MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » NAZMİ KAL’DAN “ATATÜRK’ÜN DİKTİĞİ AĞAÇLAR” PANELİ
NAZMİ KAL’DAN “ATATÜRK’ÜN DİKTİĞİ AĞAÇLAR” PANELİ

Kartal Belediyesi Ocak ayı etkinlik programı kapsamında “Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar” paneli Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde yapıldı. TRT’de yıllarca program yapımcısı ve sunuculuk yapan Nazmi Kal, “Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar” isimli kitabını imzalayarak konuyla ilgili bir konferans verdi.

 

 

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Adem Uçar, Futbol Federasyonu eski Başkanlarından Kemal Ulusu, Eski Mesudiye Belediye Başkanı Yekta Aydın ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Nazmi Kal, Atatürk dönemini kastederek ‘Dikili ağaçları mı var, bir çivi mi çaktılar’ gibi tarihi bilgiden uzak, yalan ve nankörlük derecesine varan sözleri duyunca “Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar” adlı kitabı yazmaya karar verdiğini söyledi. Kal, “Umarım bu kitap bu haksız yargıyı çürütecek ve söyleyenleri utandıracaktır. Atatürk dönemini bilen Atatürk’e saygı duyan biri olarak söylenenlerden çok etkilendim ve “Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar” adlı kitabı yazmaya karar verdim. Osmanlı’dan bir gram altın almadan üstelik Osmanlı’nın borçlarını ödemek zorunda kalan genç Cumhuriyet 15 yılda memleketi fabrikalarla donattı. Bu fabrikalar arasında maden işletmeleri, kağıt fabrikası, şeker fabrikaları, Konya, Kayseri, Nazilli bez fabrikaları, Keçiborlu kükürt fabrikası, Merinos fabrikası ve daha birçok fabrika var.

 

Cumhuriyet tarihinin nasıl kısa sürede yüksek kalkınma hızını yakaladığını bu kitapta anlattım. Keşke Atatürk 10 yıl daha yaşasaydı şimdi Türkiye Dünyanın en büyük beş ekonomik devletinin içinde olacaktı. Atatürk çiftçinin verimini nasıl artırabiliriz diye araştırmalar yapan ve bunu başaran bir liderdi. Nasıl milli ekonomiyi kalkındırabiliriz düşüncesinde olan biridir. Atatürk’ü eleştirenlere, o olmasaydı ne olacaktı bugünkü durumumuz diye sormak gerekir. Atatürk 1925’de Almanya’dan büyük zorluklarla uçak fabrikasını kurmak için malzeme getirme cesaretini gösteriyor. Atatürk döneminde; hiç para vermeden karşılığında narenciye, mandalina, portakal verilerek nasıl Rusya ile anlaşılıp fabrika kurulduğunu, kısa sürede nasıl 3.170 km tren yolu yapılabildiğini, hangi zorluklar içinde yapıldığını, anlatıldığını hiç duydunuz mu? Atatürk’ü; yaptıkları ile değerlendirmek gerekir. Atatürk’ün en önem verdiği şey iktisadı bağımsızlıktır.” diye konuştu.

 

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, Nazmi Kal’a Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz adına Kartal heykelciği takdim ederek, “Böylesine önemli ve bilgilendirici bir konferans verdiği için Nazmi Kal hocamıza ve buraya  gelen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 

Kartal Belediyesi olarak birçok projeye imza attıklarını ve bu projelerin en başında da kreşlerin geldiğini belirten Kartal Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, “Başkanımız Op. Dr. Altınok Öz göreve geldiği zaman 1 olan kreş sayısını 11’e çıkarttı. Şu an 580 öğrencimiz ve 70 öğretmenimiz var.

 

Başkanımız Öz  kreşlerimizi çok önemsiyor orada çocukların iyi eğitim almasını istiyor. Kreşleri sürekli olarak ziyaret ediyorum ve çocukları soruyorum. Atatürk ne yaptı diyorum? “Düşmanı kovdu” diyorlar. Önce onlara   Atatürk’ünde onlar gibi bir çocuk olarak yaşama başladığını anlatıyorum. Atatürk sizin gibi bir çocuktu  okudu, öğrendi, ülkesini sevdi ve üçbine yakın kitap okuyan bir kişi olarak sonra da bu ülkenin insanlarıyla beraber ülkesine sahip çıkmak için mücadeleye girdi diye çocuklara anlatmaya çalışıyorum.

 

 

Düşman  mantığından çok ülkesini seven yaşadığı toprakların işgal edilmesini kabul etmeyerek mücadele veren bir Atatürk’ü anlatıyorum. Onun bilgiye, onun çağdaşlığa, onun insanların daha mutlu ve güzel yaşaması için yaptıklarına değiniyorum. Un, şeker dahi üretemeyen bir ülkeden giydiğimizden yediğimize her alanda bizlerin ileriye gitmesi, çağdaş yaşam için başardıklarından söz ediyorum. Bize Atatürk bir zafer kazanan komutan gibi öğretildi, anlatıldı Oysa Atatürk bir toplumu; kadını, erkeği, çocuğu ile her alanda yeniliğe taşıyan bir önderdi. Bügün de Nazmi Kal öğretmenimizden de çok şey öğrendik. Önemli olan Atatürk’ün yaptıklarını anlamak ve kavramaktır. Dünü çok okursak bugünkülerin konuşmasına gerek olmadan çok şeyin farkına varırız. Dünde her şey var.” dedi.

 

 

Nazmi Kal konferans sonunda okuyucularına “Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar” adlı kitabını imzaladı.

Etiketler:
📆 13 Ocak 2015 Salı 10:06   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR