MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » MEYDANLAR ISINIYOR……
MEYDANLAR ISINIYOR……

01.09.2017 İtibari ile yürürlüğe girmesi hedeflenen Metal Endüstri Sanayicileri Sendikası MESS ile Türk Metal Sendikası, Çelik İş Sendikası ve Birleşik Metal İŞ Sendikaları arasında devam eden toplu iş sözleşmesi bu zamana kadar geçen süreye rağmen bitirilemedi.

 

Türkiye’nin en büyük ve en önemli sözleşmesi olarak görülen bu sözleşme Türk Sanayinin lokomotivi konumunda. Yaklaşık 130.000 metal işçisinin dahil olduğu sözleşmesin 120 000 kişilik bölümünü Türk İş Konfederasyonuna bağlı Türk Metal Sendikası temsil ediyor.

Bu dönem ortaya koyduğu gerek hazırlık aşaması, gerekse gelinen süreçteki tutumu, eylemsellik tavrı ile Türk Metal Sendikası göz dolduruyor ve üyesine güven veriyor.

 

Başlangıçta görüşmelerin tıkanması sonrası MESS Genel Sekreteri Özgür BARUT’ un basın üzerinden yapmış olduğu açıklama Türk Metal tarafından tarz olarak hoş karşılanmamış ve ardından Türk Metal Sendikası dik ve kararlı duruşlarını göstermek için fazla mesaiye kalmama kararı alarak bu tavra karşılık vermiştir.

Bu başlangıç süreçlerinde pek alışık olunmayan fazla mesaiye kalmama eylemi ne denli kararlı ve inançlı olunduğunun göstergesi olarak ortada durmaktadır.

Daha sonrasında vardiya çıkışlarında işçilerin birliğini simgeleyen , fabrikalardan kol kola girip topluca çıkış yaparak servislere binilmesi, işe girişlerde fabrikaya uzak mesafelerde servislerden inerek yine sloganlar eşliğinde protesto yürüyüşleri şeklinde işyerine gelmelerle eylemsellikleri devam etti.

 

Bu eylemsellik sürecinde işe girişlerde aksamalar yaşandığı için yer yer 40 dakikayı bulan üretim aksamaları yaşandı.
Yine vardiya giriş ve çıkışlarında vardiyalar birleştirilerek çeşitli günlerde basın açıklamaları, protesto gösterileri yapıldı. İşyerlerindeki temsilcilerin zaman zaman bilgilendirme toplantısı amacıyla yaptıkları toplu açıklamalar sonucunda üretim aksamaları fabrikalara göre farklılıklar gösterdi.

MESS’in 11 Ocak 2018 tarihinde yapılan görüşmede adeta dalga geçercesine “teklifimizi %100 arttırıyoruz. 3,2 ten 6,4’e çıkarıyoruz” demesi üzerine Türk Metal Sendikası alanlara, meydanlara inme kararı aldı.

12 Ocak 2018 günü Türkiye’nin bir çok ilinde çeşitli kent meydanlarında onbinlerce işçi meydanlarda buluştu. Fabrikalarında vardiyalardan çıkan işçiler kent meydanına adeta akın ettiler. Bazı bölgelerde MESS’in aldığı söylenen servisleri engelleme kararına karşı işçiler yer yer yağmura çamura aldırış etmeden yürüyerek, adete coşkun bir amozon nehri gibi fabrikalardan alanlara, meydanlara aktılar.

Türk Metal Sendikası Genel Merkezi tarafından hazırlanmış olan basın bildirileri Kent meydanlarında Türk Metal Sendikasının Şube Başkanları tarafından okundu. Bölgemizde de Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa TEKE ve Gebze Dilovası Şube Başkanı İsmail ÇİÇEK tarafından ortaklaşa okunan bildiri sırasında işçilerin coşkusu ve kararlılığı göze çarpıyordu. Ayrıca işçiler sloganları ile yapılan basın açıklamasını destekleyerek güç katıyorlardı.
Genel Olarak; “İşçiyiz.Haklıyız,Kazacağız.”

 

, “MESS MESS Şaşırma Sabrimızı Taşırma”, “Türk Metal Nerede Biz Oradayız”, “Genel Grev Genel Direniş”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacaktır”, “Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok”, “İş ekmek Yoksa Barışta Yok” tarzında sloganların atıldığı basın açıklaması, bültenin okunmasının ardından yurt genelinde olaysız bir şekilde dağıldı.

 

15 Ocak Pazartesi günü ise 120.000 Türk Metal üyesi fabrikalarında tam saat 09.00 da farlı ve yeni bir eylem çeşidi olan “Mess’in yapmış olduğu bu buz gibi soğuk teklif karşısında donup kaldık” diyerek tezgah başlarında 5 dakika adeta donmuş bir şekilde bekleyerek protestolarını gerçekleştirdiler.

Şimdi bütün gözler “Bakanlıktan arabuluculuk yazısı sendikamıza ulaşır ulaşmaz bekletmeden Grev kararını alacağım” diyen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul KAVLAK’ a çevrilmiş durumda.

Yine bir Perşembe yaklaşırken alınacak yeni eylem kararları ve genel merkezden yapılacak açıklamalar heyecan ve umutla, ama büyük bir kararlılık ve mücadele azmi içerisinde bekleniliyor.

Galeri
📆 16 Ocak 2018 Salı 15:14   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR