MENÜ ☰
ARTDUŞ
Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » KARTAL ‘DA KENTSEL DÖNÜŞÜM,YERİNDE DÖNÜŞÜM..!
KARTAL ‘DA KENTSEL DÖNÜŞÜM,YERİNDE DÖNÜŞÜM..!

Kartal’da Örnek olacak bir proje hayata geçiyor…
Metem Birlik Sitesinde Yerinde Dönüşüm başlıyor…


ONLAR BAŞARDILAR…
Yaklaşık 480 bağımsız bölümden oluşacak proje aynı zamanda ticari alanlardan oluşacak.
Kartal Hürriyet mahallesinde bulunan Metem Birlik Sitesi, Adnan Kahveci caddesini cazibe merkezine dönüştürecek bir proje olacak.


Projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan KİPTAŞ firması gerçekleştiriyor.
Metem Birlik Site sakinlerinin heyecanlarına bizlerde ortak olduk .


İstanbul’un deprem sorununun çözüme kavuşması noktasında bu gibi projeler Örnek teşkil ediyor…
Projede emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz…


PROJENİN EMEKTARI VE MİMARI DENİZ ÖZTÜRK SÜRECİ VE GELİNEN AŞAMAYI ANLATTI BİZLERE
Projenin hayata geçmesinde önemli bir rol oynayan Yüksek Mimar Deniz ÖZTÜRK’ten teknik bilgileri alırken Site yönetimi ve sakinlerinden de süreç hakkın da bilgiler aldık.


Deniz Öztürk bizlere şunları söyledi;


Sitemiz Hürriyet mahallesi sınırları içerisin de, 12 blok ve 240 daireden oluşan, yaklaşık bin kişinin yaşadığı bir sitedir.
Binalarımız 1999 yılından önce yapılmış ve riskli bina sınıfına giren bina kategorisindedir. Dolayısıyla bizler de 6 Şubat depreminden sonra komşularımızla bir araya geldik ve önce binalarımız ile ilgili teknik anlamda bir durum tespit çalışması yaparak bu sürece başladık.


Sonrasın da binalarımızın depreme dayanıklı olmadığını tespit edince ,olağan üstü bir genel kurul düzenledik ve bu kurul’da oy birliği ile kentsel dönüşüm kararımızı aldık ve hemen arkasından acilen bir kentsel dönüşüm komisyonu oluşturduk


Bu kentsel dönüşüm komisyonumuz, tamamen bilimsel metodolojiye dayalı, sistematik, şeffaf ve aynı zamanda katılımcı bir çalışma modeli oldu bizlere.


Komisyonumuz, site yönetimi, her bloktan 2 temsilci ve katkı koymak isteyen komşularımızdan oluşan yaklaşık 30 kişilik bir çalışma ekibine dönüştü. Komisyonumuzun içerisinde komite ve alt çalışma grupları oluşturduk. Teknik ekip, temsil heyeti,iletişim takımı gibi…


Bu oluşturduğumuz model zamanla, saat gibi çalışan bir sistem haline geldi. Takdir edersiniz ki bu süreçler zor ve sancılı süreçlerdir, yeri geldiğinde üç kişi bile bir araya gelip anlaşamazken, biz 240 hane bir araya geldik, anlaştık ve kentsel dönüşüm sürecimizi başlattık.

KİPTAŞ GÜVENCESİNİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK OLDU


Bilindiği gibi Ülkemizde ve dünyada çok büyük ekonomik sıkıntılar olan günler yaşıyoruz. Dünya ekonomisinde beklenen bir resesyon tehlikesi var ve bu ortamda yatırımcı bulmak hiç kolay değil.
Mevduat faizlerinin oldukça yüksek olduğu ortamlarda sizde biliyorsunuz ki inşaat firmaları yeni inşaat yapma konusunda temkinli yaklaşıyorlar ve her geçen gün artan inşaat maliyetlerden olayı oldukça zorlanıyorlar. Bu ortamda biz de güvenilir firma bulma konusun da hayli zorlandık, sıkıntılar yaşadık.
Sürecin başından beri site sakinlerimizin %80’in den fazlası İBB’nin bir iştiraki olan Kiptaş firmasıyla çalışma konusunda bir fikir birliğine varmıştı.


Önce kendimize bir hedef koyduk ve bu hedefe ulaşmak için de doğru bir yol haritası oluşturduk. Hedefimiz; güvenilir, marka değeri yüksek, binalarımızı en kısa sürede yapıp teslim edecek, güçlü bir firmayla anlaşmaktı. Bu nokta da alternatifler arasında, en doğru alternatif olarak Kiptaş firması ön plana çıktı ve Kiptaş firmasıyla yapılan müzakereler sonucunda imza sürecine geçtik.


DOKUZ AYLIK SÜREÇTE HEDEFİMİZE ULAŞTIK


Bizler komisyon olarak yaklaşık dokuz ay boyunca, düzenli çalışmalar yaptık .
Yoğun katılımlı bu çalışmalarda bir çok konuyu detaylı olarak tartıştık ve kararlarımızı oy birliği ile aldık ve sonuçta herkesin içine sinen bir proje ortaya çıktı.


YENİ PROJEMİZ DE YAKLAŞIK 480 BAĞIMSIZ BÖLÜM OLACAK VE AYNI ZAMANDA PROJEMİZE YAPILAN DÜKKANLARLA MAHALLEMİZ CAZİBE MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞECEK.


Yeni projemiz de yaklaşık 480 bağımsız bölüm oluşacak ve aynı zamanda projemiz de ticari alanlar, dükkanlarla birlikte mahallemiz cazibe merkezi haline dönüşecek ve yeni iş imkanları ile mahallede istihdam da sağlanmış olacak.


VİZYON PROJEMİZ DE SON AŞAMAYA GELDİK


Daha önce de belirttiğim gibi yaptığımız olağan üstü genel kurul da, 160 kat malikine ulaşmamız gerekirken 186 kat malikimizle toplantı düzenledik ve üyelerimizin tamamının oy birliği ile kentsel dönüşüm kararı aldık.


Olağanüstü genel kurulda bu kararı alırken komşularımıza şunu sorduk; Beklenen olası İstanbul depremin de, bizler binalarının enkazı altında kalıp, yardım bekleyen insanlar mı olacağız, yoksa sağlam binalarından güvenle çıkıp etrafına , komşularına yardıma koşan insanlar mı olacağız? Bu soru bizim için belirleyici oldu… Ve oy birliği ile kentsel dönüşüm kararı alarak süreci başlatmış olduk.


Biz bu çalışmayı yaparken, şeffaflık temelinde, gönüllülük esasına dayalı iyi bir model oluşturduk ve bu modelle de komisyondaki arkadaşlarımızla birlikte bir takım çalışması yaparak Kartal’a örnek olacak bir çalışma gerçekleştirdik.


Umarım bizim projemiz Kartal’ın tamamına örnek bir çalışma olur , diğer dönüşemeyen site ya da binaların dönüşümü konusunda ilham verici, cesaretlendirici, örnek bir model olur…


SİTE SAKİNİ ATA CEM ÖLMEZ’DE DUYGULARINI PAYLAŞTI BİZİMLE


Yaptığımız ilk genel kuruldan sonra her bloktan ikişer kişi seçip bir temsil kurulu oluşturduk ve ilk toplantımızdan sonra da bu kurulun içerisindeki organizasyon yapısını oluşturmaya başladık.
Bir proje yönetir gibi bir vizyon ve misyon belirledik. Sitemiz nasıl daha güvenli, konforlu bir yaşam alanı haline dönüşür noktasında gayret gösterdik.


Komisyonumuzun içerisinde teknik heyet,iletişim heyeti ve hukuksal heyet olmak üzere üç ana heyet oluşturduk bende iletişim heyetinin sorumlusu olarak elimden geleni yaklaşık dokuz aydır yapıyorum.
Süreci aşmak kolay olmadı ama sonucun da güzel şeyler oldu ve olmaya da devam edecek.


SİTE YÖNETİCİSİ MEHMET ALİ YILDIRIM’DA SÜRECİ ANLATTI


Sitemiz 1986 yılında yapılmış bir site, ben de 97 yılında taşındım buraya ve bir evim var sitede. 2000 yılından bu güne kadar da sitenin yöneticiliğini yapıyorum.


Sitemize yıllardır büyük emekler verdik, sitemiz bölgenin en güzel ve nezih sitelerindendir ve inşallah daha da güzel olacak.


Neden Kiptaş derseniz biz yaklaşık sekiz yıl önce yine böyle bir dönüşüm hamlesine kalkışmıştık, yirmiye yakın firmadan teklif aldık fakat hiç bir kat malikimiz o firmalara yanaşmadı ve süreç olumsuz neticelendi.
Yıllar sonra 6 Şubat depremlerinden sonra konuya daha ciddi yaklaşarak komisyon olarak yapığımız titiz çalışmalar ve araştırmalar sonucun da Kiptaş firması ile çalışmaya karar verdik. Bu süreçte desteklerini bizden hiç esirgemeyen, teknik anlamda bize yol gösteren, Yüksek Mimar Deniz Öztürk başta olmak üzere, Murat Gülmez beye, Ata Cem beye ve burada ismini sayamadığım katkı koyan tüm komisyon üyelerine ve komşularımıza şükranlarımı sunuyorum…


Onlar başarılamayanı başarmışlar ve mutlular, kendilerine şimdiden hayırlı olsun diyoruz ve yeni yuvalarında güzel sağlıklı günler diliyoruz.

Galeri
📆 13 Aralık 2023 Çarşamba 12:16   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

YAZARLAR

ANKET

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Sonuçlar

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

PİYASALAR