MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » KADINLAR BİZDE VARIZ DİYELİ 82 YIL OLDU..
KADINLAR BİZDE VARIZ DİYELİ 82 YIL OLDU..


Atatürk, 1 Eylül 1925′ de İkdam Gazetesi’ nde yayınlanan bir beyanatında şöyle dedi:

“Bazı yerlerde kadınlar görüyorum ki, başında bir bez, peştemal veya buna benzer birşeyler asararak yüzünü, gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur. Bu tavrın manası neye delalet eder? Medeni bir millet anası, bir millet kızı için bu garip şekiller, bu vahşi vaziyet nedir? Bu hal milleti çok gülünç gösterir ve derhal düzeltilmesi lazımdır”.

 

1980 sonrası iktidarların dini siyasete âlet etme çabaları neticesinde kadını geri plana itme uygulamaları hız kazanmıştır. Türk kadını 1934 yılından daha da gerilere götürülmeye çalışılmaktadır. Siyasete atılması baba, erkek kardeş, akraba veya eş tarafından engellenmekte, oy kullanırken kendi iradesi, aile baskısı neticesinde ipotek altına alınmaktadır.

 

Ülkemizde yaşanmaya devam eden kadınlara özgü insan hakları ihlalleri listesini değişik alanlarda çeşitlendirerek uzatmak mümkün. Aile içi şiddet, namus cinsel taciz olayları…
Türk kadını, yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada; en azimli, inançlı ve güçlü desteği Atatürk’ ten almış ve çağdaş ülke kadınlarının önüne geçmiştir.Ne yazık ki son yıllarda dini siyasete alet eden erkek egomanyasının eline gectigi için kadın karanlık Çaglara cekilmektedir. .Kadın din simsarlarının ideolojilerine kurban edilmektedir. ..

 

Gonul ister ki,kadınlar, toplumun sorunları karşısında erkeklerin müsaade ettikleri alan ve ölçüde yer alma yerine, ataerkil toplumun sınırlarını aşmalıdırlar.

 

21.Yüzyıl Türkiyesinde “Töre cinayetleri”, ve “Berdel” uygulamaları ile kadınlarımız ülke gündemine oturmuştur.

 

82 Yıl önce Atatürk’ün kadınlarımıza vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkı büyük ölçüde kâğıt üzerinde kalmış, kadınımız ne yazık ki uygulamada ailesinin seçtiğini seçmiş, kendisi ise seçilememiştir…
Bu yüzden “kadının insan hakları” bir azınlık grubuna ait özel alanla kısıtlı kalan bir sorun değil, toplumsal kalkınma sürecinin temel taşlarından biridir. Ailede demokrasi olmadan toplumda da demokrasi olmayacaktır.
Keşke cinsiyetçi yaklaşımlardan uzak, salt insan olmayı başarmak ve insan hak ve özgürlüklerini ideale taşımak adına çabalayacağımız günlere ulaşabilseydik! Ben; üreten, sorgulayan, yeniliklere açık cesur, devrimci bir kadın-erkek dayanışması, dostluğu, yoldaşlığı ile “insanlığımızı” şahlandırdığımız bir geleceği umutla, sevgiyle inşa edeceğimize, bize dayatılan karanlığı yenebileceğimize inanıyorum. Ne dersiniz?

 

Tum bu olumsuzluklara ragmen, Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmenin 82. yılı kutlu olsun!
Nasıl olacaksa bu ülke kosullarında…

Saygılarımla..
NURAY YILMAZ

📆 04 Aralık 2016 Pazar 19:34   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR