MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Manşet » MTV Vergisi Hesaplama
MTV Vergisi Hesaplama

2007 yılı sonu itibarıyla değerlendirildiğinde sektörde takipteki kredi kartları tutarının toplam kredi kartı harcamalarının krediye dönüşen tutarına oranının yüzde 23 ve kredi kartlarından alınan faiz gelirlerine oranının ise yüzde 38 olduğu hesaplamak.net görülmektedir. 2006 yılında sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 39 olan söz konusu oranlarda küçük de olsa bir düşüşün söz konusu olması, takipteki kredi kartları tutarının artış hızının durması ve toplam kredi kartı harcamalarının krediye dönüşen tutarı ile kredi kartlarından alınan faiz gelirlerinin reel olarak artmaya devam etmesinden ileri gelmektedir.

Kredi kartı genel olarak, kart sahibine üye işyerlerinde nakit para verilmeksizin mal veya hizmet satın alma imkanı sağlayan bir ödeme aracıdır. Ayrıca, kredi hesaplamak.net kartı kullanıcılarının nakit çekmesi veya yapmış olduğu alışveriş bedellerinin ödenmesini belirli bir süre için ertelemek istemesi halinde, ilgili harcama tutarları krediye dönüşmekte, kredi kartı bir kredi aracı haline gelmektedir. Tüm bu özellikleri itibariyle kredi kartlarının kullanımı, çek senet gibi ödeme araçlarının yerini almaya başlamış ve 1990’lı yılların sonlarından itibaren hesaplamak.net taksitlendirme ve puan gibi promosyanların da etkisiyle kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.

Kredi kartlarının kullanımının yaygınlaşması, finansal sisteme getirdiği yenilikler ve kolaylıkların yanı sıra bir takım problemleri de beraberinde kredi kartı faiz hesaplama getirmiştir. Kredi kartı harcamalarının zamanında ödenmemesi nedeniyle krediye dönüşen tutarın ve takipdeki kredi kartı alacakların da artıyor olması hem tüketicileri hem de bankaları zor durumda bırakmıştır.

Dolayısıyla, kredi kartı çıkaran kuruluşlar, POS (Point of Sale) makineleri edinme maliyeti ve ulusal ve uluslararası ödeme sistemlerine üyelik maliyeti üstlenmekte ve öngörülemeyen nakit çekilişleri nedeniyle ilave likidite riski taşımaya başlamışlardır. kredi kartı faiz hesaplama Dolayısıyla bankalar, teminatın zayıf olması nedeniyle yüksek kredi riski, öngörülemeyen likidite çıkışları nedeniyle de likidite riski

taşıyan kredi kartı faiz oranlarını, bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemeye başlamışlardır. Diğer ülke uygulamalarına bakıldığında da, kredi kartı işlemlerinde uygulanan faiz oranlarının, kredi kartı faiz hesaplama tüketici kredilerine uygulanan faiz oranlarına göre daha yüksek belirlendiği görülmekle birlikte, incelenen pek çok ülkede kredi kartı faiz oranlarının, tüketici kredisi faiz oranlarının yaklaşık 2 katı iken, ülkemizde bu oranın 4 katına yaklaşmış olduğu görülmektedir. Daha önce gevşek kurallarla mtv hesaplama sunan bankaların, şimdi riskli müşterilerden kaçınmak için faiz oranlarında rekabet etmezken, faiz oranı dışında sağlanan diğer yan fayda ve avantajlarla (taksitlendirme, bonus, para puan, uçuş mili, sigorta vs.) rekabet yoluna gittikleri görülmektedir.   Kredi kartlarına uygulanan faizlerin yüksek seviyelerde katılık göstermesinde kredi kartı piyasasının yüzde 81’ini oluşturan 6 banka da etkili olmuştur. Sektöre hakim olan bu bankaların kredi kartlarına uyguladıkları faiz oranlarının yüksek mtv hesaplama olmasına rağmen kredi kartlarının tercih ediliyor olması katılığın devam etmesine neden olmuştur.   2005 yılı Mayıs ayından itibaren tüketici faizleri düşme eğilimine girerken, kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarının yüksek seviyelerde katılığını korumaya devam etmesi sonucunda 1 Mart 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları mtv hesaplama Kanununun 26 ncı maddesi ile, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranlarının T.C Merkez Bankası’nca belirlenmesi ve belirlenen oranların üç ayda bir açıklanması hükmü getirilmiştir.

📆 07 Eylül 2013 Cumartesi 01:34   ·   💬 0 yorum   ·  

Yorumlar kapatılmış.

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR