MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Sağlık, Toplum » KARTAL’DA MEME KANSERİ PANELİ
KARTAL’DA MEME KANSERİ PANELİ

Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin işbirliği ile Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”  kapsamında panel düzenledi.

 

 

Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde; meme kanserinde risk faktörleri, erken teşhis ve tedavi üzerinde duruldu. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, Radyoloji Uzmanı Yrd. Doç Dr. Yeşim Üçkurt, Genel Cerrahi ve Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Bozer ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Şencan’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, Sağlık İşleri Müdürü Sevin Köker, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Panelde konuşma yapan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, göreve geldikleri 2009 yılından itibaren, sağlık konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Hastanelerle işbirliği yaparak hastalıklarla ilgili halkı bilinçlendirdiklerini söyleyen Turgut Mermertaş,  meme kanseri konusunda verdikleri aydınlatıcı bilgiler için Fatih Üniversitesi Hastanesi’ne ve akademisyenlerine teşekkür edip, işbirliklerinin sürmesi dileğinde bulundu.

 

Yılda 1 milyon kadın meme kanserine yakalanıyor

Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan doktorlar, meme kanserinde yaşın ilerlemiş olmasının en önemli risk faktörü olduğunu belirterek diğer risk faktörlerini; genetik özellikler ve çevresel etkiler (yiyecekler, sigara, alkol ve kimyasal maddeler) şeklinde sıraladı. 12 yaşından önce adet olmanın, 50 yaşından sonra menopoza girmenin, 10 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanmanın, ailede meme kanseri öyküsü olmasının, ilk doğumu ileri yaşlarda yapmış olmanın ya da hiç doğum yapmamış olmanın, şişmanlığın ve meme bölgesinde radyasyon tedavisi görmüş olmanın meme kanserine yakalanma riskini artırdığı belirtildi. Meme kanserinin, %22 ile kadınlarda en sık görülen kanser tipi olduğunu belirten konuşmacılar, kadınlarda ömür boyu kanser olma riskinin ise % 12,7 olduğunu, kadınlardaki kanser ölümlerinde meme kanserinin 2. Sırada olduğunu söyleyerek, meme kanserinin dünyada yıllık vaka sayısının 1 milyon olduğunu ifade etti.

 

En önemli teşhis yöntemi elle muayene

Meme kanserinin erkeklere göre kadınlarda yüz kat daha fazla olduğunu belirten uzman doktorlar, süt bezlerini kapsayan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu meme kanserinin oluştuğunu, hastalıkta en büyük teşhis yöntemininse kendi kendine elle muayene olduğunu anlattı.

 

Meme kanseri riskini azaltmak için formunuzu koruyun

Meme kanserinden korunmak için formunuzu koruyun diyen uzman doktorlar, ideal kiloya sahip kadınların, kilolu olanlara göre menopoz dönemi sonrası meme kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğunu belirtti. Düzenli olarak spor yapmanın da meme kanserine yakalanma riskini azalttığını söyleyen konuşmacılar; sporun yüksek östrojen düzeyini dengelediğine de vurgu yaptı. Kırmızı etin daha az; balık eti, beyaz et, zeytinyağı,  meyve ve sebzenin daha fazla tüketilmesini öneren uzmanlar, Akdeniz usulü beslenmenin tercih edilmesi gerektiği üzerinde durdu.

 

30 yaşından önce anne olun, çocuğunuzu bol bol emzirin

Uzmanlar, meme kanseri riskini azaltmak için çocuğunuzu bol bol emzirin diyerek, emzirmenin hem anneyi, hem de bebeği kansere karşı koruduğunu söyledi. Doktorların aksini gerek görmediği müddetçe bebeklerin 6 ay anne sütüyle beslenmesi gerektiğine değindi. 30 yaşından önce anne olunmasını tavsiye eden uzmanlar, yapılan araştırmalara göre; ilk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranının, 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat arttığını belirtti.

Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın

“Çalışmalar, her gün düzenli olarak 3 kadeh ve daha fazla alkol tüketenlerdeki meme kanseri riskinin, tüketmeyenlere oranla % 40 daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni ise alkolün östrojen metabolizmasını etkilemesidir.” Diyen uzmanlar, kadınların hormonlu ilaçlardan uzak durmasını ve stresin esiri olmamalarını belirterek, batı tarzı yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan stres, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Bunun sonucunda meme kanseri riski artıyor dedi.

 

Eğitimin ardından konuşmacılar, meme kanseri konusunda vatandaşların sorduğu sorulara cevap verdi. Katılımcılara bilgilendirici broşürler dağıtılarak daha kapsamlı bilgi sahibi olmaları sağlandı. Panel kapsamında yapılan çekilişle 5 vatandaş, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ücretsiz mamografi hakkı kazandı. Programın sonunda, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, verdikleri panel dolayısıyla Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, Radyoloji Uzmanı Yrd. Doç Dr. Yeşim Üçkurt, Genel Cerrahi ve Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Bozer ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Şencan’a ve Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yetkililerine teşekkür ederek, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına plaket takdim etti.

 

📆 14 Ekim 2015 Çarşamba 19:04   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR