MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » KDK’dan ÖSYM’ye Kısmi Tavsiye Kararı
KDK’dan ÖSYM’ye Kısmi Tavsiye Kararı

Şikâyetçi, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen idari ve adli yargı hâkim adaylığı yarışma sınavlarına katıldı.

 

Şikâyetçi, sınavlara ilişkin şahsına ait soru kitapçıklarının, cevap kâğıtlarının, cevap anahtarlarının, ayrıca sınavlar sonucunda elde ettiği puana göre başarı sıralaması, belirtilen sınavlara yapılmış olan toplam başvuru sayısı ve 70 puan barajını geçen kişi sayısı hakkındaki bilgilerin tarafına posta yoluyla gönderilmesini ÖSYM’den talep etti. Şikâyetçi, gerek ÖSYM’nin, gerekse Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK), “söz konusu bilgilerin ancak 50 TL ödemek veya Ankara’da bulunan ÖSYM Başkanlığı’na bizzat gitmek suretiyle öğrenilebileceğini” kendisine bildirdiğini, her iki Kurumun da bu kararının hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü. Şikâyetçi, ÖSYM’den istemiş olduğu bilgilerin, tarafına posta yoluyla ve ücretsiz olarak gönderilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.

 
Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu yaptığı inceleme sonucu, bilgi edinme hakkı, hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesi ve devletin demokratik niteliğinin geliştirilmesi bakımından vazgeçilmez bir önem arz ettiği değerlendirmesinde bulundu. Nihat Ömeroğlu, Anayasa ile koruma altına alınan bilgi edinme hakkının da elbette diğer haklar gibi sınırsız olmadığını bu hakkın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddesinde belirtilen güvencelere ve özellikle ölçülülük ilkesine uygun olarak sınırlanabileceği tespitinde bulundu. Ömeroğlu, ÖSYM Yönetim Kurulunun aldığı kararla yapılan sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10’unun ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yayımlandığı, yayımlanma olgusunun bilgi edinme hakkından ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiği ve soruların yayımlanması hususunda İdarenin takdir yetkisinin bulunduğu ve hukuka aykırı bir durumun bulunmadığı anlaşıldığından şikâyetçinin talebinin reddine karar verildiğini belirtti. Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, İdarenin bilgi edinme hakkını kullanan şikâyetçiyle kendi soru kitapçığının, cevaplarının ve doğru cevap anahtarının bir örneğini vermemesine ilişkin işleminin ise hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.

 

 

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, şikâyetçinin ÖSYM’ye yapmış olduğu bilgi edinme başvurusunda talep ettiği 2014 Adli ve İdari Yargı Hâkim Adaylığı sınavlarında sorulan soruların tamamının, şahsına ait cevap anahtarının ve sınavların doğru cevaplarının onaylı örneklerinin makul sürede ücret karşılığında şikâyetçiye verilmesi, sınavlara başvuran aday sayısı, sınavlarda 70 barajını geçen kişi sayısı ile şikâyetçinin her iki sınavdaki şahsi başarı sıralamasına ilişkin bilgilerin şikâyetçiyle paylaşılması yönünde Ölçme, Seçme Ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na Tavsiyede bulundu. Ömeroğlu, şikâyetçinin istediği bilgi ve belgelerin kendisine ücretsiz verilmesi ve sair taleplerine ise reddi yönünde karar verdi.

📆 12 Ağustos 2015 Çarşamba 10:07   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR