MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Teknoloji, Toplum » KARTAL’IN ATIKLARI ANELDOĞA’YA EMANET
KARTAL’IN ATIKLARI ANELDOĞA’YA EMANET

Dünyada her yıl 20-50 milyon ton, Türkiye’de 300bin ton elektronik atık çıkıyor.

 

Bunun yanında hammadde kaynaklarından;çinkonun 20 yıl, kurşunun 22 yıl, bakırın 30 yıl, petrolün 40 yıl, doğalgazın50 yıl, kromun 127 yıl içinde tükeneceği hesaplanıyor. İşte bu nedenleelektronik atıkların geri dönüştürülerek, ikincil hammadde olarak kullanılmasıbüyük önem taşıyor.

 

 

AnelDoğa, elektrikli ve elektronik atık, ömrünütamamlamış araç, hurda metal işleme, tehlikeli ve tehlikesiz atık geri kazanımı,ömrünü tamamlamış lastik, akü ve tehlikeli atık ara depolama ve atık yönetimialanlarında faaliyet gösteriyor. Üsküdar Belediyesi ile geri dönüşümçalışmaları yürüten AnelDoğa, şimdi de Kartal Belediyesi ile yeni bir protokolimzaladı. Protokol çerçevesinde çevre konusunda farkındalığı ve bilinciarttırarak elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi ve bireylerindaha az enerji harcayan yeni teknolojik ürünlere yönlendirilmesi amaçlanıyor.

 

“Sürdürülebilir yeşil bir çevre” sloganıyla yola çıkan projeyle evlerdentoplanacak atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla atık miktarının azaltılması,doğal kaynakların korunması, ekonomiye katkı sağlanması ve enerji tasarrufu hedefleniyor.

 

 

Sokak sokak toplanacak

 

AnelDoğa proje kapsamında Kartal ilçesinde dahaönceden duyurulacak toplama tarihlerinde sokak sokak, mahalle mahalle gezerek,ilçe sakinlerinin kullanmadıkları elektrikli ve elektronik atıkları toplayacak.Toplanan atıklar, sürdürülebilir yeşil bir çevre için AnelDoğa tesislerindegeri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılacak.

 

Atıkların geri dönüştürülmesinin yanı sıra AnelDoğa,Kartal sakinlerini elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesikonusunda bilinçlendirmek amacıyla çeşitli organizasyonlar ve etkinlikler de düzenleyecek.

 

Rakamlarla geri dönüşüm:

  • Geri kazanılmış metalden; 1 ton alüminyum yapmak için gereken enerji, cevherden çıkartılacak alüminyum için harcanan enerjinin sadece yüzde 4’üdür.
  • Bakır bileşimlerin geri kazanılması için gereken enerji, bakırın madenden çıkartılması için gereken enerjinin sadece yüzde 13’üdür.
  • Bir cep telefon üretiminde 75 kg, bir bilgisayar üretiminde ise bin 500 kg atık ortaya çıkar.

Atıkların ikincil hammadde olarak kullanılmasınınyanı sıra, bu atıkların çevreye verdikleri zararlar da kritik noktada. Örnekolarak;

  • 1 CRT televizyon tüpünün içinde2-4 kg kurşun bulunmaktadır.
  • 10 gram kurşun, 25.000 ton toprağı 200.000 litre suyu kirletmektedir.
  • 1 cep telefonu, pili ile birlikte içerdiği kadmiyum, kurşun, berilyumgibi toksik maddeler ile 800.000 litre suyu kirletmektedir.

Ayrıntılı bilgi için www.aneldoga.comadresini ziyaret edebilirsiniz.

📆 03 Haziran 2015 Çarşamba 10:51   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR