Dünyaca ünlü heykeltıraşların katıldığı Kartal Belediyesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu başladı.
Sempozyumun açılış törenini Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz yaptı. Kartal’da düzenlenen ve 20 gün sürecek olan sempozyum için Avrupa’dan ve dünyanın 11 farklı ülkesinden heykeltıraşlar Kartal’a geldi.
Sempozyumun açılışına Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra CHP Kartal İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ömer Fethi Gürer, Ali Apaydın, Feyyaz Kaynak, Başkan danışmanları, birim müdürleri, sanatseverler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.
Sempozyum boyunca dünyanın farklı ülkelerinden gelen heykeltıraşlar en güzel eseri ortaya çıkartmak için ter dökecek. Sempozyum kapsamında Amerika, İtalya, Polonya, Gürcistan, Türkiye, Almanya, Litvanya, Ermenistan ve İspanya olmak üzere 31 farklı ülkeden 265 sanatçının 367 eseri değerlendirdi. 367 eser arasından 11 eser seçildi.
Sempozyum kapsamında Kartal’a gelen Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde Öğretim üyeliği yapan Rahmi Atalay, düzenlenen uluslararası sempozyumun çeşitli ülkelerden sanatçıları ağırladığını ifade ederek, “Sempozyumu düzenleyen Belediye Başkanımız Altınok Öz’e ve ekibine teşekkür ediyorum. Bugün başlayacak olan çalışmalar sonucunda umarım Kartal Belediyesi 11 tane çok güzel heykel sahibi olacak.” dedi.
Dünyaca ünlü heykeltıraşlar Kartal’da
Sempozyumun hazırlanmasında ve düzenlenmesinde emeği geçen Yüksek Heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu ise, toplamda 9 ayrı sempozyum düzenlenmesinde emeği geçtiğini belirterek, “Kartal’da düzenlenen heykel sempozyumları bugün dünyada kendini çok iyi yerde gösteren bir sempozyumdur bu. Buraya gelen sanatçılar dünyanın çok ünlü heykeltıraşlarıdır. Zaten sempozyum tertip komitesi başkanı olarak ben bu duyuruları yaptıktan sonra 400 tane müracaat oldu. Buraya gelen sanatçılar ise 400 sanatçı arasında seçildi. Onlar özel insanlar, çok güzel işler çıkartacağına inanıyorum. Şu durumda 11 tane profesyonel heykeltıraştan 11 heykel kazanacağız” diye konuştu.
“Yöneticiler heykeltıraş hassasiyetiyle kent yönetmeli”
Sempozyum açılışında heykeltıraşların çalışacağı alanı gezen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, yaptığı konuşmada sanatçıların hayal dünyasına atıfta bulunarak, “Sabah bir martı denizden süzülerek kalktı. Ayaklarını geriye doğru yaslayıp gövdesiyle bütünleşti. Aynı şeye havalimanında da baktığınızda uçak havalanıyor. Bir süre sonra tekerlerini karnının içine alıyor. İşte, hayat veya gözlem uçakla kuşu yan yana getiriyor ve uçağın keşfine neden oluyor. Bir sanatçı veya bir teknik icat eden kişi iyi bir gözlemcidir. Sanatçılar da, doğa da insanda yaradılış felsefesinde var olan şeyleri keşfeden onu da taşa veya çamura veya tahtaya resmedebilen kişilerdir. İnsan doğuyor, ailesi, yaşadığı ortam, okulu ne veriyorsa yaşamda öyle şekilleniyor. Madenden çıkan bir taş o hayal dünyası ne kadar olduğu bilemediğimiz sanatçının elinde bir eser haline geliyor. O halde bizlerde, kentin yöneticileri de insanları kentlilik bilincine getirebilmek için, eğitebilmemiz için, toplu yaşamayı öğretmemiz için, üretken olabilmesi için ve özgür beyin olması için kentle ilgili karar verebilen herkesin bir heykeltıraş hassasiyetiyle kentini yönetmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Sanat eserlerine verilen zararlar İslamiyet adına mümkün değildir”
Sanat eserlerine zarar verilmesinin İslamiyet adına mümkün olmadığının altını çizen Başkan Altınok Öz, “Orta Asya’da, Anadolu’da veya Balkanlar’da bin yıldır İslamiyet var. Ama öbür taraftan bir bakıyoruz ki son yıllarda Afganistan, Irak ve Suriye’de İslamiyet adına sanatın yok edilmesi bin yıldır korunan ve İslam ile yönetilen İslamiyet’in olduğu yerde bin yıldır zarar verilmeyen kültür sanat eserlerine verilen zararlar İslamiyet adına mümkün değil.” şeklinde konuştu.
‘Minnet hissi duymayan milletin ayakta kalması mümkün değildir’
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün -‘Minnet hissi duymayan milletin ayakta kalması mümkün değildir’- sözünü hatırlatan Başkan Altınok Öz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kıbrıs’ın Atatürk’ü olan Rauf Raif Denktaş’ın heykelini diktik. Heykel bir taşa tapma değil, onun anısını yaşatma ve yaptıkları hizmetten dolayı da önünde saygıyla eğilmedir, anmaktır, anımsatmaktır. Bu cumhuriyeti kuran, bu ülkeyi kuran ve kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi bir mirasıdır. -‘Minnet hissi duymayan milletin ayakta kalması mümkün değildir’- diye bize emanet ettiği sözün tezahürüdür. Memnuniyetle görüyorum ki, kardeş olan belediyelerimiz sanatçıların ellerlinde hayat bulan eserlerden kendi kentlerine de almak istiyorlar.”
“Eşekli kütüphaneciyi anlattı”
Başkan Altınok Öz, ünlü edebiyatçı Fakir Bayburt’un adına kitap yazdığı Eşekli Kütüphaneci adıyla bilinen kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ün yaşamından kesitler anlattı. Başkan Altınok Öz, “ Mustafa Güzelgöz’ün tayini, kütüphaneci olarak Ürgüp Tahsin Ağa Kütüphanesi’ne çıkar. Kütüphanede heyecanla okurları bekler. Bir gün olur, beş gün olur, gelen giden yok. Özellikle çocuk kitaplarına gereksinim bulunan kütüphanedeki kitap sayısını arttırmak için Ürgüp dışında çalışmakta olan hemşerilerin adresini toplayabildiklerine el yazısı ile tek tek mektup yazarak kitap göndermeleri isteğinde bulunur. Bir ay sonra mektuba cevap olarak paketlerle kitaplar gönderilmeye başlar. Bazı Ürgüplüler, gazete ve dergilere abone olmuşlardır. Etraftakilerle konuşur, herkese anlatır. 23 yaşındaki genç memur, “Ne yapayım, ne yapayım?” diye düşünür durur. Sonunda aklına bir fikir gelir. Zorlukla bir eşek alır, iki tane de sandık yaptırır. İki sandığa, kalınlığına göre 180-200 kitap sığar. Sandıkların üstüne “Kitap İare Sandığı” yazar. Kitapları eşeğe yükler ve köy köy gezmeye başlar. Köylerdeki çocuklar Eşekli Kütüphaneciyi her seferinde sevinç içinde alkışlarla karşılarlar. Mustafa Güzelgöz, bu işi daha da ileri götürür kitap dağıtımını 5 merkep ve 2 katır ile yapmaya, ulaşılması çok zor ve engebeli yolları geçerek Ürgüp civarı ile Kayseri’nin Yeşilhisar ve İncesu ilçelerine bağlı köylere ulaşmaya başlar. Zamanla Mustafa Güzelgöz’ün ünü etrafa iyice yayılır. İnsanlar kütüphaneye de gelmeye başlar. Mustafa Güzelgöz, bakar ki kütüphaneye kadınlar hiç gelmiyor. Ardından kadınların daha çok sayıda gelmelerini sağlamak amacıyla Zenit ve Singer fabrikasına mektup yazar. Zenith dokuz tane, Singer bir tane dikiş makinesi yollar. Makine kullanmayı bilen kadınların yardımıyla dikiş kursları açılır. Salı günlerini kadınlar günü yapar. Kumaşı alan kadın kütüphaneye koşar. Dikiş makinesi yetmediği için sıralar oluşur. Sırada bekleyen kadınların eline birer kitap verir, beklerken okusunlar diye. İşte o gün bugün Eşekli Kütüphaneci olarak adlandırılır. Mustafa’nın aydınlık insanları gibi insanlar yaratmak, insanlara hizmet etmek bizim de görevimiz. Onun emeği karşısında hem saygıyla eğiliyorum, hem de onların yetiştirdiği öğrencilerin o sanat eserlerini kutluyorum. Mustafa’nın yetiştirdiği sanatçılara, heykeltıraşlara tebriklerimi sunuyorum. Sanatçılarımızı Kartal’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, ve heykeltıraş sanatçıları ile birlikte mermer bloklara ilk murcu vurarak sempozyumu başlattı. Kokteyl sonrası Başkan Altınok Öz, sanatçıların yapacakları eserleri inceleyerek heykeltıraşlardan bilgi aldı.
Amerika, İtalya, Polonya, Gürcistan, Türkiye, Almanya, Litvanya, Ermenistan ve İspanya olmak üzere 11 eserin yer aldığı sempozyumda heykeltıraşlar heykellerini yontacak ve Kartallılarla buluşturacak.
IV. Kartal Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’na katılan heykeltıraşlar ve yapacakları eserleri:
Adriano Ciarla- Eserin adı: Little water genius – İtalya
Anna Rasinska – Eserin adı: Sisifos – Polonya
Canan Zöngür – Eserin adı: Zümrü Anka – Türkiye
Franco Daga – Eserin adı: Love me Tender Love me Slowly – İtalya
Ivan Tsiskadze – Eserin adı: Centaur in love – Gürcistan
Mario Tapia – Eserin adı: Child – İtalya
Nils Hansen – Eserin adı: Mechanical Motion – Almanya
Rahmi Atalay – Eserin adı: Galatea ve Akis – Türkiye
Jhon Gogaberishvili – Eserin adı: Srebrenica Genogide – Gürcistan
Valerian Jikia – Eserin adı: Astral motif – Gürcistan
Vytautas Tallat-Kelpsa – Eserin adı: Trankquility – Litvanya
Bir yanıt yazın