MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Dünyadan, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » Kartal Belediyesi Rauf Raif Denktaş’ı unutmadı
Kartal Belediyesi Rauf Raif Denktaş’ı unutmadı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın Kartal Belediyesi tarafından yaptırılan heykeli, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde düzenlenen devlet töreni ile Kıbrıs Uluslararası Ercan Hava Limanı kavşağına dikildi.

 

Törende konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz. trafik kazasında yaşamını yitiren Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut ile başladıkları projenin bu noktaya gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek heykelin bir eşinin de Kartal’a dikileceğini söyledi. Törene katılan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Denktaş’ın bir devlet kurmak için bir ömür verdiğini belirterek kendilerine düşen görevin bu devletin ne zorluklarla kurulduğunu anlatmak olduğunu söyledi. Eroğlu, Kartal Belediyesi’nin yaptırdığı heykeli işaret ederek “Her geçen heykele baksın, görsün ve düşünsün. Mücadelenin nasıl yapıldığını ve devletin nasıl kurulduğunu göreceklerdir.” dedi.

 

Kartal Belediyesi, Kıbrıs Türk Halkının mücadelesinin en önemli isimlerden biri olan ve 15 Kasım 1983’te kurulan KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı unutmadı. 13 Ocak 2012 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman Denktaş’ın anısını yaşatmak isteyen Kartal Belediyesi, liderin bir heykelini yaptırdı ve düzenlenen törenle Lefkoşa’daki Ercan Havaalanı’na yerleştirildi. Heykelinin açılış törenine KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve ailesi, oğlu KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Ana Muhalefet Partisi UBP Genel Başkan temsilcisi Milletvekili Ersin Tatar ,Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, CHP Kartal Belediye Meclis üyeleri, Kartallı Mahalle Muhtarları, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Anadolu Yakası şube yönetimi ile KKTC mülki erkanı vatandaş ve öğrenciler katıldı.

 

unnamed (1)

 

 

“Heykelin bir eşi de Kartal’a da dikilecek”

Törende konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, trafik kazasında yaşamını yitiren Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut ile başladıkları projenin bu noktaya gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Hürriyet, eşitlik ve adalet. Rauf Denktaş’ın çıktığı yol haritası sadece Fransız ihtilalinin insanlara verdiği duygulardır. Eşitlik, adalet ve özgürlük istedi. Halkçıydı, halkın arasındaydı. Devrimciydi, devrimlerin peşinde koştu. Laikti, Fransız devriminin sunduğu laikliği içine sindiren bir liderdi. O halde biz Türkiye olarak her zaman kalbimizde olan bir insanı, bir eserini burada görmekten Kartal Belediyesi ailesi olarak mutluluk duyuyoruz” dedi. Öz, heykelin bir eşinin de Kartal’a dikileceğini ve uygun zamanda ilçedeki yerini alacağını vurguladı.

 

“Ülkeye her gelen onu selamlar”

KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise heykelin havaalanı kavşağına konulması ile ilgili olarak, “Ülkeye her giren onu selamlar diye düşündük” diyerek Kartal Belediye Başkanı Op.Dr .Altınok Öz’e teşekkür etti. Denktaş, babasının ölmeden önce son kez Doğu Akdeniz Üniversitesi diploma töreninde gençlere yaptığı konuşmayı anımsattı. Konuşmasında bağımsızlık vurgusu yapan Denktaş şöyle konuştu: “Bu anıt da yalnız bugün için değil, geleceğe yönelik buraya konuşlandırılmıştır. Denktaş şöyle diyor; ‘Sen, 31 yıldır egemenliğini toplumca var olma hakkını, toplumsal özerkliğini ve eşitliğini canın ve kanın pahasına korumuş bir milletin çocuklarısın. Bunu unutma. Sen Kıbrıslı bir Türksün. Karşındakiler Türklüğünü yok etmeye çalışıyorlar. Senin sözde Kıbrıslılardan oluşan fakat gerçekte bir Helen Cumhuriyeti addettikleri adada azınlık bireyler haline getirmek istiyorlar. Halbuki sen 1960 Cumhuriyetinin iki kurucu ortağından birisin. Sen, Rumlar kadar özgür, Rumlar kadar egemen bir toplumun bireyisin. Bunu asla unutma. Bil ki, gönderde senin hak ve hürriyetlerini somutlaştırarak dünyaya haykıran bir bayrağın sana destek olan ve vermekte olduğun hürriyet mücadelesini hayranlıkla izleyen 70 milyonluk Türkiye’n, anavatanın ve bu topraklar için can vermiş şehitlerin vardır’. Hepimizin kulağına küpe olarak kalması gerekiyor. Onu saygıyla anıyoruz”

 

kartal-belediye-rauf denktas-heykeli-2

“Siyasi hayatımızda büyük dersler verdi”

Törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Denktaş’ın bir devler kurmanın ne kadar zor olduğunu kendilerine gösterdiğini belirterek, “Devleti kurmak kadar yaşatmak da zordur” dedi. “Ömrümüz müzakerelerle geçiyor ama maalesef dünya bizi hala anlamakta gönülsüz davranıyor” diyen Eroğlu, “ Ortaklık devletini yıkan Rumlar, Kıbrıs Türk halkını bu topraklarda imha etme planları yapan Rumlar. Ama görüyorsunuz bizden çaldıkları Kıbrıs Cumhuriyeti ile BM üyesi, şimdi de AB üyesi. O birlikler içerisinde maalesef dostlar buluyor, dostluklar kuruyor. BM Genel Sekreteri daha Kıbrıs halkının haklı olduğunu raporlarına kaydedemiyor. Çünkü güvenlik konseyinde raporunu veto edecek devletler beklemektedir” diye konuştu. Sorunlu bir dönemden geçildiğini kaydeden Eroğlu, müzakere masasından kaçan tarafın Rum kesimi olduğunu söyledi. Eroğlu, konuşmasında, “İnşallah dünya gerçekleri görür ve masadan kaçanın Rum olduğunu, müzakere masasında anlaşma niyetinde değil, Rumların zamana oynamak ve bizleri eritme düşüncesinde olduğunu anlarlar. Ve üzerimize koydukları ambargo da kalkar. Özgürlük mücadelesi veren liderimizi dünya anlamak istemedi. AB hala ayak oyunları içinde ama Rumların anlaşmak istemediğini anlamak istemiyorlar. Denktaş bir devlet kurmak için bir ömür vermiştir bize düşen görev bu devletin ne zorluklarla kurulduğunu anlatmaktır. Her geçen heykele baksın, görsün ve düşünsün, mücadelenin nasıl yapıldığını ve devletin nasıl kurulduğunu göreceklerdir” dedi.

 

 

“Gençlere emanet etti”

Tören boyunca ayakta durmakta zorlanan Aydın Denktaş ise tören boyunca gözyaşlarını tutamadı. Aydın Denktaş “Onu çok özledim. Denktaş’ı buraları emanet ettiği gençler yaşatacak” dedi.

 

 

1.5 yıl önce yapılmıştı

Kartal Belediyesi tarafından yaklaşık 1,5 yıl önce yaptırılan ve KKTC Esentepe Belediyesi tarafından, Esentepe Parkı’na yerleştirilmesi planlanan heykelin açılış töreni o zamanki Belediye Başkanı Erdal Barut’un trafik kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle ertelenmişti. KKTC’de yapılan 29 Haziran 20014 yerel seçimlerinden sonra göreve gelen Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’ın girişimleri sonucu heykelin Esentepe Parkı yerine Ercan Hava Limanı Kavşağı’na devlet töreni ile yerleştirilmesine karar verildi. Yüksek Heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu tarafından tasarlanarak yapılan heykel 6 milimetre kalınlığında bronzdan inşa edildi. 2 metre 60 santimetre yüksekliğindeki olan heykel, üzerine yerleştirildiği kaide ile birlikte yaklaşık 7 metre boyunda.

 

Galeri
📆 17 Kasım 2014 Pazartesi 17:31   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR