MENÜ ☰
ARTDUŞ
Eylül 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
.
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Büyükşehir, Genel, Manşet, Toplum » İMAMOĞLU: İBB’NİN SGK’YA TEK KURUŞ BORCU YOK
İMAMOĞLU: İBB’NİN SGK’YA TEK KURUŞ BORCU YOK

TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’li belediyeler üzerinden gündeme getirilen SGK borçlarıyla ilgili kamuoyuna bilgilendirmelerde bulundu.

İBB’nin SGK’ya tek kuruş borcu olmadığını açıklayan İmamoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a, “22 yıldır yönettikleri SGK’nın açığını 3 kat artırdılar. Yasal olarak mecbur oldukları halde 2016 yılından beri SGK’ya borcu olan şirketleri açıklamıyorlar. Hangi şirketlerin borcunu vatandaştan saklıyorsunuz? Kamu kuruluşu belediyeleri her gün açıklıyorsunuz da neden borçlu şirketleri açıklamaktan imtina ediyorsunuz? Nedir bu korku? Bakan beyin karnesi işte bu kadar bozuktur. Siz önce kötü yönetiminizle batırdığınız SGK’yı düze çıkarın sayın Bakan. Kendi başarısızlığınızın faturasını belediyelere kesmeye çalışmayın. Bu kadar büyük batığın sahibi iken, nasıl oluyorsa her gün ekranlara çıkıp rahat rahat konuşuyorlar, vallahi aklım almıyor. Normalde utanılması gereken bir durum da bile halkın belediyelerini suçluyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı kanalıyla AK Partili 24 ilçe belediyesine 45’er milyon TL’lik seçim yardımı yapıldığını belgeleriyle paylaşan İmamoğlu, “İstanbul’daki AK Partili tüm belediyelere seçimde harcanmak üzere aynı tarihlerde 45 milyon lira hibe gönderilmiş. Bir tek Silivri Belediyesi hariç. Biliyorsunuz orda MHP vardı. Ortaklarına göndermemişler. Trajikomik. Güldüğüme bakmayın, içim acıyor. 24 ilçe belediyesine seçim için 1 milyar 80 milyon lira para göndermiş Cumhurbaşkanlığı. Bir o kadar da İBB başkan adaylarına göndermişlerdir, şimdiki bakana. Seçimi kaybetmemiş demek ki, bakan yaptılar. Seçimi o kaybetmediyse, kim kaybetti, siz söyleyin” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın kendisini de etiketleyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içerikleri sözlerini hatırlatan gazeteciye de yanıt veren İmamoğlu, “Seçimden önce bir terör örgütü adına biri konuşur, bizi över veya bize dönük bir şeyler söyler. ‘Vay bak işte, bak niye böyle dedi’ falan filan diye anlatılır. Şimdi ben de diyorum ki; yahu İsrail’in Dışişleri Bakanı, yaptığı bir açıklamaya beni niye ekledi? Ben bunu anlayamadım. Beni tebrik etmeye bile gelmemiş bir ülkenin dış misyonu, -5,5 yıldır buradayım ben- beni böyle bir konuda niye ekledi yani? Düşünmeden edemiyorum. Bu manevralar enteresan” dedi.

“İBB’NİN SGK’YA TEK KURUŞ BORCU YOK”

İBB’nin SGK’ya tek bir kuruş borcu olmadığını aktaran İmamoğlu, “Belediyeye bağlı 5 iştirak şirketimizin 1,5 milyar liralık borcu vardır. Bizden önceki borç ise, 2021 yılından başlayarak yapılandırmıştır. Yıllara sair ödenmektedir. Bu ülkede borcu olmayan hane, borcu olmayan işletme mi vardır? Ödüyorsan, ödemekte anlaşmışsan bu borç değildir artık. 7 iştirak şirketimizin de 2,3 milyar lira borcu bulunmaktadır. Kuşkusuz bunlar da ödenecektir. Ödüyoruz da. Ne borçlar ödedik” bilgilerini paylaştı. 

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SUÇ DOSYALARINI SÜMEN ALTI EDİYOR”

İmamoğlu, eski İBB yönetiminin tek bir imar operasyonuyla, Fatih Vatan Caddesi’ndeki bir arsa üzerinden, özel bir şirketin cebine 106,5 milyon dolar girdiğini hatırlatarak, “Bu kıyak imzanın getirisi bile, İBB’nin bugünkü SGK borcundan 1 milyar lira daha fazladır. Bu usulsüzlük dosyası da diğer 40’a yakın dosya gibi 3 yılı aşkındır İçişleri Bakanlığında sümen altı edilmektedir. Soruşturulmasına bile izin verilmedi.  3 yıl önce verdiğimiz dosyalardaki kamu zararı toplamı 12 milyar liraydı. Bugünün parası ile 40 milyarı buldu. Hala yargıdan kaçırıyorlar.”

“İSRAF BELEDİYECİLİĞİNİ BİTİRDİK”

“Biz, israf belediyeciliğini bitirdik” diyen İmamoğlu, “Bizim böyle halkın parasının birilerine kıyak çekildiği tek bir dosyamız yoktur. Hamdolsun alnımız ak. Borcumuz varmış… Bizim namusuyla, emeğiyle, kendi kaynağını her tür zorluğa rağmen yaratarak borcunu ödeyen iştiraklerimiz, belediyelerimiz var. 2019 yılındaki seçim öncesinde, İGDAŞ’ı yönettikleri dönemde BOTAŞ’a dahi gaz parası ödemediler. 5 yıl öncenin parası ile 1,1 milyar liralık borçlarını da devlete biz ödedik. Bugünün parasıyla yaklaşık 200 milyon dolarlık bir ödemeydi bu. Bugünkü SGK borcumuzun 3 katı yapıyor. Biz ödedik devlete bu parayı. Onlar ödemediler” ifadelerini kullandı.

📆 04 Ağustos 2024 Pazar 13:40   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR