Atık yağların geri dönüşümü konusunda öncü belediye olmaya çalışan Maltepe Belediyesi, 2014 yılında 116 bin tonun üzerinde atık yağ dönüşümü sağlamayı hedefliyor
“Temiz bir gelecek için bitkisel atık yağları geri kazanıyoruz” sloganıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Maltepe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Hazal Katmış, 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini ve atık yağların denizlere döküldüğü takdirde su yüzeyinde kalarak canlı yaşamını yok ettiğini belirterek, “Lavaboya dökülen atık yağlar su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Yılda atık yağların sadece 11 bin tonu toplanıyor. Bu anlamda Avrupa ülkelerinin çok çok gerisindeyiz. Bunu yükseltmek için elimizde planlarımız var” dedi.
“131 ATIK YAĞ GERİ DÖNÜŞÜM NOKTASI VAR”
Çöpe dökülen atık yağların yangın çıkardığını kaydeden Katmış, “Belediye olarak muhtarlıkları, cami, ilkokul gibi alanları da kapsayan 131 noktada ‘Bitkisel Atık Yağ Toplama Bidonu’ koyarak atık yağlarımızı topluyoruz. Aynı zamanda pazarlarda stand açıyoruz. Bakanlık yetkilileri de bu konuda çalışmalar yürütüyor. 1-2 litre gibi olan atık yağları bize getiriyorlar. Kalanları belediye topluyor. Biz de teşvik amaçlı 5 litre atık yağ getirene yağdanlık seti, 6 litre getirene de biyoçözünür deterjan hediye ediyoruz ” şeklinde konuştu.
2014 HEDEFİ 116 BİN TON
Atık yağlarla ilgili halkı bilinçlendirme çalışmaları da yürüten Maltepe Belediyesi, bastırdığı broşürlerle ve okullarda çocuklara verdiği eğitimlerle 2010-2013 yılları arasında 470 ton atık yağ toplamayı başardı. 2014 yılındaki hedeflerinin 116 bin tonun üzerinde atık yağ toplamak olduğunu söyleyen Katmış, Çınar ve Cevizli mahallerinin atık yağ dönüşümü konusunda oldukça başarılı olduğunu, diğer mahallelere de bu bilinci aşılamaya çalıştıklarını belirtti. Katmış, ayrıca atık yağlardan biyodizel yakıt elde edildiğini de belirterek, geri dönüşümün önemine dikkat çekti.
Bir yanıt yazın