Unilever ve Lipton, Türkiye’nin 22 Farklı İlinden 65 Gıda Perakende Zincir Sahibini Rize’de Ağırladı
Gıda perakende zincir sahipleri, Rize’deki çay tarımı hakkında yapılan çalışmaları yerinde değerlendirdi. Yapılan ziyarette Lipton, ülkemizde 5 yıldır Doğu Karadenizli çay çiftçileriyle el ele vererek hayata geçirilen Sürdürülebilir Çay Tarımı projesi hakkındaki detayları anlattı.
Lipton ve Doğu Karadenizli çay çiftçilerinin birlikte hayata geçirdikleri Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında yer alan özel çalışma alanları, 11-12 Ağustos tarihlerinde Perakende Zincir Sahipleri üyeleri tarafından ziyaret edildi. Ülkemizdeki çay tarımını sürdürülebilir kılmak için 5 yıldır yapılan uygulamalar, Lipton tarafından ziyaretçilere çalışmaların yapıldığı noktalarda anlatıldı. 2 günlük gezi programının birinci gününde ziyaretçiler, Lipton’un Pazar’daki fabrikasını ziyaret etti. Sürdürülebilir Çay Tarımı uygulamalarıyla tüm üretim tesislerine Yağmur Ormanları Birliği Sertifikası kazandıran Lipton, Pazar fabrikasındaki uygulamalar hakkında da ziyaretçilerin sorularını yanıtladı.
Gezinin ikinci gününde ise Fırtına Vadisi’nde bulunan bir çay tarlası gezilerek çayın yetiştirilmesi ve hasadı konusunda bilgilendirme yapıldı. Ardından ziyaretçiler Lipton’un kurduğu serayı gezdiler. Tübitak işbirliği ile kurulan ve çay tarlalarından seçilen daha güçlü, verimli çayların çoğaltılma süreçlerinin uygulandığı seralarda ziyaretçiler, Sürdürülebilir Çay Tarımı kapsamında hayata geçirilen Seleksiyon Projesi hakkında da detaylı bilgiler edindiler. Aynı gün içerisinde üyeler, projenin mesajlarını kamuoyuna aktarmak için Sürdürülebilir Çay Tarımı’nın sözcülüğünü üstlenen “Çay’a Ses Ver Korosu” üyeleri ile de bir araya geldi. Doğu Karadenizli kadın çay çiftçilerinden oluşan, toplumda çayın geleceği ve sürdürülebilir çay tarımı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla kurulan koro, dernek üyeleriyle 2 yıldır devam eden iletişim çalışmalarını ve “Eksik Olma Platformu” ile ilgili bilgileri paylaştı.
Karadenizli çay çiftçileri geçen yıl yaptıkları “Çay’a Ses Ver” çağrılarının ardından bu yıl tüm çay severlere “Eksik Olma” mesajıyla sesleniyor. “Eksik Olma”, toplumun her kesiminden çay severleri Türk çayının geleceği için yapılan çalışmaları desteklemeye çağırıyor. www.eksikolma.org sitesi üzerinden yürütülen özel bir kampanyada, ülkemizdeki çay tarımının sürdürülebilir olması için yapılan çalışmalara tüm çay severler, imzalarıyla destek vermeye davet ediliyor.
Konuklara ev sahipliği yapan Lipton adına konuşan Unilever Türkiye Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel gezi hakkında şunları söyledi “ Rize’de hayatımızdaki çok önemli bir şeyin, çayın peşindeyiz. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çay için aldığımız inisiyatifle birlikte; çaylıkların yenilenmesi, bölgeye uygun doğru çay fidanlarının üretilmesi, gübre gibi destek unsurların kullanımındaki kontrolsüz uygulamaların engellenmesi, çiftçilerin çay tarlalarında çalışırken karşılaştıkları sağlık problemlerinin çözülmesi kapsamında çalışmalar hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımızı bu gezide yeniden gözden geçirdik ve hayatımızda bu denli önemli bir yeri olan çay için geldiğimiz aşamanın mutluluğunu dostlarımızla paylaşma şansına sahip olduk.”
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı ve Altunbilekler Market Zincir Sahibi Mustafa Altunbilek “Çayın nasıl daha güzel ve sürdürülebilir şekilde üretilebileceğini öğrenmekten büyük mutluluk duyduk. Lipton’un çay fabrikaları bugüne kadar gördüklerimizden oldukça farklı. Bu fabrikalardan sunulan kaliteli, hijyenik çayları tüm çay severlerin gönül rahatlığıyla, güvenle tüketebileceğini belirtmek isteriz.” sözleriyle Lipton ve Sürdürülebilir Çay Tarımı hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Ziyaretin kendileri için son derece keyifli geçtiğini bildiren İstanbul PERDER Başkanı Ramazan Ulu ise “Lipton ailesinin çayı yarınlara taşımak için yaptığı çalışmaları yakından görme fırsatını bulduk. 100 yıllık ömrünün 75 yılını tamamlayan çayımızın geleceğe taşınması için yapılan sürdürülebilir tarım uygulamaları son derece etkileyici bir proje” sözleriyle Lipton’a teşekkürlerini iletti.
Bir yanıt yazın