Geçen hafta içinde olan deprem bize eski günleri hatırlattı. 1999 yılında yaşanan felaketin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen unutamadığımız o korku geçenlerde yine kendini hatırlattı.
İstanbul’da beklenen olası depreme hazırmıyız değilmiyiz tartışmaları sürerken Sosyolog, Eğitimci ve Danışman olan Burhan Ulucanlı kendince olası bir depremde can kaybını en aza indirgemek adına bir proje gerçekleştirmiş.
Kendi kalmeninden Sayın Burhan Ulucanlının Depreme karşı önlem kafesi verdiği poresini sizlere tanıtalım istedik;
DEPREME KARŞI ÖNLEM “YAŞAM KAFESİ”
Bu ülkenin düşünen ve sorgulayan sosyolog bir vatandaşı olarak, nacizhane bir tavsiyem var.
Maden ocaklarına gerektiği gibi, yapılmayan yaşam odaları…
Yaşadığımız dairelere deprem anında sığınabileceğimiz “yaşam kafesi” olarak yapılsa nasıl olur?
Şöyle; çökme darbelerine dayanıklı kırılmayan çelik malzemeden, dört tarafı kapalı, yanları parmaklık demirli, ortalama bir ailenin sığabileceği, örneğin1x3m büyüklükte. İçerisinde ilkyardım malzemeleri, su, el feneri, düdük, cep telefonu, maske, oksijen tüpü vb. bulunduğu bir çanta…
Adını da “Yaşam Kafesi” projesi diyelim. Ne dersiniz?
Yaşam kafesi projesiyle, bina çökse bile insanların % 80 oranında ölümden kurtulabileceğini düşünüyorum.
Ne olur, bundan sonra Ülkemizde insan canına değer vermeye başlayalım.
Madem, Ülkemiz deprem fayları üzerinde. Madem, depremi önceden bilinmesini sağlayan teknoloji henüz yok. Madem, mevcut binalarımızın çoğu çok katlı, depreme dayanıksız durumda. Madem, bunların dayanıklı hale dönüştürülmesi hemen mümkün değil. Gelin birlik olalım, yaşadığımız evlerimize “Yaşam Kafesi” projesini hemen başlatalım.
Daha da önemlisi, bu proje Devletimiz tarafından hukuksal mevzuatlarla zorunlu hale getirilse nasıl olur? Hem bu şekilde daha etkin ve hızlı mesafe alınabilir.
Bu projeye, yüksek riskli bölgelerden, depremde yıkılması olası çok katlı binalardan hemen başlayabiliriz. Mevcut binalarda ki dairenin kullanım alanını fazla daraltmadan mimar ve mühendisin belirleyeceği uygun bir bölümüne, çok kısa bir zamanda uygulanabilir.
Ayrıca, bu projenin yüksek binalara inşaat aşamasında yapılması gerektiğini ve bu aşamada çok daha rahat uygulanabileceğini düşünüyorum. Bu projeyi uygulamak çok zor değil. Maliyeti çok düşük. Daire başı birkaç bin lira para ile yapılabilir
Güzel Ülkem, lütfen ama lütfen artık herşeyi kadere bağlamayalım. Maden ocaklarında “Yaşam Odalarını”, evlerimizde ise “ Yaşam Kafeslerini” hemen hayata geçirelim. Kazalardan, ihmallerden, doğal afetlerden vb. ölümleri azaltalım. İşimizi -mış gibi yapmayı bırakalım.
İşimizi gerçekten gerektiği gibi, dünya kalitesinde yapalım.
Sevgi ve Saygılarımla…
Burhan ULUCANLI
Sosyolog – Eğitimci – Danışman
Bir yanıt yazın