MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Manşet, Pendik, Sağlık » Diyabetli Olabilirsiniz
Diyabetli Olabilirsiniz

Dünya Diyabet Haftası dolayısıyla Pendik Belediyesi ve Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile vatandaşlara ücretsiz risk taraması yapıldı. Ölçümlerde 603 kişiden 244’ü obezite, 42 kişide de diyabet riski tespit edildi.

 

Her yıl 14-21Kasım’datüm dünyada kutlanan Dünya Diyabet Haftası dolayısıyla diyabete dikkat çekerek toplumda farkındalık oluşturmakamacıyla Pendik Belediyesiyle işbirliğiyapan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından  “Diyabetli olabilirsiniz” temalı bir etkinlik düzenlendi.

 

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi önünde düzenlenen etkinlikte vatandaşlar boy, kilo, beden kitle indeksi, bel çevresi, tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yapılarak risk faktörleri taramasından geçirildi. Riski yüksek çıkanlar, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Ek Hizmet Binası olan ve Pendik Kaynarca’da bulunan Diyabet Merkezine yönlendirildi. Pendiklilerin yoğun ilgi gösterdiği tarama sonucunda 603 kişiden 244 kişide obezite, 42 kişide Diyabet, 129 kişide  de Hipertansiyon açısından risk tespit edildi.  Hastane Yöneticisi ve Başhekim Doç. Dr. Recep Demirhan,  diyabet belirtisi olan kişilerin geç kalmadan kan şekeri ölçümü yaptırması tavsiyesinde bulundu.

“Hareketli yaşam gerekiyor”

Öte yandan standı ziyaret eden Belediye Başkanı Kenan Şahin şeker hastalığının tüm organları tahrip eden bir sorun olduğunu ifade ederek Pendiklileri hareketli bir yaşama davet etti. Başkan Şahin Fevzi Çakmak Merkezi’ndeki Arif Nihat Asya’daki diyabet merkezinden de bahsederek; “Şekeri, hastalık seviyesine gelmiş kişiler burada tedavi oluyor. Ancak öncelikli tedavi hareketli bir yaşamdan geçiyor” dedi.

Ülkemizde her 7 kişiden biri diyabetli

Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre;  yapılan bilimsel çalışmalar ülkemizde 6,5 milyon diyabetlinin bulunduğunu, 3,2 milyon kişinin  ise diyabetli olduğunun farkında olmadığını ortaya çıkardı. Diyabet hastalığının görülme sıklığı obezitenin artışına paralel olarak hızla artarken ülkemizde 20 yaş üzerindeki her 7 kişiden birinde diyabet görülüyor. Bunun yanı sıra diyabet riski yüksek nüfusumuzun da 14 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabet hastalığının erken tanı ve tedavisinin sağlanması, ilgili risk faktörleri konusunda halkın bilinçlendirilmesi, diyabete bağlı diğer sağlık sorunları sıklığının Dünya Sağlık Örgütü hedeflerine indirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” uygulamaya konuldu.

📆 23 Kasım 2015 Pazartesi 10:13   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR