Kartal Belediyesi, ‘Yerinde Dönüşüm, Deprem Dönüşümü ve Kentsel Dönüşüm’ çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Deprem Dönüşümü kapsamında sonuncu temel törenle atıldı.
Kartal Belediyesi, ‘Yerinde Dönüşüm, Deprem Dönüşümü ve Kentsel Dönüşüm’ çalışmalarına devam ediyor. Yakacık Yeni Mahalle Samandıra Caddesi Poyraz Sokak’ta bulunan ve “Deprem Dönüşümü” kapsamında yeniden yapılmakta olan “Yakacık Life Sitesi”nin 3. blokunun temeli atıldı. Temel atma törenine, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanısıra Başkan Yardımcıları Ali Apaydın, Çiğdem Ertan, Gülseren Böyüktaş, Ali Rıza İkisivri, Meclis Üyesi Turan Menğcur, Gürbüz Çiftçi, Özel Kalem Müdürü Ömer Fethi Gürer, Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran Keriş, Başkan Danışmanı Nizamettin Zorgül,Yakacık Yeni Mahalle Muhtarı İlhan Düzülütaş, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
“Kartallıların Mülkiyet Sorunlarını Çözdük”
Kurban kesimi ve Kur’an-ı Kerim okunması ile başlayan tören, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün temeli atması ile devam etti. Törende konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, göreve geldikleri günden beri buradaki insanların mülkiyet sıkıntısı olduğunu ifade ederek, “Ne yapacaklarını bilmiyorlardı. İlk yıl bu meseleyi çözdük. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile tapuları dağıttık. Burada 11 gecekondu vardı. Sahipleri birleşerek müteahhitle anlaştı ve dönüşüm başladı. Biz 1999 depreminden sonra dönüşüm sürecinde evinin yıkılma tehlikesi olanlara 500 lira kira yardımı çıkartmıştık. Seçim bildirgesinde de dönüşümü kolaylaştırmak için harçların alınmamasını söylemiştik. Bunlar, Van Erciş depreminden sonra çıkarılmıştır. Burada bir konuya dikkat çekmek istiyorum, ruhsat harcı almamak dönüşümü kolaylaştırır fakat bu gelir, belediyelerin en büyük geliridir. Hükümetin bu konudaki sıkıntıya eğilmesi gerekir” dedi
“İnsanları Yerinden Etmedik”
‘Deprem Dönüşümü’nde ve ‘Yerinde Dönüşüm’de insanları yerlerinden etmediklerini, sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşamaları için çalıştıklarını vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce burada bir temel atmıştık. 2 bina oluştu. 3. binanın da bugün temelini atıyoruz. Burada bir mülkiyet sorunu vardı. Önce biz buranın tapularını dağıttık. Sonra 11 tane gecekondu hak sahipleri birleşti ve bir müteahhitle anlaşarak yerinde dönüşümü sağladı. Burası bizim için önemli bir yer. Yıllarca burada yaşamış insanları yerinden etmeden hem dönüştürdük hem de daha sağlıklı bir ortamda yaşamları için ev sahibi yapmış olduk. Sanayiden dolayı gelen emek sahibi insanların yerleştiği yerlerde mülkiyet sorunu vardı. O mülkiyet sorunlarını çözüyoruz ve kente uygun bir yapıya kavuşmalarını sağlıyoruz. Dolayısıyla burası ‘Yerinde Dönüşüm’dür. Bir diğer dönüşüm de şu: Planlarını yapmışlar ama depreme uygun şekilde yapılmamış planların da dönüşümü var. O binaların dönüşümüne de sitelerin dönüşümüne de ‘Deprem Dönüşümü’ diyoruz. Üçüncü dönüşüm de fonksiyon değiştiren alanların ve boşaltılan alanların iyi bir fonksiyonda dönüşmesi. Bu da Kentsel Dönüşüm.”
Kartal’da Deprem Dönüşümü ve Yerinde Dönüşüm süreçlerinin hızla ilerlediğini de sözlerine ekleyen Başkan Altınok Öz, “Kartal’daki Yerinde Dönüşüm, Deprem Dönüşümü süreci çok iyi durumda. Tüm Emek İş Sitesi’nin yıkımı yakın zamanda gerçekleşti. Sitelerin dönüşümü, depreme uygun olmayan binaların dönüşümünü sağlıyoruz. Kentsel dönüşümde planlarla ilgili bir sorun var. Bunlar çözüldüğü zaman Kentsel Dönüşüm de gerçekleşecek.
Kartal, Yerinde Dönüşüm ve Deprem Dönüşümünde iddialıdır. Hem dönüşüm nedeniyle hem de sosyolojik ve kültürel açıdan İstanbul’un bir numaralı kenti olmaya hazırlanıyor. Herkes Kartal’da güzel bir şehirde yaşayacak. O yüzden planlar ve programlar yapılıyor” dedi.
“Kartal İstanbul’un ve Dünyanın Merkezi Olacak”
Kartal’ın Anadolu Yakası ve İstanbul’un merkezi olduğuna işaret eden Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’ın 1992 yılında merkez olmaktan çıktığına vurgu yaparak Kartal’ı yeniden İstanbul’un ve Dünyanın merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, şöyle konuştu: “ Kartal, Anadolu yakasının merkezi konumundadır. Kuzey-güney hattında ve doğu-batı hattında merkez olmuş, kendi bağrından birşeyler çıkarmış bir ilçe olarak bir merkez konumundaydı. Kartal o konumu 1992 yılında yitirdi. Bizler tekrar Kartal’ı bir merkez haline getiriyoruz. Kartal’ın alt yapısı ve geriye dönük birimi, merkez olmaya uygun. O nedenle halkla beraber olduğunuz ve halka bunları anlattığınız zaman gayet güzel birşeyler ortaya çıkıyor.”
“İnsanların Gece Kartal’da Sokaklara Çıkması Birilerini Rahatsız Ediyor”
Kartal’ın huzurlu ve güvenilir bir ilçe olduğunu belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’da gece sokaklara çıkılabilmesi ve yaşayan bir kent olmasının birilerini rahatsız ettiğini söyledi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Halkının mutlu olduğu, kent kültürünün geliştiği ve sosyolojik dönüşümün sağlandığı bir Kartal hedefliyoruz. Bu dönüşüm kolay olmuyor. İnsanların gece dışarı çıkması bile bazı insanları rahatsız ediyor. Eğer bir kent 24 saat yaşayabiliyorsa kent oluyor. Hava karardığı zaman karanlık bir kentte yaşamaya alışkın insanlar buna tepki gösteriyorlar. Halk bu konuda adaptasyonda sorun yaşamıyor. Kartal, İstanbul’un en özgür, en rahat yaşanabilir ve güvenilir bir ilçesi oldu” dedi.
“Kenti Yönetenler Ranta Göz Koymasınlar”
Kartal’ın geç fark edilmesinin siyasi bir tercih olduğuna değinen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “ Bu siyasi bir tercihtir. Siz kenti yaşanabilir bir hale getirebilmek için gayret ederseniz ve dönüşümde oluşan ranta, kenti yönetenler olarak göz koymazsanız, o ranta yönelmezseniz, o rantı vatandaşa veya iş sahiplerine bırakırsanız dönüşüm hızlı olur. O rantı birileri almaya kalkarsa o zaman önce karartılır, yanamaz bir kent haline getirilir, insanlar bıktırılır, ucuz şekilde elden çıkartılır, sonra sahiplenilir ve dönüştürülür. Cumhuriyet Halk Partili bir yönetimin olmadığı geçmişteki 15 yılını düşünürseniz belki de bu sonuca varacaksınız. Bir kentin meydanı, hava karardığında kent halkının o meydana çıkamayacağı bir noktadaysa bunun sorgulanması gerekir. ‘Neden kent meydanı yaşayan bir meydan değildir’ diye? Kartal’da birçok meydan oluşturuldu. Kartallı Kazım Meydanı, Yakacık Meydanı, Ayazma, Kartal Meydanı… Buralarda hayat var. Buralarda gece de yaşanabilir bir kent oluştu. İşte bu ikisi arasındaki fark bir siyasi tercihtir” dedi.
Konuşmaların ardından temel atma töreni büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Vatandaşlar Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e büyük ilgi gösterdi. Başkan Öz de vatandaşların ilgisini karşılıksız bırakmadı.
Bir yanıt yazın