13. İstanbul Lale Festivali Başlıyor – 1 – 30 Nisan 2018. İstanbul, laleleriyle buluşuyor. Baharı şenlikle karşılıyor. Şehrin rengarenk bahçeleri, meydanları ve caddeleri, dikilen 30 milyon lalenin göz alıcı güzelliğiyle taçlanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 13. İstanbul Lale Festivali kapsamında, bu yıl da şehir baştan ayağa laleyle bezedi. Emirgan Korusu ile Göztepe 60. Yıl Parkı renkli etkinliklere sahne olacak. Lalesiyle buluşan İstanbul’un görsel şöleni, müzikle şenlenecek. Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası ve Üniversitelerararsı Plaj Futbolu Turnuvası gibi spor etkinlikleri de festival kapsamında gerçekleştirilecek.
DÜNYANIN EN BÜYÜK LALE HALISI SULTANAHMET’TE
İstanbul’un sembolü lale, festival kapsamında bir kez daha geleneksel kültürümüzle buluşuyor. İstanbul Lale Festivali kapsamında; lale, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilmek ilmek halıya dokunuyor. Dünyada ilk kez İstanbul’da uygulanan laleden halı motifi, su kültüründe lale yetiştiriciliği yöntemiyle yapılıyor.
11 Nisan’da Sultanahmet Meydanı’nda dördüncü kez İstanbullularla buluşacak lale halısı, toplam 1.734 metrekare olacak ve 565 bin lale kullanılacak.
İSTANBUL’UN LALE BAHÇELERİ
İstanbul’un parklarına, korularına, meydanlarına ve cadde kenarlarına bu yıl 125 ayrı türde toplam 30 milyon adet lale soğanı dikildi.
• Gülhane Parkı’na 49 farklı türde 2 milyon 250 bin adet lale dikildi.
• Emirgan Korusu’na 125 farklı türde 3,5 milyon adet lale dikildi. Koruda tüm lale türleri görülebilir.
• Yıldız Korusu’na 45 farklı türde 500 bin adet lale dikildi.
• Zeytinburnu Soğanlı Bitkiler Parkı’na 167 farklı türde 500 bin adet soğanlı bitki dikildi. Lale, sümbül, nergis ve muskari gibi soğanlı bitkiler lale dönemi bittikten sonra da parkta görülebilir.
• Beykoz Korusu’na 25 farklı türde 300 bin adet lale dikildi.
• Göztepe 60. Yıl Parkı’na 100 farklı türde 1 milyon 657 bin 500 adet lale dikildi.
• Büyük Çamlıca Korusu’na 41 farklı türde 950 bin adet lale dikildi.
• Küçük Çamlıca Korusu’na 41 farklı türde 850 bin adet lale dikildi.
• Fethipaşa Korusu’na 30 farklı türde 300 bin adet lale dikildi.
• Hidiv Çubuklu Korusu’na 30 farklı türde 900 bin adet lale dikildi.
• Gözdağı Korusu’na 20 farklı türde 500 bin adet lale dikildi.
LALE HEYKELLERİ DE EMİRGAN KORUSU’NDA
İstanbul’un en güzel sembollerinden olan lale, 13. İstanbul Lale Festivali kapsamında sanatçıların yaptığı lale heykellerinde hayat buluyor. Birbirinden renkli lale heykelleri, Emirgan Korusu’nda İstanbulluları bekliyor.
KONSERLER FESTİVALE BAHAR COŞKUSU KATACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “İstanbul Lalesiyle Buluşuyor!” sloganıyla 2005 yılında başlattığı İstanbul Lale Festivali’nin 13’üncüsü, pek çok etkinliği İstanbullularla buluşturacak. Festival, gün boyunca süren konserlerin enerjisiyle bir başka yaşanacak. Yerli müzik gruplarının vereceği konserler, baharın sıcaklığını yaşatacak, etkinliklere neşe ve eğlence katacak.
Emirgan Korusu ile Göztepe 60. Yıl Parkı’ndaki performanlar, 1-30 Nisan arası her gün 11.00-19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
13. İstanbul Lale Festivali’nde özellikle geleneksel sanata ve sanatçılara özel bir yer ayrıldı. En özel sanatlarımızdan ebru, lale olarak bir kez daha canlanacak. Festival süresince ressamların ve kaligrafi sanatçılarının performansları ile cam üfleme sanatının incelikleri İstanbulluların beğenisine sunulacak.
İSMEK FESTİVAL KAPSAMINDA SERGİ AÇACAK
İSMEK, 13. İstanbul Lale Festivali kapsamında “VUSLAT: Cemre ve Lale” isimli sergisini 5 – 20 Nisan tarihleri arasında Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde İstanbullularla buluşturacak. İSMEK imzalı lale temalı ürünler, Emirgan Korusu ve Göztepe 60. Yıl Parkı’ndaki etkinlik alanlarında satışa sunulacak.
İstanbul Lale Vakfı (İLAV) tarafından düzenlenen “Lalenin Hikayesi” sergisi ise, 3 – 30 Nisan tarihleri arasında İstanbul Lale Vakfı Sergi Salonu – Emirgan Korusu’nda sanatseverlerle buluşacak.
LALE TEMALI ÜRÜNLER SERGİSİ
Sosyo-kültürel çalışmaları ile kadınların yanında olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi, Eğitim ve İstihdam Atölyelerinde düzenlediği kurslarla İstanbullu kadınları üretmeye teşvik ediyor. Gelinlik sektöründe revaçta olan kasnakta boncuk işleme ve yapay çiçek gibi çeşitli kurslar sayesinde, kadınlar el emeği ve göz nuru çalışmalarıyla aile ekonomisine destek oluyor. Mesleki eğitim alan kursiyerler tarafından hazırlanan ürünler, bu yıl da İstanbul Lale Festivali’nde İstanbullularla buluşuyor. Hünerli eller tarafından işlenen, ana teması “lale” olan ürünler, festival kapsamında lale tutkunlarının beğenisine sunuluyor.
Bir yanıt yazın