MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Gençlik, Manşet, Toplum » MUHTARLAR AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
MUHTARLAR AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Kartal Belediyesi, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak amacıyla başlattığı çevre duyarlılığı ile ilgili bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.

 

 

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars, Kartal’daki mahalle muhtarlarını ziyaret ederek, geri dönüşümü mümkün olan malzemeler (kâğıt, cam, metal, plastik, elektronik atık, atık yağ, atık piler), ve organik atıkların geri dönüşümü ( kırmızı solucan gübresi) konusunda muhtarları bilgilendirdi. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars, “Muhtarlıklarımız, halkımıza en yakın kurumlarımızdır. Belediye olarak, muhtarlarımızla her zaman yakın çalışma içindeyiz

 

. Kendileri ile çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Halkımızı bilgilendirdiğimiz gibi muhtarlarımızı da çevreye duyarlılık konusunda bilgilendiriyoruz. Kendileri de bu bilgilendirmeden çok memnun oluyorlar. Amacımız; çevre bilincini oluşturmak ve doğal mirasımızı koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Her defasında hiç bozulmadan ilk kalite gibi geri dönüşümü mümkün olan tek malzeme camdır. Kâğıt ve plastiğin aksine camlar sınırsız olarak yeniden değerlendirilebilir. Cam kaplar, herhangi kayıp olmadan neredeyse %100 eski camdan imal edilebilir. Cam; şeffaflığı, yiyecek ya da içecek gibi gıda ürünlerine kötü koku ve tat vermemesi, şeklinin bozulmaması, birçok kimyasala karşı dayanıklı ve sağlıklı olması nedeniyle kozmetikten, gıdaya birçok ürünün ambalajlanmasında tercih edilir.

 

 

Camlar; cam atıklar toplama materyallerinde (kumbara, konteyner) toplanır ve renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine gönderilir. Burada diğer atıklardan (metal, plastik vb.) ve katkı maddelerinden ayrılır. Geri dönüşüm tesislerinde kırılan camlar, hammadde karışımına karıştırılarak eritme ocaklarına dökülür. Bu şekilde tekrar cam olarak kullanıma geçer.

 

 

Camın, beton katkısı ve cam asfalt olarak da kullanımını görmekteyiz. Cam asfalta %30 civarında geri dönüşmüş cam katılmaktadır. Cam bu şekilde sonsuz bir döngü içinde ilk seferki gibi geri dönüştürülebilir. Yapısında hiçbir bozulma olmaz. 1 ton cam atığının geri dönüşümü sonucu 100 litre benzin tasarrufu sağlanmaktadır. Örneğin; Türkiye genelindeki cam atıkların geri dönüştürülmesinden yıllık 35 milyon litrenin üzerinde benzin tasarrufu sağlanabilir. Ancak diğer ambalaj atıkları veya geri dönüşebilen materyallerde olduğu gibi cam atıklarının toplanması hususunda yeterli ilgi gösterilmemektedir. Oysa camın geri kazanımıyla enerji tüketiminde %25, hava kirliliğinde %20, maden atığında %80 azalma sağlanıp ve su tüketiminde ise %50’ye kadar tasarruf sağlanmaktadır.” dedi.

 

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars bilgilendirme ziyaretinin sonunda muhtarlara cam bardak seti ve cam kupalar hediye etti. Çevre bilincinin önemli bir konu olduğunu belirten mahalle muhtarları da bilgilendirmeden son derece memnun olduklarını belirterek, “Vatandaşın eli, kolu, sesi olduğumuz sürece çevreye olan duyarlılık artarak devam edecektir.” dedi. Muhtarlar ayrıca; çevreye olan duyarlılıklarından dolayı Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür etti.

 

📆 02 Kasım 2015 Pazartesi 15:14   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR