Engelsiz Dünya Platformu ile İstanbul Aydın Üniversitesi “Engelsiz Dünya Platformu-Balkan Ülkeleri” protokolünü imzaladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi ile Engelsiz Dünya Platformu Balkan ülkelerinde başta engelli bireyler olmak üzere dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürünü yaygınlaştırmak maksadıyla; her ülkeden üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ile Kızılay ve Kızılhaç’ların kurucu olarak katıldığı bir işbirliği protokolü imzaladı.
21 Mart 2016’da Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da Dr. Sare Davutoğlu’nun katılımlarıyla yapılacak tören öncesi gerçekleşen imza protokolünde İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Engelsiz Türkiye Platformu Başkanı Kenan Yabanigül, Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu ve çok sayıda öğretim görevlisi ile öğrenci hazır bulundu.
Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Ülkemizde engelli bireylerin bağımsız yaşama koşullarına erişmesi ve kent yaşamına katılabilmeleri için gerekli şartların oluşturulması, eğitim öğretim hakkından tam anlamıyla faydalanmalarının sağlanması, bu konularda toplumsal farkındalığın artırılması, ailelerinin maddi olarak desteklenmesi, engelli bireylerin aktif olarak iş hayatına katılması ve istihdam imkânlarının artırılması açısından son yıllarda kat edilen mesafe son derece ümit vericidir” diye konuştu.
“İSTİYORUZ Kİ YERYÜZÜNDE YAŞAYAN TÜM İNSANLAR AYNI YAŞAM HAKLARINA SAHİP OLSUNLAR”
Törene konuşmacı olarak katılan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Bağcılar Belediyesi olarak bugüne kadar engelli çalışmalarının içerisinde belediye olarak yer aldığımız gibi STK’ların yaptığı çalışmalar içerisinde yer aldık. Şuna inanıyoruz ki toplumun tüm fertlerinin birlikte yaşam kalitesi yükselecektir. Bugün de burada Balkan Engelliler Platformu’nun kuruluşunun bir başlangıcını yaptık. İstanbul Aydın Üniversitesi ile Engelliler Platformu’nun birlikte yapmış olduğu bir protokolle Mart ayında Bosna Hersek’de bunun kuruluşunu da gerçekleştirmiş olacağız. Daha önce Dünya Engelliler Platformu kurulmuştu. Bizler de bu platformun içerisinde yer alıyoruz. İstiyoruz ki yeryüzünde yaşayan tüm insanlar aynı yaşam haklarına sahip olsunlar. Netice itibariyle herkes Allah’ın yarattığı kutsal bir varlık olarak görülmeli. Birbirlerine olan üstünlükleri sadece inançlarında ve takvalarında olmalı. Herkesin yaşam hakkı eşittir. Birlikte aynı hayatı paylaşan insanların yaşamı çok daha rahat sürdürebilmeleri adına, biz de tüm çalışmaların içerisinde olduk ve olmaya da devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
“SADECE SOSYAL SORUMLULUK DEĞİL AYNI ZAMANDA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR”
“İstanbul Aydın Üniversitesi bir proje kapsamında 3 yıl önce Engelsiz Yaşam Araştırma Ve Uygulama Merkezi’ni kurdu. Kurulduktan sonra birçok çalışma yapıldı” diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Süreyya Kumru “200’den fazla engelli öğrenciye eğitim verildi, işe yerleşmeleri konusunda destek sağlandı. Birçok STK ile iş birliği geliştirildi, projeler yapıldı ve birçok devlet kurumuyla da çalışmalar yürütüldü. Bunlar, sadece sosyal sorumluluk çalışmaları değil aynı zamanda bilimsel ve akademik çalışmalar da oldu. Platforma da daha çok bilimsel destek sağlamak istiyoruz. Bu oluşumun içerisinde olduğumuz için çok mutluyuz. İnşallah hayırlı çalışmalar yapacağız” dedi.
Bu imza protokolümüz Dünya Engelliler Platformu’nun yeniden oluşturulduğu Dünya Balkanlar Engelsizler Platformu oluşumudur” diye konuşan Engelsiz Türkiye Platformu Başkanı Kenan Yabanigül ise şunları söyledi:
“Gelecek yıl Mart ayında Dr. Sare Hanım’ın katılımıyla Bosna Hersek’de kuruluşunu sağlayacağız. Bu kuruluşta koordinasyonu sağlayacak olan üniversitemiz Aydın Üniversitesi’dir. O yüzden burada üniversitemizle beraber işbirliği protokolü imzaladık.”
Bir yanıt yazın