MENÜ ☰
ARTDUŞ
Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Genel, Toplum » İstanbul Modern’in yeni koleksiyon sergisi “Sanatçı ve Zamanı”
İstanbul Modern’in yeni koleksiyon sergisi “Sanatçı ve Zamanı”

“Sanatçı ve Zamanı”

İstanbul Modern, “Sanatçı ve Zamanı” adlı yeni koleksiyon sergisi ile sanatçıların zaman fikri etrafında birey olarak kendilerini ve çalışmalarını nasıl konumlandırdıklarına odaklanıyor.

“Sanatçı ve Zamanı”, Türkiye’nin mihenktaşı düşünür ve edebiyatçılarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın (1901-1962) “ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında” sözlerini de bir çıkış noktası olarak belirliyor. Tanpınar’ın görüşleri etrafında farklı coğrafyalardan sanatçıların geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki hesaplaşmalarına dair bir görünürlük sunuyor.

İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu’nun küratörlüğünü, Artistik Program Yöneticisi Birnur Temel’in de yardımcı küratörlüğünü üstlendiği sergi, Tanpınar’ın tüm çalışmalarına merkez oluşturan zaman kavramı üzerinden sanatçıların zamanlararası varoluş serüvenlerine dair bir yol haritası sunuyor. Aynı zamanda farklı zamanları hayal edebildiğimiz bir çağda, Tanpınar’ın görüşlerinin kuşatıcı zenginliğini de hatırlatmak istiyor.

115 sanatçının 186 çalışmasına yer veren sergi, sanatçının zamanı ile toplumun, kültürün, doğanın ve evrenin zamanı arasında kurulan bağa ve hesaplaşmaya dair bir düşünce alanı öneriyor ve geçmişten geleceğe farklı zamanları, belirli ortak temalar çerçevesinde bir araya getiriyor.

Sergi, sanatçıların kendi zamanlarını nasıl deneyimlediklerine, geçmişten gelip geleceğe akan zaman karşısında duydukları endişe ve hayal kırıklıklarına, iç zamanları ile başkalarının zamanları arasında kurdukları derin yakınlıklara işaret ediyor. Aynı zamanda sanat yapıtının, gelip geçicilik ve değişim karşısındaki yerine ve dönüşümüne karşı da bir tartışma zemini sunuyor. Sanat yapıtları hangi zamanların içinden geçerek şimdi, şu an izlediğimiz zamanın parçası olurlar? Başka yapıtlarla kurdukları zamansal ilişkinin anlamı nedir? Sanat yapıtları hangi koşullara direnerek veya parçası olarak gelecek zamana kalırlar?

“Sanatçı ve Zamanı”, soyut sanatın farklı zamanlardaki karşılıklarını, sanat üretiminde malzeme ve atölyenin rolünü, peyzaj ve natürmort geleneğinden bugünün doğa algısına olan dönüşümü, kimlik arayışlarını, yüce ve tinsel olana karşı ilgiyi, varoluş sorgulamalarını, beden politikalarını, feminist yaklaşımları, yeni kent kültürünün dayattığı karmaşık sorunları, savaş, ölüm ve yıkım karşısında verilen mücadeleyi, su kültürü ve bir boğaz kenti olan İstanbul etrafında gelişen hayat hikayelerini ve Anadolu insanını tanıma çabalarını ortak duygular etrafında yan yana getiriyor.

“Sanatçı ve Zamanı” sergisi için hazırlanan koleksiyon kataloğu, konuk yazar olarak sanat tarihçisi ve eleştirmen Ahu Antmen ile edebiyat tarihçisi ve Ahmet Hamdi Tanpınar uzmanı Handan İnci’den birbirini kesen bağlamlarda makalelere yer veriyor. Antmen zaman fikri üzerinden Türkiye’de modernleşmeye, kuşakların birbirleriyle olan etkileşimlerine ve aralarındaki hesaplaşmalara eğilirken İnci, Tanpınar’ı biyografik bir anlatımla tanıtırken, zaman kavramını yazarın çalışmalarındaki referanslarla ele alıyor.

13 sanatçı, ilk kez bu sergiye özel olarak, kendine yakın gördüğü bir sanatçı üzerine metin ele aldı. Bu metinler sergi mekânında yapıtların yanında yer alırken, modern ve çağdaş sanatçıları yanyana getiren serginin yalnızca fiziki yerleşiminde değil, düşüncesi ve ifadesiyle de önceki dönemleri ile ilişkisini koparmamış sanatçılara dikkat çekiyor.

“Sanatçı ve Zamanı”, müzenin her yıl yenilenen ve genişleyen koleksiyonu ile farklı coğrafyalardan sanatçıları  biraraya getiriyor. Uluslararası sanatçıların koleksiyondaki varlığını kuvvetlendiren İstanbul Modern, bu koleksiyon sergisi ile Liam Gillick, Allora ve Calzadilla, Georg Baselitz, Elliott Hundley, Hermann Nitsch, Anselm Kiefer, Matt Saunders ve Doug Aitken’ın çalışmalarına ilk kez ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Modern’in koleksiyon sergisinde ilk defa sergilenen 18 sanatçının yanı sıra, İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’ndan dahil edilen, aralarında Ali Alışır, Atilla Torunoğlu, Aziz Albek, Barbara ve Zafer Baran, Cafer Türkmen, Coşkun Aral, Gökşin Sipahioğlu, Manuel Çıtak, Murat Germen, Nuri Bilge Ceylan, Şahin Kaygun ve Yıldız Moran gibi sanatçıların fotoğrafları yer alıyor.

sanatci-ve-zamani1

Uluslararası isimlerin yanı sıra, yakın dönemde koleksiyona katılan Hüseyin Bahri Alptekin, Murat Pulat ve Ardan Özmenoğlu gibi sanatçılardan 32 çalışma yeni koleksiyon sergisinde ilk defa sergileniyor. Sergide, Burcu Yağcıoğlu, Ergin Çavuşoğlu, Cevdet Erek, Kutluğ Ataman, Fikret Atay, Vahit Tuna, Vahap Avşar, Hüseyin Çağlayan ve Ferhat Özgür’e ait, geçmiş süreli sergilerden hatırlanabilecek 10 çalışma ise ilk defa koleksiyon katında yeniden ziyaretçilerle buluşuyor.

Sergi kapsamında, serginin yapım aşamasına ilişkin bir video da hazırlandı. Ziyaretçiler bu videoya akıllı telefonlarını kullanarak ulaşabilecekler.
Sergiye paralel etkinlikler
“Sanatçı ve Zamanı” koleksiyon sergisi süresince çeşitli panel ve söyleşiler gerçekleşecek.
İstanbul Modern Eğitim Bölümü “Sanatçı ve Zamanı” sergisine paralel olarak “Müze Çantam” başlıklı bir eğitim programı hazırladı.
İstanbul Modern Mağaza’da “Sanatçı ve Zamanı” sergisine özel olarak, sergi kataloğu ve sergi temasını yansıtan hatıra eşyalarının yanında özel kitap seçkisi de bulunuyor. www.istanbulmodernmagaza.com

Galeri
📆 07 Ağustos 2015 Cuma 13:40   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR