MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Kartal, Manşet, Toplum » EŞEKLİ KÜTÜPHANECİ HEYKELİ 30 NİSAN’DA KARTAL’DA AÇILIYOR
EŞEKLİ KÜTÜPHANECİ HEYKELİ 30 NİSAN’DA KARTAL’DA AÇILIYOR

EŞEKLİ KÜTÜPHANECİ HEYKELİ 30 NİSAN’DA KARTAL’DA AÇILIYOR

 

1940’lı yıllarda, yüklendiği kitaplarla, susuz, elektriksiz, yolsuz Ürgüp ve köylerine kütüphane hizmeti götüren idealist Cumhuriyet aydını Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz‘ün heykeli 30 Nisan Pazar günü saat 10.30’da Kartal’da açılacak.

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün girişimleriyle Yüksek Heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu tarafından bronzdan yapılan 2,5 metre yüksekliğindeki heykel, Kartal Meydanı’nda yerini alacak.

 

Mustafa Güzelgöz kimdir?

 

Mustafa Güzelgöz, diğer adıyla Eşekli Kütüphaneci, kütüphaneyi halkın ayağına götürmek düşüncesi ile Ürgüp seyyar kütüphanesinin yedi katır ve üç atı ile yöredeki 36 köye hizmet götürmüştür. 1943’te Tahsin Ağa Kütüphanesi memuresinin emekliliğe ayrılması üzerine boşalan kadroya Güzelgöz atanır.

İlk iş olarak harf devrimi sonrasında kütüphanenin rutubetli bir odasına atılmış olan Osmanlıca kitapları çıkartarak kurtarır. Kütüphanecilik alanında herhangi bir bilgisi olmayan Güzelgöz, kütüphanecilik üzerine yazılmış bir el kitabından yararlanarak modern bir kütüphane oluşturma çabasına girişir. Yakın çevresindeki tanıdıkları ile konuşarak ellerindeki kitapları kütüphaneye bağışlamalarını sağlar.

Güzelgöz, kaymakamla birlikte katıldığı heyet gezilerinde; halkın, heyette bulunan doktor öğretmen veteriner gibi halkın gereksinimlerini karşılayan meslek adamlarına büyük saygı gösterirken; bir kütüphane memuru olarak kendisine aynı saygının gösterilmediğini fark eder. Bunun üzerine bir kütüphane görevlisi olarak halka nasıl faydasının dokunacağını düşünmeye başlar. Köylünün imkânsızlıklar sonucu yararlanamadığı kütüphaneyi onun ayağına götürmeye karar verir. Bunun için en uygun olan yöntem, kitapları eşeklerle taşımaktır. Kitapları taşımak için gerekli olan sandıkların krokisini hazırlayarak marangoza yaptırır. Ödünç vereceği kitaplar içinde bir izleme defteri hazırlayarak yollara düşer. Böylece 36 köye hizmet vermeye başlar. Köylere götürülen bu hizmet neticesini vermeye başlamıştır. Karacaoğlan, Ali’nin Hayber Kalesi Cengi ile başlayan okuma zevki ve alışkanlığı gelişmiş; Karain köyünde Balzac’ın klasikleri bile okunmaya başlanmıştır.

 

 

📆 26 Nisan 2017 Çarşamba 10:19   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR