MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Etkinlikler, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » KARTAL MEYDANI’NDA AHİLİK KUTLAMALARI YAPILDI
KARTAL MEYDANI’NDA AHİLİK KUTLAMALARI YAPILDI

Kartal Belediyesi ile Kartal Cemevi’nin düzenlediği Ahilik Haftası kutlamaları Kartal Meydanı’nda yapıldı.

 

Kartal Belediye Meclis Başkan vekili Ali Ekber Şahin, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Ömer Fethi Gürer, Gülcemal Fidan, Dr. Turgut Mermertaş, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı. şirket ve birim müdürleri, Belediye Meclis üyeleri ile Oda ve Dernek Başkanları da etkinliğe katıldı. Kartal Meydanı’nda farklı mesleklerin de yer aldığı çadırlar kuruldu, konserler verildi.

 

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, yaptığı konuşmada Ahiliğin önemine değindi ve mesleklerin çıraklıktan ustalığa kadar süren ahlaki, dürüstlük gibi değerleri içinde barındıran bir uygulama olduğunu söyledi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün belediye başkanı olduktan sonra Kartal’da ülke değerleri ve önemli günleri anarak dündeki yaşamın günümüze yansımasını sağladığını vurgulayan Gürer şöyle konuştu: -“Özünde ahilik Türklerin Anadolu’ya yerleştikten sonra ortaya koydukları bir yaşam biçimidir.


kartal-belediye-ahilik (1)

Ahilik bir ahlakdır, dürüstlüktür, erdemdir. Hırsızdan ahi olmaz. Toplumsal olarak kimliğini, kişiliğini ispatlayamayan, üretimde olmayan, çalan, çırpan, yalandan riyadan, ahlaksızlıktan beslenen insandan ahi olmaz. Çünkü ahiliğin temelinde insan kavramı vardır. O kavram nerede ve ne şekilde gelişirse gelişsin doğru insan olmayı getirir. Ahilik çıraklıkla başlayan, ustalıkla devam eden sonuçta da şeyhliye kadar uzanan ama yaptığı işi topluma sunarken, karşısındakinin de insan olduğunu unutmadan davranan bir anlayış biçimidir.

 

Önce insan yaklaşımının esnaflık da yansımasıdır. Ahiliğin ülkemize yaptığı, kattığı değerleri ne yazık ki toplum olarak unuttuk. Bugün Anadolu’da yitirdiğimiz değerleri yurtdışından ithal malları getirerek yok ettirdiler. Üretimin içinde olmazsak toplumun geleceğinin karanlık olacağını görmeliyiz. Üretmeden ve çalışmadan ve yeni arayışlar içinde olmadan, bir toplumun kimlik bulması mümkün değildir. Ahiliğin temeli öğrendiklerini kendinden sonrasına öğretme geleneğidir. Bu anlamda ahilik yalnızca Ahi Evran ile sınırlı kalmayan, yaşam biçimi olan kültür olan bir değerdir.

 

Ahilik geleneğinde ne yazık ki çok şeylerimizi yitirdik. Örneğin Anadolu’dan gelen bir esnaf mal alır gider ve gününde de borcunu öderdi. Bilinirdi ki, o alacak mutlaka gelecektir. Yani haksız kazanca el sürenin eli yanardı. Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfus cüzdanlarına mutlaka kişinin mesleği yazılırdı. Mesleği olmayanlara evlenmek için dahi yol verilmezdi. Çünkü işin olmalı, aşın olmalıydı.  O dönem erkekler esnaflık yaparken ev hanımları da halı dokuyor, ev eşyaları yapıyorlardı. Ailede bir bütünlük vardı. Bu ailenin çocukları da ona göre yetişiyordu.” dedi.

 

kartal-belediye-ahilik (2)

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı da Ahiliğin ne denli önemli olduğunun altını çizerek, bu geleneğin devam ettirilmesi gerektiğinin önemini anlattı. Saçlı şöyle konuştu: “Ahilik sadece bir inancın veya mezhebin tekelinde olan felsefe veya örgütlülük değildir. Ahilik bir tarikat ve esnaf teşkilatıdır. O anlamda esnaf odalarımızı çok önemsiyoruz. Ahilik kadını da ayırmamıştır.

 

 

Ahiliğin hem inanç boyutu var, hem sosyal boyutu var, hem de ahlaki boyutu var. Esnaflık yapabilmek için bugün çıraklık eğitim merkezlerine gidiyorsunuz. Oysa o dönemde böyle imkanlar yoktu. Eskiden esnaf demek güvenilir insan demekti. Siz bir yere giderken anahtarınızı mahallenin bakkalına bırakıyordunuz. Okula giderken çocuğunuz harçlığını ondan alıyordu. Ahilik kardeşlik demektir. Ahilik de sevgi var hoşgörü var. Bu süreçte kardeşlik duygularına çok ihtiyacımız var. Ahiliğin beslendiği kaynak hünkar Hacı Bektaş-i Velidir. Ahilik bir akımdır. Teşkilattır.” dedi. Ahilik geleneğinin anlatıldığı etkinliği Abdullah Özcan sundu.

Galeri
📆 18 Mayıs 2015 Pazartesi 13:13   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR