MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet, Toplum » KARTAL BELEDİYESİ’NDEN KÖMÜRSÜZ BİR YAŞAM İÇİN DESTEK
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN KÖMÜRSÜZ BİR YAŞAM İÇİN DESTEK

Kartal Belediyesi, Tema Vakfı’nın , ‘Kömür mü Ömür mü’ sloganıyla düzenlediği etkinliğe katılarak destek verdi. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün de katıldığı ve 22 Mayıs’ta düzenlenen  etkinlikte gönüllü bisikletçiler, kömürün ve kömürlü termik santrallerin zararlarına dikkat çekmek amacıyla  Kartal Meydanı’ndan Caddebostan’a kadar pedal çevirdi.

 

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars, etkinliğe katılanlara enerji verimliliğine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve bisikletleriyle birlikte 2 Haziran’da Aydos ormanında düzenleyecekleri Çevre Günü etkinliğine davet etti. Kartal Belediyesi tarafından, bisiklet turuna katılanlara içinde kır çiçekleri olan ve geri dönüşüm kağıdından yapılmış kitap ayracı hediye edildi.

‘Kömürsüz Yaşam Herkesin Hakkı’

 

Kömürlü termik santraller, sistemlerini soğutmak icin su kullanırlar. Kullandıkları suyu, kaynar ve kirli halde akarsulara denizlere boşaltırlar. Kömürden elektirik üretilmesi, ucuz olmamasının yanısıra sağlık sorunlarına yol açıyor, toprağı kirletiyor, yediğimiz gıdanın kaybına neden oluyor.

Türkiye’de doğa ve tarım kömür tehdidi altında. Zonguldak, Adana, İzmir, Çanakkale’de başta olmak üzere 80’e yakın kömür santrali, Konya Kapalı Havzası, Trakya Ergene, Eskişehir Alpu, Afyon Dinar gibi önemli tarımsal bölgelerin kömür ocaklarına dönüştürülmesi planlanıyor. Planlanan kömürlü termik santral projeleri hava, su, toprak varlıklarına etkileri bakımından kümülatif olarak değerlendirilmek yerine tekil projeler olarak değerlendirildiği için etkilerinin gerçek büyüklüğü hesaplanmıyor.

 

Dünya kömürü çıkartmaktan vazgeçti

 

Türkiye, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölge olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. İklim değişikliğinin en büyük nedeni ise kömürlü termik santrallerden kaynaklanan sera gazı emisyonları. TÜİK verilerine göre, 2014 yılında sera gazı emisyonları içinde en büyük payı %72,5 ile enerji kaynaklı emisyonlar oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından iklim değişikliği ile mücadele için dünyadaki mevcut kömür rezervlerinin %82’sinin yer altında bırakılması gerektiği kabul edildi. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmenin maliyeti her gün düşüyor. Ancak, Türkiye kömüre dayalı enerji politikalarına devam ediyor.

 

📆 25 Mayıs 2016 Çarşamba 13:15   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR