar Kanunu’na aykırı olduğunun basına yansıması sonucu konuyu İBB Meclis Gündemine taşıyan CHP İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyarak konuyu sorguladı…

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Temmuz ayı toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Hüseyin Sağ, Hakkı Sağlam, Ferhat Epözdemir, Coşkun Tanış, Taner Kazanoğlu, Deniz Erzincan, Nadir Ataman, Sait Coşkunoğlu, Süleyman Kolcuoğlu ve İsmail Söylemez imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına

İstanbul Boğazı’ndaki kaçak yapılara bir yenisi eklendi. Ortaköy’de Boğaz manzaralı Naciye Sultan Sitesi’ndeki kapalı otopark ve havuzun da kaçak olduğu belirlendi. Ünlü isimlerin de ev sahibi olduğu ve her biri 3-4 milyon dolar olan 38 daireli sitenin bir malikin kredi çekmek istemesi Bankanın söz konusu dairenin arsa vasfında olduğunu belirterek, “Tapulu gayri menkulünüz imarlı konut niteliği taşımaması sebebiyle başvurunuz değerlendirmeye alınmamıştır” dedi. Talebi red etti 4 bloğu iskansız olan sitedeki kaçak kapalı garaj ile havuzun yıkılması İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 Mayıs 2011’de toprak altı garajın yıkımı için karar aldı.

Ancak, İstanbul 9. İdare Mahkemesi 2012’de kararı iptal etti, Danıştay 19. Dairesi de 6 Mayıs 2014’te iptal kararını onadı. Bu yüzden Belediye Boğaziçi İmar Müdürlüğü yıkımı gerçekleştiremedi. Bu kez İstanbul 16. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yıkım için dava açtı. Mahkeme heyeti yerinde keşif yaptı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden Prof. Emin Savcı’nın bilirkişi raporunda, kapalı otoparkın Boğaziçi İmar Yüksek Kurulu’nun 1992 tarihli kararına aykırı olduğu belirtilerek, “Açık havuz, ona ait duş, WC gibi tesislerinin de kaçak olduğu tespit edilmiştir” denildi.  Kapalı otopark konusunda Mimarlar Odası’na da tespit yapıldı. 14 Nisan 2015 tarihli raporda da, “Projede garaj bulunmamaktadır. Kapalı garajın ruhsatsız ve kaçak inşa edildiği kanaatine varılmıştır” denildi. Bir malik İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe vererek kapalı otopark ile havuzun kaçak olması nedeniyle tekrar yıkımını talep etti. Dilekçede, 143 parseldeki binanın iskanlı olduğu, diğer 5 parselde bulunan binaların ruhsata aykırı olduğu iddia edildi.


huseyin-sag-sorguladi1

Bu çerçevede söz konusu yerin: Hmax  değerinin aşıldığı, Çatı piyeslerinin onaylı projesine aykırı olduğu, Binaların kontur gabarilerinin ölçülmesini, onaylı projesine tüm aykırılıkların tespit edilmesini, Terk alanlarının kamu eline geçip geçmediğinin, Kot kesit, İnşaat istikamet rölevesi, İlgili kuruma tadilat projesi verilip verilmediğinin, İskan belgesinin olup olmadığı, Yapı denetim firması tarafından onaylı projesine aykırılıkları ile ilgili bir işlem yapılıp yapılmadığı, İlgili belediyesince yada İBB Encümenince karar altına alınmış yıkım yada para cezasının olup olmadığı, Kaçak olduğu bilirkişi tarafından tespit edilen “Açık havuz, ona ait duş, WC Kapalı garajı yıılıp yıkılmayacağını, Tarafınızdan imar işlem dosyasından kontrol edilmesi ruhsat ve ruhsata esas belgelerden incelenmesini,

Önergemizin Başkanlık Makamına havale edilmesini arz ederiz.’ şeklinde ifade etti.

 

Galeri
📆 03 Ağustos 2015 Pazartesi 14:09   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR