MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Politika, Toplum » Küba Büyükelçisi’nden Başkan Altınok Öz’e anlamlı ziyaret
Küba Büyükelçisi’nden Başkan Altınok Öz’e anlamlı ziyaret

Küba Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Küba Hükümeti Dayanışma Komitesi üyeleri, Küba Dostluk Derneği İstanbul Şubesi üyeleri; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti. Kartal Belediyesi Meclis Başkan vekili Ali Ekber Şahin, Başkan Yardımcısı Av. Hüsnü Yeşilyurt, Meclis üyeleri Nihal Korkmaz, Gökhan Yüksel ve Avukat Perihan Sevim’in eşlik ettiği ziyarette Küba Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Türk halkının sevgisi ve saygısıyla karşılandığını belirtti ve teşekkür etti.

 

 

Casals: ” Türk halkına teşekkür ediyorum”

 

Küba Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Küba’nın ekonomik ve toplumsal alanda yenilenme sürecine girdiğini, Türk halkının Küba’ya yönelik sempatisi olduğunu söyledi. Büyükelçi Casals, Türk halkının Küba’ya yönelik sevgisinden dolayı teşekkür ederek şöyle konuştu: “Küba’da ekonomik ve toplumsal yapıda bir yenileme, güncelleme süreci içindeyiz. Ekonomide etik ve ilkeler çerçevesinde bazı değişiklikler yapılıyor.

 

Ekonomimizi daha üretken kılmak için şüphesiz bazı değişiklikler yapmalıyız. Diğer bir hedef; ekonomiyi daha üretken kılmak ve tabii en önemlisi ada halkının yaşam koşullarını daha iyi hale getirmek. Bu konuda şunu söyleyebiliriz; Küba’da diğer ülkelerde olduğu gibi bir kamu sektörü ve özel girişimciler var. Küba 11 milyon nüfusu olan bir ada ülkesi. Herkes Küba’yı ve Küba müziğini tanıyor. Küba’yı bu kadar çok seven bir halkın arasında çalışmak bizim için büyük bir şans.  Türkiye ve Küba’nın iyi ilişkileri var. Bir de asıl önemlisi, Türkiye halkının Küba’ya yönelik özel ilgisi. Burada her kesimden büyük bir saygıyla karşılandım. Kadınlar, çocuklar, hep Küba’yı seviyor ve saygı duyuyor. Bu bizim için çok önemli. Türk halkının bu ilgisine ve sevgisine çok çok teşekkür etmek istiyorum.”dedi

 altinok öze anlamlı ziyaret

Yerel halkların iletişime geçmesi önemli

 

Yerel halkın birbiriyle iletişiminin önemine değinen Başkan Altınok Öz, dostlukların ve ilişkilerin sürdürülebilmesi için sivil toplum kuruluşlarına büyük rol düştüğünü ifade ederek şöyle konuştu: “Kübalı dostları ve Küba’nın dostlarını Kartal’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Küba ufak bir yer değil ama önemli bir yer. Bir kere nüfus olarak komşumuz olan Yunanistan ve Bulgaristan’dan daha fazla. Küba’ya aşık olanların dışında, geçmiş siyasi kültüründe Küba ile birlikte yaşamının bir yerinde Küba olan bir çok arkadaşımız var. Türk halkı Küba müziğine alışıktır. Herkesin kulağı bir şekilde Küba müziğine alışıktır. Türk Hava Yolları Küba’ya sefer koyarsa, Türkiye’den Küba’ya çok kişinin gideceğinde artış olacağını düşünüyorum. Yerel halkların karşılıklı olarak iletişime geçmesi bizim için daha önemlidir. Bunun sürdürülebilir olması için mutlaka sivil toplum örgütlerinin bu işin içinde olması lazım. Küba dostluk derneği de bu iş için ideal.”

Lale Soğanlık’tan Hollanda’ya gitti

 

Kartal’ın tarihi süreçlerini anlatan Başkan Altınok Öz, lale’nin Soğanlık’tan Hollanda’ya gittiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Kartal 19. Yüzyılın ortalarında 1863 yılında kuruluyor. Kartal bir balıkçı köyü. Yerleşim olarak eski. Osmanlı padişahlarından birisinin annesi rahatsızlanıyor ve Kartal Soğanlık’a geliyor. Tedavi sırasında laleleri görüyor. Ve onları saraya götürüyor. Bundan bir süre sonra 1718-1730 yıllarında lale devri başlıyor. Hollandalı bir profesör laleyi Hollanda’ya götürüyor.  O laleyi dünya şuan Hollanda lalesi olarak biliyor. Lele’nin çıkış yeri Kartal Soğanlıktır. Kartal’da bir kilimsiz var. Müslümanlarla Hıristiyanların ortak bir yaşamı var.” diye konuştu.

 

Kartal değişiyor ve dönüşüyor”

 

Başkan Altınok Öz; Kartal’da deprem dönüşümünü de anlatarak şöyle devam etti: “Kartal 1947 yılında İstanbul’a yakın ama İstanbul’un çok dışında olması nedeniyle sanayi kenti ilan ediliyor. Fabrikalar kuruluyor. Üretim kenti, sermaye ile emekçinin olduğu bir kent oluyor. İstanbul’un büyümesi nedeniyle 1992 yılında sanayinin buradan çıkması planlanıyor.  Fabrikaların taşınma dönemi bitti. Dolayısıyla onların boşalttığı sanayi çöküntü alanı dönüşüm içersinde. 1947’de sanayi geldiğinde devlet çalışanları düşünmediği için, çalışanların kendilerinin oluşturduğu, gerek hazine arazileri eve, gerekse satın aldıkları yerlere yaptıkları çarpık bir gecekondu yapılaşması var. 1980’li yıllarda toplu konut yapımıyla siteler yapılıyor. Biz göreve geldiğimizde o gecekondu alanlarını yerel yönetim alıp onlara Pendik’te yer verecekti.  Bir de üstüne para alacaklardı. Bizimle birlikte burada kalıyorlar. Kendi yerlerinde kalarak dönüşümlerini sağlıyoruz. Depreme uygun olmayan o sitelerin dönüşümünü sağlıyoruz. Dolayısıyla deprem dönüşümü oluyor. Deprem dönüşümü nedeniyle evlerini yıktığımız insan sayısı 22 bin 195 oldu.”

 

Kartal Finans Merkezi olmayacak

 

Kartal’ın hızla dönüştüğünü ve değiştiğini söyleyen Başkan Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’ın finans merkezi olamayacağını söyledi. Başkan Altınok Öz; “Kartal değişiyor ve dönüşüyor. Bu arada insanlarda değişiyor ve dönüşüyor. Bizim hedefimiz Kartal’da finans merkezi olmak değildir. Göreve geldiğimizde merkez bankası bizden yer istedi. Ben bunu kabul etmedim. Bizim hedefimiz kültür sanat merkezi olmak. Bu yolda yürüyoruz.” dedi.

 

Kâr’ın değil kültürün peşindeyiz

 

Türkiye’de ilk arkeolojik kazı yapan belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu söyleyen Başkan Op. Dr. Altınok Öz; “Türkiye’de arkeoloji kazı yapan ilk ilçe belediyesiyiz. Arkeolojik kazı alanında geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü filozofların katıldığı ‘Aşkın Metafiziği’ adlı konferans düzenlendi. Felsefe konferansına Alain Badiou, Slavoj Zizek ve Judith Balso konuşmacı olarak katıldı. Arjantinli sanatçı Adrian Villar, IKSV bünyesinde İstanbul Bianeli için  yaptığı ve Büyükada’da Troçki’nin evinin önüne koyduğu hayvan figürlerinin hepsini Kartal’da yaptı. Biz kâr peşinde değil, kültürün peşindeyiz. Taş Heykel Sempozyumu ile farklı ülkelerdeki heykeltıraş sanatçıları Kartal’da bir araya geldi. Dünyanın dört bir yanından heykeltıraş sanatçıları bir ay boyunca eserlerini yontarak Kartal’da yaptılar. Sempozyum için gelen heykeltıraş sanatçılarının arasında Bulgar sanatçılarda vardı. Heykeltıraşlarımızın yaptığı heykeller Kartal’ın parklarında sergileniyor” dedi.

 

Ezoterik Felsefenin bilinmesini istedik

 

Kartal Belediyesi tarafından yapılan sosyal ve kültürel projelerden de bahseden Başkan Altınok Öz, Nevşehir bölgesindeki Kapadokya Kartal Hotel’in sadece turistik bir tesis olmadığını, ezoterik felsefenin beşiği olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Kapadokya’da her vadi, papaz okulu ve kiliselerle doludur. Hrıstiyanlığın dünyaya yayılma merkeziydi. Kan dökülmeden İslamlaştı ve Türkleşti. Üç tane ezoterik felsefe vardır. Ahilik, Bektaşilik, Mevlevilik. Kıblesi insan olan üç felsefe orada. Şeyh Edebali’dir, Yunus Emre’dir, Ahi Evran’dır, Balım Sultan’dır, Mevlana’dır. Biz vatandaşlarımızı otobüse bindiriyoruz; Konya’yı, Mevlana’yı, Sultan Han’ı geziyorlar. Akşam Kapadokya Hotel’deler. Eğer sivil toplum kuruluşları ve yöneticileri geliyorlarsa kahvaltıdan sonra Hacıbektaş Belediye Başkanı 1 saat 15 dakika Bektaşilik ile ilgili sunum yapıyor. Semah gösterisi izleniyor, delikli taş ziyaret ediliyor. Kurbanlarını kesiyoruz, yemeklerini, lokmalarını yiyorlar ardından İstanbul’a geliyorlar.”

 

Kartal’ın Arge’si

 

TAK (Tasarım Araştırma Katılım) KARTAL’ın çalışmalarını da anlatan Başkan Altınok Öz, bir şehrin ve kentin sağlıklı olabilmesi için nasıl bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu, yaşam ve kalitenin arttırılması için dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini, bilgi ve araştırmaya dayalı sorunları çözmenin yollarına da değindi. Fikirleri olan mahallelileri, yaratıcılığı olan tasarımcıları, becerileri olan gönüllüleri, ‘geleceğim var’ diyen öğrencileri ve olanakları olan destekçileri bir araya getirerek çözüm üreteceklerinin altını çizerek ‘TAK Kondu’ ve ‘TAK Gezici Otobüsleri’ hakkında da bilgiler vererek TAK Kartal’ın Kartal’ın arge’si olduğunu söyledi.

 

Başkan Altınok Öz Ceviz Meydanı’nı anlattı

 

Ziyaret sırasında Küba heyetine Ceviz Meydanı hakkında bilgiler veren Başkan Altınok Öz, projeyi kapsamlı bir şekilde anlattı. Başkan Altınok Öz, “Cevizli Meydanı 4 mahallenin ortak buluşma noktası olacak. 4 mahallenin merkezi olarak düşünülen bu yerde; Cevizli, Orhantepe, Atalar ve Esentepe Mahalle muhtarları, mahalle birim başkanları ve mahalleliler ile toplantılar yapıldı. Bu toplantılar sonunda buranın fonksiyonunun ne olması istendiği soruldu ve gördüğünüz bu proje geliştirildi. Bu proje 15 dakika yürüme mesafesi yani 1 kilometre mesafede olan 4 mahalleye hitap edecek şekilde tasarlandı.” dedi.

 

Ziyaretin sonunda Küba Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Küba Hükümeti Dayanışma Komitesi üyeleri, Küba Dostluk Derneği İstanbul Şubesi üyeleri Başkan Altınok Öz’e çalışmalarında başarılar diledi. Başkan Altınok Öz ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

 

Galeri
📆 06 Ekim 2015 Salı 10:37   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR