Kartal Belediyesi’nin faaliyetleri, bilgi ve bilişimin artık altın değerinde olduğu ve iletişimin giderek daha mobil bir hale gelmesi nedeniyle bilgi teknolojileri alanında da değişti ve çeşitlendi.
Kartal Belediyesi’ne bağlı Bilgi İşlem Müdürlüğü, bu alandaki en önemli geliştirici, uygulayıcı ve çözümleyici müdürlük olarak 2014 yılında öne çıktı. İlçede 8 farklı noktada ücretsiz – kablosuz internet erişimi hizmetini sağlayan Bilgi İşlem Müdürlüğü, Kartal Belediyesi’ndeki işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini de sağlıyor.
Kartal Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün 2014 yılında sürdürdüğü en önemli projelerden biri Yönetim Bilgi Sistemi’nin (YÖNSİS) geliştirilmesi oldu. Kartal Belediyesi Yazılım Atölyesi’nde hazırlanan Yönetim Bilgi Sistemi, müdürlüklerden gelen talepler doğrultusunda geliştirildi ve yeni modüller eklendi. Ayrıca kurum içinde kullanılan yazılımların (MIS ve GIS) bakım anlaşmaları yapıldı.
Yeni Yazılım Modülleri Devreye Alındı
Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından kullanılan sicil birleştirme ve e-ödeme işlemleri sayfasında yazılım geliştirme ve emlak işlemlerinin Netcad programına entegre çalışmaları yapıldı. Bilgi İşlem Müdürlüğü uzmanları tarafından, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından kullanılan personel işlemleri modülünde yazılım geliştirme çalışması yapıldı. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yapı ruhsat işlemlerinin sistem üzerinden yapılması için yapı ruhsat modülünü devreye alan Bilgi İşlem Müdürlüğü personeli, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü içinde bir çalışma yaptı. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün sosyal yardım modülünün yazılım geliştirme çalışmaları yapıldı ve Kadın Konuk Evi – Kadın Çocuk Bilgi sayfası hazırlandı. Müdürlükler tarafından yapılan satın alma işlemlerinin takibinin yapılabilmesi için bir uygulama geliştiren Kartal Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü, satın alma modülünü hazırlayarak devreye alınmasını sağladı.
360 Derece Kent Haritası
Kartal Belediyesi’nin internet sitesi www.kartal.bel.tr’ de yayında olan ‘360 Derece Kent Haritası’ ile ilgili 2014 yılında güncelleme ve revize çalışması yapıldı. Coğrafi Bilgi Sistemi Kartal Belediyesi’nin ve Kartallıların ihtiyaçları doğrultusunda revize edildi. 360° ölçekli Kartal Kent Haritası’nın daha kolay kullanımını sağlayan bir sürümü hizmete alındı ve hizmet alımı vasıtasıyla yazılımsal olarak desteklenmesi ve sürekli güncellenmesi sağlandı. Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu yayında olan 360 Derecelik Kent Haritası ile vatandaşlar, Kartal’daki herhangi bir sokağı, sanki ordaymışçasına gezebiliyor ve sokaktaki herhangi bir binayı 3 boyutlu olarak görüp inceleyebiliyor.
Vatandaş Dilekçesinin Akıbetini Cep Telefonundan İzliyor
Şeffaf belediyecilik anlayışıyla, kurum genelinde belge dolaşımını elektronik ortamda yapabilmek için Elektronik Belge Yönetim Sistemi’nin (EBYS) kurulmasını sağlayan Kartal Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü sistemin, Yönetim Bilgi Sistemi (YÖNSİS) ile entegrasyonu gerçekleştirdi. Sistemin devreye girmesi ile birlikte vatandaşlar, verdikleri dilekçelerin durumunu cep telefonlarına gönderilen şifre ile internet üzerinden takip edebilir hale geldiler.
Kartal Belediyesinde Evrak Elektronik Ortamda İşlem Görüyor
Kartal Belediyesi’nde aktif olan Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile kağıt tüketimi minimuma düşürüldü. Vatandaşa daha hızlı ve daha şeffaf bir hizmet sunmayı söz konusu sistem ile başaran Bilgi İşlem Müdürlüğü, 2014 yılı boyunca Kartal Belediyesi’nde kurum içi kullanıcılardan gelen taleplere göre teknik destek ve yazılım desteği sağladı. Özellikle vatandaşa doğrudan hizmet veren birimlerin teknik ve yazılım alanındaki sorunlarına hızlı çözümler üreten Bilgi İşlem Müdürlüğü, vatandaşın kaliteli ve akıcı hizmet almasına yardımcı oldu.
Kartal – Net ile Ücretsiz ve Kablosuz İnternet Hizmeti
Kartal Belediyesi tarafından Kartallı vatandaşlara 8 ayrı noktada sunulan Ücretsiz Kablosuz İnternet Hizmeti ile ilgili çalışmalar, 2014 yılında da Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından sürdürüldü. Sistemin, gerekli bakım-iyileştirme hizmetleri ve bağlantılarında sorun yaşayan vatandaşlara teknik destek veren Bilgi İşlem Müdürlüğü, bir taraftan da AR-GE çalışmalarına ve ücretsiz-kablosuz internet (Wi-Fi) noktalarının arttırılması konusunda planlama çalışmalarına devam etti. Kartal’da 2014 yılı boyunca vatandaşın ücretsiz-kablosuz internet bağlantısından faydalandığı noktalar ise şöyle:
1-Kartal Sahil Meydanı
2-Hürriyet YKYM
3- Yakacık YKYM
4- Soğanlık YKYM
5- U.Mumcu Adnan Kahveci
6- Çınar – Orhantepe
7- Kartallı Kazım
8- M. Ali Büklü Parkı
İhaleler Canlı Yayınlandı
Kartal Belediyesi’nin şeffaf belediyecilik anlayışının bir yansıması olarak Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından kurulan sistem ile Kartal Belediyesi’nden yapılan canlı yayın, 2014 yılında da devam etti. Kartal Belediyesi Meclis Salonu, İhale Odası ve Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde bulunan nikah salonuna kurulmuş olan canlı yayın sisteminin alt yapısında meydana gelen sorunlara hızlı bir şekilde müdahale eden Bilgi İşlem Müdürlüğü personeli, sorunların kısa sürede giderilmesini sağladı.
Bilgi Evlerine Teknik ve Donanımsal Destek
Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla Uğur Mumcu, Hürriyet, Soğanlık ve Yakacık Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde kurulmuş olan Bilgi Evleri’nin teknik ve donanımsal ihtiyaçları, 2014 yılı boyunca Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından karşılandı.
Engelsiz Bilgi Evi’ne Teknolojik Alt Yapı Desteği
Hürriyet Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’de engelli vatandaşların bilgiye erişimleri amacı ile kurulan Engelsiz Bilgi Evi’nin ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapı desteği, 2014 yılında Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından verildi. Bilgi Evleri’nin alt yapılarının ve yazılımlarının düzenli güncellemeleri, bakımlarının yapılmasının yanı sıra kamera sistemlerinin devreye alınması sağlandı.
Kurumsal Arşiv Projesi
2014 yılındaki çalışmalarının ve faaliyetlerinin yanı sıra 2015 için de planlama yapan Kartal Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü, Kurumsal Arşiv projesini başlattı. Kartal Belediyesi’nin arşivlerinde (Merkez arşiv ve müdürlük arşivleri) yer alan belgelerin sayısallaştırılması ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne entegrasyonunun sağlanması projesi planlandı.
20 Milyonu Aşkın Belge Elektronik Ortama Aktarılacak
Merkez ve müdürlük arşivlerinde bulunan yaklaşık 20 milyon A3 ve küçük boyutlu evrak, yaklaşık 1 milyon metre paftanın/projenin A2 ve daha büyük boyutlu sayısallaştırılmasını hedefleyen proje başlatıldı. Sayısallaştırma hizmet ile merkez arşiv ve müdürlük arşivlerinde yer alan belgelerin; ön hazırlık sonrası taranması, indekslenmesi, SDP kodlarının belirlenmesi, veri eşleştirme yapılması, OCR işleminden geçirilmesi ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne aktarılması gerçekleştirilecek.
Bir yanıt yazın