MENÜ ☰
ARTDUŞ
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
.
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » Kartal Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldi
Kartal Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldi

Kartal Belediyesi ilçe bazında yaptığı toplantılar ile kitlelere ulaşmayı sürdürüyor. Kartal Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya gelerek toplantı yaptı.

 

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Kartal Belediyesi Ekolojik Eğitim Çadırı’nda ilçede faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları yetkilileri ile bir araya gelerek yapılacak olan festival için öneriler aldı. Toplantıya Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Hüsnü Yeşilyurt ve Kartal Belediyesi Birim Müdürleri de katıldı. Toplantıda Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, belediyenin bugüne kadar yapmış olduğu hizmetler ve projeler hakkında da bilgi verdi.

 

 

Sivil Toplum Kuruluşları ile yaptığı toplantıda konuşan Gürer, “Sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte geleceğe yönelik politikaları oluşturmak ve çalışmalarında katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde sahne alacak Kartallı arkadaşlarımızla bir araya geldik. Onların da fikirlerini ve düşüncelerini aldık. Temel hedefimiz; daha çok katılım, daha çok birliktelik, daha çok paylaşımla politikalarımızı belirlemek. Kartal Belediyesi bildiğiniz gibi 5 yıldır Belediye Başkanımız Sayın Op. Dr. Altınok Öz’ün belirlediği politikalar ve projeler doğrultusunda çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Geçtiğimiz dönem 5 yıl içerisinde 230 proje ürettik. Bu üretilen projeler farklı kesimlerin sorunlarına eğilen “Önce İnsan” kavramını içeren sosyal belediyecilik kavramını öne çıkaran projelerdi. Bugün sizlerle bir araya geldiğimiz toplantı aracılığı ile demokratik örgütlere ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunmak. Geleceğe dönük bundan sonra bu toplantıları yineleyeceğiz. Ve burada sizin de görüşlerinizi alarak yapmak istediğimiz çalışmalarda bütünsellik yaratmaya çalışmak” diye konuştu.

 

unnamed (2)

 

Kartal Belediyesi’nin 14. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali hakkında da bilgi veren Gürer, “Şimdi önümüzdeki festivalin programında; 15 Ağustos’ta Manga’yla başlıyoruz. Asitane Kartallı bir grup. 16 Ağustos’ta Mabel Matiz sahne alacak. Grup Sinyal, Grup 4×4 bu etkinliğin diğer bir katılımı. 17 Ağustos’ta Teodara, bunun yanında Kartal’dan Reco, Ayşin Eryiğit Pekmezci, 18 Ağustos’ta Onur Akın, Behzat Duygun, Zeynel İbiş sahne alacaklar.19 Ağustos’ta Grup Yorum, Binay Koçak, Kartal Belediyesi Çocuk Halk Dansları Topluluğu yer alacak. 20 Ağustos’ta Karadeniz türkülerinin yoğunlukta olduğu bir gün; Resul Dindar, Hülya Polat, Kamil Unutkan sahne alacak. 21 Ağustos’ta Sümer Ezgü, Erol İkisivri, Aygün Öztürk sahne alacak. 22 Ağustos’ta Edip Akbayram ve Sadık Gürbüz’le festival programı sona erecek. Bu programlar içinde farklı etkinliklerde, sanatsal etkinlikler de olacak. Cam atölyesi, açık hava sanat atölyeleri, resim atölyeleri, sokak performanslarıyla ilgili etkinlikler, uçurtma atölyesi, uluslararası resim ve heykel sergisi de bu etkinlik kapsamında Kartallılarla buluşacak. Bu etkinliklerde daha çok katılımı sağlamak ve bu etkinlikte sizlerinde olmasını amaçladığımızdan bugün burada toplantı yaptık. Bu toplantıda sizlerden gelecek soruları, önerilerini değerlendireceğiz” dedi.

 

 

 

Kültürel etkinliklerimizi farklılaştırmak istiyoruz

“Önümüzdeki dönem kültürel etkinliklerimizi farklılaştırmak istiyoruz. Derneklerle, okullarla iç içe bu çalışmaları yürütmek istiyoruz. Amacımız şu; okul müdürleri, okul aile birliği başkanları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle yapacağımız toplantılarla bir süredir görüşmeleri sürdürüyoruz. İstiyoruz ki; liselerimizin tiyatro kolları faal olsun, oyun sergilesinler. Bunlara okulların ihtiyacı oluyor. Onlar gelsinler bize oyunlarını oynasınlar, bizde onların ihtiyaçlarını giderelim. Okullararası şiir, şarkı, münazara yarışmaları düzenleyelim. Gençlerimizi sosyal faaliyetlerin arasına daha çok katalım, kültürel anlamda Kartal’a katkılarını daha çok yoğunlaştıralım. Onların katkılarıyla oluşacak, onların da sahipleneceği yeni projeleri birlikte üretelim. Bu projelerin içinde yerelden derneklerimiz olsun, katılımcı, daha çok önerici, daha çok birlikte bir şeyleri paylaşımcı olalım. Ve yaygınlığını birlikte daha çok sağlayalım.”

 

Kartal belediyesi bütün etkinliklerini ücretsiz düzenliyor

“Örneğin; Ben salonu doldurabilirim diyen derneğimiz olursa onun istediği türde tiyatro etkinliğini, sanatsal faaliyeti salonlarımızda yapalım. Soğanlık Yaşam Kalitesi Yükseltme Merkezimizi de devreye aldık. Böylece Yakacık’ta, Hürriyet’te, Soğanlık’ta, Hasan Ali Yücel’de, Bülent Ecevit de etkinliklerimizin yaygınlığını sürdürelim. Ücretsiz olarak etkinlikleri yapıyoruz. 5 yıldır Kartal Belediyesi bütün etkinliklerini ücretsiz olarak yapıyor. Ve burada yaptığı etkinliklerin çoğu da kültürel faaliyetlerden, imza söyleşileri, sinema faaliyetleri, tiyatro etkinlikleri ya da sanatçılarla ilgili etkinlikler. Bunun yanında sergiler ve benzer çalışmalarımızın hepsi halkımıza açık ve ücretsiz. Bu bağlamda sizlerden gelecek önerileri de bugün bekliyoruz, düşüncelerinizi mutlaka önemsiyoruz. Katılımınız için çok çok teşekkür ediyorum. Çünkü sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bu işi istediğimizden öteye taşıyabiliriz. Muhtarlarımızın duyarlılığı çok yüksek. Her zaman olduğu gibi yine burada onlara ayrıca çok çok teşekkür ederim.”

 
Şeffaf belediyecilik hizmeti veriyoruz

Bugüne kadar Kartal Belediyesi olarak yapılan hizmetler ve projelere de değinen Gürer, “Kartal Belediyesi’nin şu ana kadar gelir-giderinin yayınlandığı ve şeffaf belediyecilik adına yaptığı çalışmalara yer verdiği bir internet sitesi var. Siteye girildiğinde belediye çalışmalarını, yaptığımız etkinlikler ve çalışmaların tümü vatandaşlar tarafından takip ediliyor ve vatandaşlar bize buradan ulaşabiliyor. Bize yönelik sorunlarını veya isteklerini de karşılamaya çalışıyoruz. Kartal Belediyesi saat 24.00’a kadar nöbetçi müdür uygulaması hizmetini veriyor. Saat 24.00 ‘a kadar gelen şikayetler ilgili birimlere yansıtılarak çözümlenmeye çalışılıyor.” dedi.

 

 

Uygulamalarımız Türkiye genelinde örnek model olarak alınıyor

“Örnek Belediyecilik adına yapılan ciddi çalışmalarla Türkiye genelinde Kartal Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar model olarak örnek alınıyor. Onlardan bir tanesi “Yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm”. 2014 tarihi itibariyle 12 bin 325 yurttaşımız deprem dönüşüm projesi kapsamında sağlıklı yapıda yaşama şansına sahip olmuş. Yani olası depremde evi yıkılacak 12 bin 325 yurttaşa belediyenin öncü ve yol göstericiliğinde yeni yaşam alanının oluşturulması noktasında destek sağlandı. Yine Kartal Belediyesi bu bağlamda yaptığı çalışmaların tümünü, deprem dönüşüm, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm mantığıyla oluşturulan “Deprem ve Kentsel Dönüşüme Arkanızı Dönmeyin” kitabında topladı. O kitap, birebir hiç bir eksik veya fazlası olmaksızın ilçede yapılan toplantıların çözümlerini içeriyor. Bazı yerlerde olmaz denilen çalışmaların bugün sonuçlandığı orada açıkça görülüyor. Bunun yanında Kartal Belediyesi bildiğiniz gibi kiracıydı. İki ayrı yapıda kiracı olarak hizmet veren ve yüksek kira ödeyen bir belediyeydi. Artık kendi binamızda hizmet veriyoruz. Ve hizmetler bütünlüğü içinde tüm müdürlükler tek alanda topladı.”

 

 

Bilimsel kazı yapan ilk belediyeyiz

“Türkiye’de ilk defa bilimsel kazı yapan belediyeyiz. 2011 yılında Tarihi Kentler Birliğine üye olduk. Dragos’ ta Geç Roma Erken Bizans dönemine ait yaptığımız kazılarda ibadet yerlerinin ayrıca yaşam alanlarının kalıntılarını elde ettik. Ve buradaki çalışmalarımız devam ediyor. Bunun gibi farklılıkları olan örnek alınan bir proje de sünnetle ilgili geliştirdiğimiz proje. Belediye Başkanımızın özellikle üzerinde durduğu sağlıklı koşullarda sünnet projesi yıl boyu ilçede devam ediyor. Ve burada vatandaşlarımız belediyenin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşuna giderek ücretsiz sünnetini yaptırıyor. Sosyal yardımlar adına Kartal Belediyesi sorunlu olan yurttaşlarımıza her alanda yardımcı oldu. Ama bunun yanında model olarak geliştirilen bir uygulama Gönül Çarşısı kavramı ile kullanımda olmayanlarını belediyeye teslim eden yurttaşlarımız, bunların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına vesile oluyor. Bu proje kapsamında ihtiyaç sahiplerinin sorunlarına eğilen, yardımcı olan yaklaşımımız var”.

 

 

Kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalarımız devam ediyor

“Kartal da 2009 yılına kadar yapılmış tüm yeşil alanlar beş yıl içinde iki kat arttırıldı.105 olan park sayımız 151 e çıkarıldı. Çocuk Gelişim Merkezi 2009 yılına kadar bir taneydi. Şu anda tane ve her mahallede bunları yapmak için çalışmalar sürüyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul içerisinde çevre ikincilik ödülü alan belediye olduk. Bu ödülü veren Çevre Bakanlığı. Çatı sularının değerlendirilerek tekrar kullanılması adına yürütülen proje çalışmamız örnek projeler içinde sayılıyor. Ve bakanlık bu yönde çalışmalar içinde bulunuyor. Engellilere yer vererek gidilen ziyaretlere, engelsiz bilgi evleri, görme engellilere ekran okuma, engellilerimize tekerlikli sandalye, engellilere akülü araç şarj dolum istasyonu yapılmasının ötesinde Türkiye’de İşitme Engelliler Halk Oyunları ekibi olan bir belediyeyiz. Ayrıca İşitme Engelliler Futbol Takımımız da geçtiğimiz dönemde başarılı sonuçlara imza atmıştır. Kadın ürünleri pazarı, kadın danışma merkezi, kadın konut evi, kadın insan hakları ile ilgili eğitim çalışmaları, kadınların yerel yönetim sürecine katılmaları ile ilgili çalışmalar, Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi etkinlikleri kadınlar için yaptığımız çalışmalar. Anadolu Yakasının ilk Ekolojik Pazarını açan belediyeyiz. Çocuk Ağız Diş Sağlık Merkezi şu anda hizmet veren önemli bir birimimizi Kartal’a kazandırdık. Kilo sorunları olan kötürüm, yaşlılar için evde bakım hizmeti veren bir belediyeyiz. Soğanlık Yaşam Kalite Merkezimizi tamamladık.Mustafa Necati Etüt Merkezi’nin çalışması devam etmekte. Can Geyran Deniz Kabukları Müzemiz ile denizdeki yaşam ve canlıları öğrencilere tanıtıyoruz ve anlatıyoruz.

 

 

Meydanlarda buluşmaya devam edeceğiz

“Kartal’daki kütüphaneleri çocuklarımızın, gençlerimizin kısaca bilgiye erişebilecekleri, yoğun kitap okuyabildikleri alanlar olarak değerlendiriyoruz. Yakacık Meydan düzenlemesi, Kartallı Kazım Meydanı, Merdivenli Sokak düzenlemesinden sonra Cevizli, Uğur Mumcu ve Soğanlık’ta yeni meydan projelerimiz tamamlandı. Bu dönemde onları bitireceğiz. Aşçılık Okulu’ndan mezun olan 400 arkadaşımız mezun olduktan hemen sonra iş buldular. Halı kilim atölyemizde geçmişten gelen modellerin yaşaması ve halıcığın devamına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Gençlik Kariyer Merkezi’nde çocuklarımızın geleceğinin daha iyi olması yönünde eğitim çalışmaları sürüyor. Farklı iş kollarında iş talebinde bulunan işverenlere belediyemiz kanalıyla buluşma sağlayarak belli sayıda insanın iş sahibi olması sağlandı. Kartal’da iki konuda referandum yaptık. Birisi Uğur Mumcu da park, birisi de pazar yeriyle ilgili. Burada sandık koyup vatandaşın düşüncesini alan bir uygulama gerçekleştirdik.”

 

Gençlerin sporla buluşmasına destek veriyoruz

“Bölgemizdeki spor kulüplerine destek veriyoruz. Aydos Koşusu, Uğur Mumcu Koşusu, dağcılık, yelken, yaz okulu. Belediye sporla gençlerin buluşmasını sağlayarak, sportif faaliyetlere katkıda bulunuyor.
Sinema atölyesi, yazlık sinema, tiyatro okulu, Soğanlık’taki lale festivalimiz bizim belediye olarak 5 yılda öncelikle yapmış olduğumuz işler arasında sayabileceklerimiz. Kısacası yaptığımız çalışmaların çoğu Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde örnek modeller olarak alınan, bu bağlamda çıkardığımız kitaplar yararlanılan kaynak haline gelen bir yapı. Dönüşen, gelişen bir Kartal var. Bunun farklı yerlerden olumlu tepkilerini alıyoruz. Ama Kartal içinde yaptığımız çalışmaları daha çok kişiye eriştirmek, daha çok kişiyi bu işe katmak istiyoruz. Bunun içinde hangi kesimden, hangi düşünceden olursa olsun insanların yaşadıkları yerde dönüşümü, değişimi ve geleceğe dönük çocuklarının da yaşayacağı bir kente, söyleyecekleri düşüncelerin önemli olduğuna inanıyoruz. Belediye başkanımızın yaptığı her toplantı da söylediği bir şey var ”önce insan” diyor. Önce insan yaşamın her alanında daha iyi yaşayacağı, daha iyi koşullarda olacağı, sorunlardan arınmış bir kent yaşamı, bunun da birlikte öğretileceği noktasında olabildiğince çalışma yürütüyoruz.”

 

Tesislerimizle vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz

“Kültür gezilerimizi farklı kentlere yaparken oralardaki hem kültürel zenginliklerin görülmesi, hem de karşılıklı iletişimin daha da artmasını düşünüyoruz. Edirne’ye, Çanakkale’ye, Konya’ya, Hacı Bektaş’a geziler düzenliyoruz. Bundan öte denize sahili olan Kartal da plaj olmaması nedeniyle farklı kentlere gidemeyen ve Kartal’da yazı geçirenler için Büyükada da bir sosyal tesis oluşturduk. Üçüncü yılında 60 bin civarında insan bu tesisten yararlandı. Ve orada denize girme olanağı buldular ve bu tesisimiz şuan da da hemen hemen her gün dolu olarak hizmet veriyor. Bunun yanında Kapadokya bölgesinde Kapadokya Kartal Hotel’i hizmete açtık. Türkiye de birçok belediyenin uyguladığı, hemşerilerine farklı yerlerde farklı etkinliklerde ve kültürel yapıyla buluşturma modelinin bir örneğiydi. Yılda 3,5 milyon insanın gittiği Kapadokya da Hacı Bektaş için bölgemizden giden binlerce hemşerimizin yararlanabileceği bir tesis. Geçtiğimiz yıl Hacı Bektaş şenlikleri için o bölgede 2 bine yakın hemşerimiz o tesiste bir araya geldi.

 
Japonya’dan, Çin’den, Amerika’dan insanlar o bölgeye geliyorlar. Kartallılara da ayrı bir indirim uygulanıyor. Bunun gibi diğer çalışmalarımız da temel amaç; gerek bulunduğu konumuyla ilerlemesi, gelişmesi, gerekse Kartal’da yaşayan insanların sosyal aktiviteler içinde daha fazla yer almasını sağlamak.

Galeri
📆 18 Ağustos 2014 Pazartesi 10:41   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR