MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Genel, Toplum » Kamu Başdenetçisinden 666 Sayılı KHK ile İlgili Önemli Karar
Kamu Başdenetçisinden 666 Sayılı KHK ile İlgili Önemli Karar

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman), 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile aynı meslek gurubundaki personel arasında özlük olarak farklılaştırmaya gidilmesi sonucunda oluşan mağduriyetin ve ayrımcılığın giderilmesi için Maliye Bakanlığı’na tavsiyede bulundu.

 
Üniversitede Mali Hizmetler Uzmanı olarak görev yapan şikâyetçi, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan bazı düzenlemeler neticesinde, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre alan bazı devlet memurları için yeni bir maaş sistemi öngörüldüğünü ancak 5018 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan Mali Hizmetler Uzmanlığı Yönetmeliğinde, aynı vazifelerle görevlendirilmiş ve memuriyet unvanları aynı olan meslek gurubu içinde farklı özlük uygulaması yapıldığı, bu sebeple çalışma barışının bozulduğunu ileri sürerek yaşanan mağduriyetin giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.

 
Şikayet başvurusunu incelemeye alan Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, ilgili Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesiyle 375 sayılı KHK’ye eklenen ek 10. maddesinde sayılan kurumlarda çalışan Mali Hizmetler Uzmanları ile 375 sayılı KHK’nın ek 9. maddesine göre çalışan Mali Hizmetler uzmanlarının maaş hesaplama formülü değiştirildiği için genel bütçeli veya özel bütçeli bir kurumda çalışan 1. derecedeki bir Mali Hizmetler Uzmanı ile mahalli idareler, yargı organları ve üniversitelerde çalışan 1. derece bir Mali Hizmetler Uzmanı arasında 800 TL ye varan maaş farkının ortaya çıktığını tespit etti.

 
Ömeroğlu, tüm hak ve yükümlülükleri aynı olan aynı unvanlarda bulunan ancak farklı kurumlarda çalışan Mali Hizmetler Uzmanlarının özlük anlamında farklı normlara tabi tutulmasında; 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden önce mahalli idareler, üniversiteler ve yargı organlarında işbaşı yapan Mali Hizmetler Uzman ve Yardımcıları için temel hukuk ilkeleri bağlamında hem hukuki eşitlik hem de öngörülebilirlik ilkesi açısından mağduriyet yaşandığı değerlendirmesinde bulundu.

 
Ömeroğlu, 666 sayılı KHK’dan sonra mahalli idareler, üniversiteler ve yargı organlarında iş başı yapan Mali Hizmet Uzman ve Yardımcıları içinse Hukuki Eşitlik ilkesi açısından mağdur edildiklerini kaydetti.
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, mali ve sosyal haklar yönünden mağdur olan mahalli idareler, üniversiteler ve yargı organlarında çalışan Mali Hizmetler Uzmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ile ilgili olarak mevzuat değişikliği konusunda bir tasarı oluşturması yönünde Maliye Bakanlığına Tavsiyede bulundu, ayrıca hakkaniyet ölçülerine aykırı söz konusu uygulamaların giderilebilmesi amacıyla, ilgili Bakanlıkça hazırlanacak mevzuat değişikliği teklifine ilişkin tasarıyı gündemine alması hususunda takdir ve gereği için Başbakanlığa Tavsiye Kararı gönderdi.

📆 20 Ağustos 2015 Perşembe 12:06   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR