MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Gençlik, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BELEDİYE KREŞLERİNDE KUTLANDI
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BELEDİYE KREŞLERİNDE KUTLANDI

KREŞ ÖĞRENCİLERİNE ÇOCUK HAKLARI KONUSUNDA SEMİNER

Kartal Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri’nde eğitim-öğretim gören öğrenciler 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla verilen seminerde bir araya geldi. Minik öğrenciler öğretmenleri eşliğinde İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Selmin Cansu Demir’in çocuk hakları konusunda verdiği seminere katıldı.

 
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından, Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü’nde eğitim-öğretim gören çocuklara; çocuk hakları, çocuk istismarı, çocuğa yönelik şiddet konularında eğitim semineri düzenlendi. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Selmin Cansu Demir’in verdiği seminere belediye kreşlerindeki çocukların yanı sıra kreş öğretmenleri ve Kartal Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri Müdürü N. Enif Yavuz Dipşar katıldı.

 

 

Kartal Belediyesi Merkez Kreş ve Uğur Mumcu Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi toplantı salonunda yapılan seminere konuşmacı olarak katılan, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel sekreteri Av. Selmin Cansu Demir, seminerde çocuklara Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan haklarını anlattı. Av. Selmin Cansu Demir, çocuklara slaytlar eşliğinde haklarının neler olduğu, nelerin hak ihlali sayılabileceğini örneklerle açıklarken, ihlal ve kötü bir durumla karşılaşmaları halinde başvuru yapmaları gereken yerler hakkında da bilgi verdi. Seminerde daha sonra karşılaşabilecek ihlal ve istismar durumlarında nasıl davranılması gerektiği hususunda bilgiler de verildi. Çocuklara özellikle istismar vakalarını saklamamaları önerilirken; konuyu mutlaka anne ve babalarına veya öğretmenlerine açmaları gerektiğinin altı çizildi.İstismarı önleyici bilgilerin slâyt eşliğinde anlatıldığı seminere katılan tüm çocuklara Baro Çocuk Hakları Komisyonu tarafından bastırılan çocuk haklarını anlatan bildirgeler dağıtıldı.

 

 

Öğrencilerin ilgiyle dinleyerek izlediği seminerin sonunda N. Enif Yavuz Dipşar, Av. Selmin Cansu Demir’e teşekkür ederek Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına katkılarından dolayı Kartal heykelciği takdim etti.

ÇOCUK HAKLARI
Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

 

Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır. Uluslararası Af Örgütü’nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde, çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır.

 

Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillenmiştir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir.

📆 20 Kasım 2014 Perşembe 15:44   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR