MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Eğitim, Genel, Manşet » Çocuklarımız sanal oyunlarla ,tehlike altında. SODİGEM açıklıyor.
Çocuklarımız sanal oyunlarla ,tehlike altında. SODİGEM açıklıyor.

Hayatımızın vazgeçilmezi olan internet ve Sosyal medya kolaylıkları yanı sıra, sıkıntıları da göz ardı edilemeyecek kadar büyük.Özellikle Sosyal Medya vazgeçemediklerimiz arasın da neredeyse birinci sırayı almaktadır. Büyük-küçük,yaşlı-genç bir çoğumuz bağımlı hale geldik. Öyle ki bununla ilgili Yeşilay Sigara ve tütün ,Alkol,madde,kumar bağımlılığı yanında Teknoloji Bağımlılığı konusun da çalışmalara başladı. Yeşilayın  Yeşilay.org.tr sitesin de bağımlılığın belirtileri ve soruna ilişkin çözümleri vatandaşlara açıklayıcı bir şekilde verimli olup çalışmalara devam edilmektedir.

Sosyal medyanın yanı sıra özellikle çocukların hayatının merkezine yerleşen dijital oyunlar tehlikeli bir hal almaya başladı.Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Mavi Balina oyunu birçok çocuğun intiharına sebep oldu. Uzmanlar  ‘Mavi Balina’, ‘Mariam’ ve ‘Momo’ gibi kötü oyunların Çocukta adrenalin yükselterek bağımlılığa sebep olduğunu açıkladılar. Konuyla ilgili TBMM de çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı da Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi –SODİGEM ‘i kurdu. Prof. Dr. Çomaklı ailelerin dijital dünyanın dilini avantaj ve dezavantajlarını çocuklardan önce öğrenmeleri gerektiğini vurgulayarak merkezde ailelere ve gençlere yönelik yoğun programlar yapılmaktadır. Mavi Balina, Mariam gibi oyunlar üzerine açıklamalar yapan SODİGEM intiharla sonuçlanan dijital oyunlar konusunda aileleri bilgilendiren kitapçık yayınladı.

Ebeveynlere yönelik sık sık uyarıların yapılmasının yanı sıra Terör örgütü FETÖ nün Sosyal medya daki taktikleri de yer almaktadır. Bunula ilgili rapor hazırlayan SODİGEM FETÖ nün  kriminal iletişim bağlamın da bilişim kurumların da ,sosyal medya  ve dijital dünyadaki türlü taktik ve stratejileri ele alındı.

Ayrıca   SODİGEM’ in değindiği konulardan biri olan  NOMOFOBİ sosyal medya hastalıklarından biridir.

Nomofobi,”No Mobile Phone” kelimelerinin kısaltılmasıdır. Nomofobi olan kişiler, etraflarında telefon, bilgisayar veya herhangi bir dijital iletişim aracı olmaması durumun da endişe ve panik duygusu yaşamaktadır. Bunun sonucunda intihar ve depresyon gibi sorunlarla karşı karşıya gelebilmektedirler.

Kişinin telefonun yanında olmaması veya şarjının bitmesi kendini çaresiz hissetmesi, ani stres belirtilerini (beş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi) yaşaması Nomofobi belirtileridir.

Teknolojinin faydaları kadar maalesef zararları sebebiyle artık bazı kurumlar insanları uyarmak ve bilgilendirilmek üzere çalışmalara başladı. Sodigem tarafından yapılan çalışmalar ve düzenlediği paneller de özellikle gençlerin daha sağlıklı bir şekil de sosyal medya yı kullanması yönünde vurgular yapılmaktadır. Sodigem ayrıca sosyal medya hesapların da FOMO  ili ilgili açıklamalara da yer verdi.

Fomo ; kişinin sosyal ağ hesapların da gündemi takip edememe ,veya gündemi kaçırma ile ilgili kaygı ve endişe duymasıdır. Bireyler sürekli çevrimiçi ve sosyal medya sayfalarını sürekli güncellemeye ihtiyaç duymaktadır.

Nomofobi  ve Fomo gibi rahatsızlıkların belirtilerini kendinde gören kişilerin,bu durumu kabullenmeleri ve  sosyal medyada geçirilen sürede kitap okumak, müzik dinlemek, gibi farklı aktiviteler yapabilirler .İhtiyaç duyulursa bir uzman tarafından yardım alabilirler.

Bağımlılığın bize zarar vermeye başladığı durumlara en güzel örnek kişinin zaman içerisin de kendisini yalnız, mutsuz hissedip depresif bir ruh haline bürünmesi olacaktır. Sadece 5 dk İnstagrama ya da Facebooka bakacağım deyip dakikalarca kendimizi alamadığımız da ilk önce çevremiz den soyutlanmaya başlayacağız.

Devlet kurumlarının özellikle Üniversitelerin bu konuda ki çalışmalarını takip etmek uyarıları dikkate almak özellikle biz ebeveynler için çok önemli. Her türlü olumsuzluklardan korumaya çalıştığımız çocuklarımızın teknoloji ve bilişim dünyasın daki tehlikeler her geçen gün artmak ta olup ölüm ve kayıp haberleriyle basın da yer almaktadır.

SODİGEM ‘in  de değindiği gibi Sosyal Medya kullanımın da öncellikle biz ailelerin dikkatli olup, bağımlılığımızı azaltmalıyız.Çocuklar bu konu da öncellikle bizi örnek alacaklardır.Onlarla geçireceğimiz kaliteli vakit onları her türlü tehlikelerden korumamıza yardım olacaktır.Unutmayalım  ki onların ilk ve tek kahramanları bizleriz.Yerimizi dijital dünyadaki sahte ölümcül kahramanlara bırakmayalım,teknoloji bize değil biz teknolojiye hükmedelim

Galeri
📆 30 Aralık 2019 Pazartesi 11:13   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR