MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Teknoloji, Toplum » Marmara’nın İlk ‘Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu’ Kartal’a Kuruldu
Marmara’nın İlk ‘Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu’ Kartal’a Kuruldu

Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE)’nün İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) kapsamında Marmara Denizi çevresi ve adalara kurmayı planladığı ‘Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu’nun ilki, Kartal Belediyesi’nin Dragos Su Sporları Merkezi’nde hayata geçti.


İstasyonlarda yer alan gelişmiş tsunami erken uyarı sistemleriyle Marmara Denizi’nde depremler sonrası oluşabilecek tsunamiler, daha yakından çok disiplinli bir yaklaşımla 7/24 takip edilecek.
Marmara Bölgesi’nde bir ilk!


Yeni istasyonların ilki, Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla Kartal Belediyesi Su Sporları Merkezi’nde faaliyetlerine başladı. Denizdeki yükselme ve alçalma seviyeleri, deniz suyu sıcaklığı, hava sıcaklığı, nem, basınç, rüzgârın şiddeti ve yönünü ölçecek Tsunami Gözlem İstasyonu ile sismik hareketleri izleyecek olan ivme ölçer (deprem sensörü, erken uyarı istasyonu) 7/24 düzenli ölçümler yaparak verilerini, entegre olduğu Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne gerçek zamanlı (on-line) olarak paylaşacak. Ölçümlerde saptanan herhangi bir anormallik halinde de sistem yine aynı kuruma söz konusu uyarıları dakikalar öncesinden aktaracak. Kurulan sistem, güneş enerjisi ile çalışması bakımından da önem arz ediyor.


Marmara’daki tsunamileri daha yakından takip edeceğiz
KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) kapsamında kurulan ‘Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları’ ile ilgili olarak, “Türkiye genelinde hâlihazırda 28 tsunami istasyonundan gelen verilerle sadece ülkemize değil; Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderiliyor. Enstitümüz ‘Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi’ olarak 1 Temmuz 2012’den bugüne toplam 45 tsunami uyarı mesajını, AFAD başta olmak üzere abonelerine iletti. İRAP kapsamında kurmakta olduğumuz yeni istasyonlarımızla İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde deniz seviyesi değişiklikleri 7/24 izlenecek. Çok disiplinli istasyonlarımız deniz seviyesi sensörü, ivmeölçer, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcısından oluşuyor. Amacımız olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelini gözlemek, bu konuda erken uyarı mesajı ileterek olası can kayıplarının önüne geçmek” ifadelerini kullandı.


Kartal’ımızın 12 bölgesine 14 ivmeölçer kurduk
Kurulum çalışmalarına ekibi ile birlikte katılan ve çalışmaları inceleyerek sorumlulardan teknik bilgiler alan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de yapılan çalışmanın; Marmara’daki ilk modern sistem olarak Kartal’a kurulmasına yer temin etmekten, lojistik ve dalgıç desteği sunmaktan son derece memnun olduklarını söyleyerek daha sonra Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından bu çalışmanın farklı bölgelerde yaygınlaştırılacağı bilgisini aldığını belirtti.


Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu’nun deprem ve deprem sonrası oluşabilecek afetlerin erken tespiti açısından oldukça önemli olduğunu belirten Başkan Yüksel; “Kartal Belediyesi olarak böyle bir çalışmaya yer sağlamak, lojistik ve dalgıç desteği sunmak bizler için oldukça önemli. Biz deprem konusunu güncel tutan ve buna yönelik çok yoğun çalışmalar gerçekleştiren, projeler üreten bir belediyeyiz. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün bugün buraya kurduğu ivmeölçerin aynısını, Kartal Belediyesi olarak ilçemizin 12 noktasına toplam 14 adet şeklinde 2023 yılının sonlarına doğru kurduk.


Amacımız; deprem anında depremin başka felaketleri doğurma riskini azaltmak
Kurduğumuz bu sistem olası bir deprem durumunda; depremin ilçemize mesafesine bağlı olarak erken uyarı veriyor, hangi mahallede hangi ivmede hissedildi bunları cevaplıyor. Yapacağımız çalışmalar hakkında zemin oluşturuyor, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ne anında bilgi aktararak, en önemlisi de hızlı müdahale edebilmemiz için bizlere kolaylık sağlıyor.


Sistemimiz AFAD ve Kandilli Rasathanesi ulusal deprem sensörü ağına entegre durumda. Her iki kurum da bizlerden veri alıyor. Amacımız; deprem anında depremin başka felaketleri doğurma riskini azaltmak, insan hayatı, çevre ve maddi değerlerin zarar görmesi veya yok olmasını önlemek. Bu konu ile alakalı ülke olarak çok acı bir şekilde sınandık. Bu acılara tekrar mahal vermemek amacıyla elimizden geleni, hatta daha fazlasını yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.


Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu kurulumuna; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Başkan Yardımcıları ve birim müdürlerinin yanı sıra; İstanbul Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölüm Başkanı Güvenç Sorarlı, Kartal Belediyesi’nin alımını yaptığı ivme ölçerlerin kurulumunu sağlayan ve sistemleri devreye alan Afet Bilgi Sistemleri (EDIS)’nin Teknolojiden Sorumlu Direktörü (CTO) Dr. Süleyman Tunç ve Su Altı Taarruz Komutanlığı’ndan dalgıç Ata Aksu katıldı.

Haber videosuna https://we.tl/t-TRVt9mFmqh?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05 linkinden erişebilirsiniz.

📆 26 Ocak 2024 Cuma 17:21   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR