MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » Kartal Belediye Başkan’ı Op.Dr.Altınok Öz Posta Gazetesinde
Kartal Belediye Başkan’ı Op.Dr.Altınok Öz Posta Gazetesinde

‘Kartal’ı sanat ve kültürün yeni merkezi yapacağız’

 
Kartal’ı Anadolu Yakası’nın kültür-sanat ve yaşam merkezi yapmak için çalışan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, gelişen ve dönüşen bir Kartal için çalışmaya devam ettiklerini belirtiyor

 

Kartal’da ikinci döneminiz. Sizinle birlikte ilçede neler değişti?

 

 

Çağdaş, sosyal ve katılımcı bir anlayışla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Kartal’ımızı daha modern, daha mutlu, yaşanabilir bir kent yapma çalışmamız devam ediyor. Her daim yaşam, sevgi ve saygı dolu, mutlu bir Kartal hedefimiz. Hizmetlerimizle Kartal, olumlu yönde değişti ve dönüştü. Her kesime ve herkese eşit hizmet anlayışımızla ‘biz büyük bir aileyiz’ diyerek çalışıyoruz. Bilim, sanat, akıl üçlemesi; hizmetimizdeki temel prensiplerimiz. Yedi yılda birçok proje ürettik. Önemli bölümünü uyguladık. Kartal kenti ve halkı için tasarladığımız tüm projelerimizin yaşam bulmasıyla Kartal’da geleceğin daha güzel olacağına inanıyorum.

 

Kartal’ı sanat ve kültür merkezi yapmayı planlıyorsunuz. Bu nasıl olacak?

 

Ayazma’sı, Dragos Tepesi, kesintisiz sahil şeridi, meydanları, sosyo-kültürel yapısıyla Kartal, kültür-sanat merkezi için biçilmiş kaftan. Kartal Belediyesi olarak ulusal ve uluslararası sosyo-kültürel etkinliklerde metropollerle yarışıyoruz. Uluslararası sanatçıları ‘Taş Heykel Sempozyumu’ ile Kartal’da buluşturuyoruz. Kartal Dragos’ta Tekel yerleşkesi olarak bilinen alandaki tarihi hamam ve kilise kalıntılarını gün yüzüne çıkardık. Geleneksel hale getirdiğimiz “Kültür-Sanat Festivali” ile kültürel alanda seminer, söyleşi, panel, konferans, sempozyum gibi etkinlikler, konser, sinema, tiyatro gösterileri ve özellikle çocuklara yönelik eğitici, öğretici yarışmalar yapıyoruz. Hasan Ali Yücel ve Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezleri; Kartal’ın merkezinde faaliyetlerini sürdürüyor. Merkez dışında ise Hürriyet, Uğur Mumcu, Soğanlık ve Yakacık Mahalleleri’ndeki kültür merkezlerinde hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

 

‘NİŞANTAŞI DA MİLANO DA OLMAYACAĞIZ’

Nasıl bir Kartal hayal ediyorsunuz?

Kartal’ı önce düşünerek, sonra düşleyerek tasarlıyoruz. 2009’da seçildikten sonra Merkez Bankası Bölge Müdürü bana geldi. Merkez Bankası’nı Kartal’da yapmak istediğini söyledi. ‘Yerimiz yok’ dedim. Bunu dememin nedeni, büyük bir kamu binasının akşam 17.00’den sonra ışıklarını söndürüp bir karanlık kitle bırakmasını istememem. Nişantaşı da olmayacağız, Milano da, finans merkezi de. Kartal’a en uygun elbiseyi giydirmemiz lazım. Tasarımcı arkadaşlar, ‘Kartal ne olmalı’ diye bir kamp yaptı. Orada öne çıkanlar arkeoloji, sanat, teknoloji, ekoloji ve çevre. Sanatı öne çıkartarak, biraz Berlin biraz Barselona gibi olmayı hedefledik. O yolda yürüyoruz.

 

Kentsel dönüşümde örnek oldunuz. Bunu nasıl başardınız?
Sorunları büyütmeyi değil, çözmeyi seven bir bakışa sahibim. Şikâyet ederek sonuç alınmaz. Karşılaştığımız onca sorunu halkımıza anlatmak yerine, çözüme odaklandık ve çözdük. Kentsel, deprem ve yerinde dönüşümle Kartal’da 32 binin üzerinde nüfusun yeni yapılarının oluşmasına vesile olduk. Dönüşümün kitabını yazdık. Bununla kalmayıp dönüşümün halka etkisini araştırdık ve Sosyal Etki Değerlendirme dediğimiz SED Raporu’nu çıkardık.

 

‘HİÇBİR İLÇE KARTAL KADAR ŞANSLI DEĞİL’
Dönüşümde hangi projeleri yaptınız?

Kartal’da dönüşümü üç aşamada yapıyoruz. ‘Deprem Dönüşüm Projesi’ ile çarpık ve sağlıksız yapılaşmanın önüne geçmeyi, yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesini hedefliyoruz. ‘Yerinde Dönüşüm Projesi’ ile vatandaşı çevresinden etmeden eski binalarını aynı yerde istedikleri şekilde yapılmasını sağlıyoruz. ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’yle de Etap 2 projemiz var. Hiçbir ilçe Kartal kadar şanslı değil, Kartal’ın iki merkezi olacak. Bu projenin adı Kartal Batı Merkez ile Kartal Doğu Merkez. Doğu Merkez’i kapsayan eski taş ocağı, eski çimento fabrikası ile Batı Merkez arasında 15 dakikalık bir yürüme mesafesi olacak.

 

Belediye binanız yeşil konseptte yapıldı. Hikayesini anlatır mısınız?

 

Böyle bir belediye binası Kartal için ihtiyaçtı. Yıllardır iki ayrı binada kiradaydık. Geleceğin Kartal’ını düşünerek, Yukarı Mahalle’de belediyeye ait alanda yeni binamızı yaptık. 2009’da seçim beyannamesinde halkımıza söz verdiklerimin önemli bölümünü tamamladım. 230 proje hazırladık. Büyük bölümünü uyguladık. Bina, vaatlerimin içinde olmamasına rağmen yapmaya karar verdik.

 

Yaşlılar için huzur evi yapıyorsunuz. Akıllı bina konseptini nasıl uygulayacaksınız?

 

Avrupa’daki 3 büyük yenilenebilir enerji dönüşümü projesinin parçası olan Yaşlı Bakımevi’miz, akıllı bina konsepti sunacak. 5 yıldızlı otel konforunda bir yaşlı bakımevi projelendirdik.

 

‘KADINLARIMIZI ÖZGÜRLEŞTİRİP HAYATA KATIYORUZ’

 

Sosyal belediyecilik açısından neler yapıyorsunuz?

 

Yerel belediye olarak kadının özgürleşmesi için yapabileceklerimizi düşündük. Öncelikle kreş sayısını birden 11’e çıkardık. 620 öğrencimiz ve 11 kreş sorumlumuzla toplam 78 öğretmenimiz görev yapıyor. Ayrıca kreşlerimizde yeni bir uygulama başlattık. Saatlik bakım uygulamasıyla anne, çocuğunu kreşe birkaç saatliğine emanet edebiliyor. Ayrıca Kent Konseyi, Kadın Meclisi çalışmalarıyla kadının yerel yönetim sürecine katılımını sağlıyoruz. Kadın Danışma Merkezimiz’le uzmanlarımız kadınların hukuki ve psikolojik sorunlarına yardımcı oluyor. Kartal Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi’ni destekliyoruz. Kadın Emeği El Ürünleri Pazarı’mızı açtık. Burada kadınlarımızın ürettikleri el ürünlerini satmalarını ve ekonomik anlamda aile bütçesine katkı sağlamalarının yolunu açtık. Meslek edindirme kurslarımız bu yılda devam ediyor.

 

Çocuklar, gençler ve engelliler için de çalışmalarınız var…

 

Engelliler Koordinasyon Birimi kurduk. Engelsiz Üretim Atölye’mizi açtık. Engelli vatandaşlarımıza eğitimler düzenleyerek, mesleki becerilerini artırmak, sosyal ve kültürel yönden gelişimlerini desteklemek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca evde hemşirelik hizmeti, yaşlı ve kimsesizlerin bakımı gibi alanlarda da çalışmalarımız var. Yelken Yaz Okulu ile çocuklarımızın yelken sporunu tanıma ve öğrenmelerini sağlıyoruz. Satranç turnuvaları ve eğitimleriyle stratejik düşünme, bireysel karar alma, disiplinli çalışma ve sorgulama becerileri kazandırıyoruz. Projelerimizle çevreye duyarlı gençler yetiştiriyoruz. Atıkları dönüştürüyor, atıklardan sanat eserleri oluşturuyoruz. Ekolojik Pazar ve Üretici Köylü Pazarı ile hem vatandaşlarımızı organik yiyeceklerle buluşturuyor hem de üretime destek olmaya yönelik projeleri destekliyoruz.

 

‘KARTAL’A GELEN BİR DAHA GİTMİYOR’

 

İlçede eğitim seviyesi ne durumda?

 

Kartal’a gelen bir daha gitmiyor. Bunu yaptığımız anketlerle gördük. Yine bu anketlerle iş için Kartal’a gelenlerin buraya yerleştiklerini görüyoruz. Kartal hem çalışılan hem de yaşanılan bir ilçe. Sosyo-ekonomik statünün yükselmesiyle eğitim seviyesi de yükseldi. Ancak rakamlar daha olması gereken yerde değil.

 

Kartal inşaatın da merkezi oldu? Yatırımcılar neden buraya geliyor?

 

Kartal; denizi, ormanı, dağı, yeşil alanları ve sayfiye yerlerinin yanı sıra iş ve eğitim bölgelerine kolay ulaşım sağlayan yükselen bir yaşam merkezi konumunda. Metropolün kalbine de iş bölgesi Kurtköy-Gebzeİzmit hattına da kolay ulaşım sağlıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’na birkaç kilometre uzaklıkta. Yapımı süren İzmit Körfez Geçişi’yle de avantaj sağlayacak. Kartal’da sadece Hürriyet, Cumhuriyet Mahalleleri ile Topselvi Mahallesi arasındaki geçişte sorun var. Kadir Bey ile görüştük, planlama yapılacağını söyledi. O da yapıldığı takdirde Kartal’ın bütününde ulaşım sorunu olmayacak.

 

20 MAHALLE İÇİN EYLEM PLANI

 

TAK Kartal’ı kurdunuz? Hangi projeleri geliştiriyorsunuz?

 

TAK Kartal ile Kartal’ın sorunlarının çözümü için mahallelilerle tasarımcıları bir araya getirdik. Kartal’ın 20 mahallesi için eylem planı hazırlıyoruz. Bu eylem planı için muhtarlarımızla toplantılar düzenliyoruz. Gezici bir otobüsümüz var. Tasarımcılar bu otobüsle mahalleleri dolaşıyor. Mahallelere konteynerler koyacağız. Biz buna ‘TAK KONDU’ dedik. Mahalleliler burada tasarımcılarla bir araya gelecek. Farklı fikirleri olan vatandaşlarımızın düşüncelerine başvurulacak. Bir yerde Kartal’ın Ar-ge’ çalışmasını yapıyoruz.

 

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİYLE ÇANTACILARA GEÇİT VERMİYORUZ’

 

Dönüşmatik nedir?

 

‘Dönüşmatik ‘adını verdiğimiz model kapsamında 49 sayfalık bir sözleşme taslağı hazırladık. Yaşadığı bina kentsel dönüşüme giren vatandaşımız imarla ilgili haklarını buradan öğreniyor. Müteahhitle anlaşma yaparken sözleşme taslağıyla ilk adımını atıyor. Bu taslak kentsel dönüşüm çantacılarına geçit vermiyor. Bu sözleşmeyle dönüşüm alanlarında müteahhidin uyanıklık yapması ve vatandaşın kapris yapmasının önüne geçiliyor. ‘Dönüşmatik’ sistemi sayesinde Kartal’da vatandaşlar yıkım için sırada.

RÖPORTAJ: YAVUZ KARAMAN

📆 20 Haziran 2016 Pazartesi 10:09   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR