MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Etkinlikler, Gençlik, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » KARLIKTEPE GENÇLERİ SİVASI UNUTMADI
KARLIKTEPE GENÇLERİ SİVASI UNUTMADI

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin yakılması ve çoğunluğu Alevi olan 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olayların yıldönümünde Kartal Karlıktepe mahallesinde bulunan Dursun Kaya parkında  da anma törenleri yapıldı.

 

Emrah Çelik ve Ulaş Kaya’nın tertplediği geceye katılım oldukça fazla oldu.

1500 kişiye yakın kişinin katıldığı  törende  Soner Yalçının hazırlamış olduğu Sivas katliamı belgeselinin sinevizyon gösterisi izlendi.
Karlıktepeli gençlerin organize ettiği anma törenlerinde Semah gösterisi,şiir dinletisi,folklor gösterileri yapıldı.

sivas-olaylari-anma-kartal-2 sivas-olaylari-anma-kartal-3 sivas-olaylari-anma-kartal-4 sivas-olaylari-anma-kartal-5
Komane Dersim grubu da geceye türküleriyle katkıda bulundu.
Anma törenine katılanlar arasında geçtiğimiz dönem CHP Kartal Belediye Başkan aday adayı olan Erol Altunoğlu ve Oğuz Aykan ,Kartal Belediyesi Meclis Üyesi Cuma Ergüç,CHP Karlıktepe Mahallesi Birim Başkanı Binali Yeter,Emrah çelik,Ulaş Kaya,Kartal Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Milli Sporcu ve iş adamı Aydın Kaya vardı.

sivas-olaylari-anma-kartal

 
Ogünleri anlatan konuşmada şunlara değinildi;
”2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan olaylardır. Ayrıca dışarda toplanan göstericilerden de iki kişi hayatını kaybetmiştir.
Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak bu kente geldi.
Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.
Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen [,Muhlis Akarsu, Metin Altıok  ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

 
Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi.
Bizler Karlıktepeli gençler olarak Sivas katliamını unutmadık unutturmayacağız. Belki çoğumuz o yıllarda daha doğmamıştık ama sanki o gün oaradaymışız gibi ogünkü acıyı yüreğimizde hisediyoruz”.
Gece ölenlerin anısına yapılan anma törenlerinden sonra son buldu.

Galeri
📆 02 Temmuz 2014 Çarşamba 14:56   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR