Kartal Belediyesi, Türkiye’nin Tek Masal Müzesi ile Altın Karınca Ödülü’nü Aldı
Kartal Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde ‘Kültür Sanat’ dalında ödüle layık görüldü.
“Kartal’ı Anadolu Yakası’nın kültür sanat merkezi yapacağız” söylemini her fırsatta dile getiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün Kartal için düşlediği ve hayata geçirdiği çalışmalar, meyvelerini vermeye devam ediyor. Kartal Belediyesi bu çalışmalar kapsamında 7. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde ‘Kültür Sanat’ dalında ödüle layık görüldü.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından Beşiktaş Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de düzenlenen 7. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri sahiplerini buldu. Geçtiğimiz yıl ‘Dragos Arkeolojik Kazı Alanı’ çalışması ile yine kültür sanat dalında ödül alan Kartal Belediyesi, bu yıl da Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğüne projelendirilen, şair-yazar Sunay Akın’ın küratörlüğünü yaptığı Masal Müzesi projesi ile ‘Kültür Sanat’ dalında ödüle layık görüldü. Afet Yönetimi, Ulaşım, Kültür Sanat, Sosyal Belediyecilik, Şehircilik Alt Yapısı, Kurumsal Gelişim, Sürdürülebilir Çevre Yönetimi, Şehir Teknolojileri, Yerel Kalkınma ve İşbirliği başlıklı dokuz kategorinin bulunduğu yarışmada Kartal Belediyesi, ‘Kültür Sanat’ ödülünü aldı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, ödülü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın elinden aldı. Başkan Altınok Öz, ödülü alırken Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Gülcemal Fidan, Gökhan Yüksel, Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Adem Uçar, Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Müdürü Nur Gülmez Bel, Strateji Geliştirme Müdürü Gülnihal Altın Öztürk, Özel Kalem Müdürü Banu Kocadağ ve Kreş Müdürü Nazlı Enif Dipşar’ı da sahneye davet ederek projede emeği geçen tüm ekibi onurlandırdı. Projenin içeriğine ilişkin bilgiler veren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, ”Çocukluğumuzda okuduğumuz masalları, hem sergilemek, hem masal kahramanlarını sergilemek üzere Sunay Akın’ın kreatörlüğünde bir masal müzesi hazırladık. Kentler Hissi sanatlarla kalkınırlar, sanat olmadan kentlerin dönüşümü tamamlanmaz. Sanatın değişik kolları var. Resim, heykel, müzeler var. Müzecilik konusunda biz çok gelişmiş bir ülke değiliz. Hem müzeleri tanıtmak hem geçmişi insanlarla buluşturmak amacıyla hazırladık bu projeyi” dedi. Ödül alındığı sırada Masal Müzesi kahramanlarının kostümleriyle onları canlandıran animatörler de sahneye çıkarak ekiple birlikte fotoğraf çektirdi.
Kartal Belediyesi, projeyle vatandaşların ve çocukların kültürel ve sosyal gelişimlerini destekleyerek, müzecilik kavramının oluşturulmasını amaçlıyor.
TÜRKİYE’NİN TEK MASAL MÜZESİ KARTAL’DA
Kartal Yakacık’ta bulunan Masal Müzesi, 2 katlı bir yapının röleve, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının ardından masal evine dönüştürüldü. Bodrum ve iki kattan oluşan avlulu yapının kapısından girdiğiniz andan itibaren masal kahramanlarıyla karşılaşmak mümkün. Masal Müzesi’nin bodrum katında mağara ve deniz korsanları bulunurken üst katlarda ise klasik dünya masalları ile başlayıp günümüz masallarına uzanan ve Türk masallarını da içeren kitaplar yer almaktadır. Müze içinde, tiyatro sahnesi ve atölye çalışmalarının yapılacağı bir faaliyet alanı da bulunmaktadır. Müze bahçesinde ise miniklerin en sevdiği masal kahramanlarının heykelleri yer almakta… Müzenin tasarımı ve sergilenen eserlerin konsepti benzeri bulunamayan bir proje ile toplum bilinci üzerine yenilikler katıyor. Masal müzesinin ilk masallar ile başlayan, günümüz masallarına kadar uzanan tasarımı ile çocuklar kadar yetişkinlerin de çocukluğunu hatırlayacak koleksiyonlarla buluşturması toplum genelinde bütünleyici bir farklılık getirmekte.
Yakacık’ta bulunana müzenin bahçesinde bir masal parkı ve havuzu da bulunuyor. Ayrıca çocuklar için pek çok masal etkinliği müjdesi de veriliyor.
Bir yanıt yazın