MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Alt Manşet, Genel, Sağlık, Toplum » OBEZİTE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
OBEZİTE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Öge Taşçılar, TUİK rakamlarına göre ülkemizde obezitenin yüzde 19.9 oranına yükselmesi ile ilgili “Obezite artık toplumlar için en önemli sağlıksızlık göstergesi” olduğunu belirterek, sağlıklı yaşam için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı…

 

Obezite dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyen sağlık sorunlarından biri. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de obezlerin sayısı yüzde 17,2’den yüzde 19,9’a yükseldi. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Öge Taşçılar, “Obezite geçmişte gelir düzeyi ve eğitimi düşük toplumlarda beslenme bozukluğu, daha çok düşük kilo olarak karşımıza çıkarken şartlar ve ekonomik göstergeler değişmemesine rağmen kilo fazlalığı ile karşı karşıyayız” dedi.

 
Taşçılar sözlerine şöyle devam etti: “Bu durum gelişmiş olarak nitelenen toplumlarda da görülmektedir. OECD ülkeleri içerisinde obezite rekoru Amerika Birleşik Devletlerinde olup nedeni sağlıksız ve ucuz gıdaların yaygınlığı ve toplumsal düşkünlüğün olması şeklinde değerlendirilmektedir. Kalitesiz gıdalar, ucuzluğu, içerisinde çok çeşitli tad arttırıcı ve kolay sindirilen maddelerin varlığı, her yerde ulaşılabilir olmaları, üretim maliyetlerinin azalması ve paketlenmiş ürünlerin uzun süre bozulmadan kalabilmesi ile ticarette çok önemli bir konumdadırlar. Artık uluslararası gıda üreticileri ekonomik güçleri ile ülkelerin gıda politikalarını kendilerine göre değiştirebilmektedirler. Bu etkileşimler sonucu toplumlar eğitim eksikliği ve algı yönetimleri sayesinde gittikçe şişmanlamaktadır.”

 
OBEZİTE KADINLARDA DAHA FAZLA
Obezitenin ülkemizde özellikle kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Taşçılar ‘’Yaş grubu maalesef gittikçe gençleşmektedir. Bu durum gelecekte ergen ve erişkinlerde çok daha fazla obezite ve yandaş hastalıklarıyla karşılaşacağımız anlamına gelmektedir’’ dedi.

 
Bireyleri obeziteye iten başlıca sebeplere de değinen Taşçılar, “Gıdalar, özellikle yağlı ve katkılı(sanayi ürünleri) olduğunda daha fazla olmak üzere beynimizde mutluluk hormonu salgılatırlar. Bu tür ürünler tüketildiğinde kişiye haz vermesi nedeniyle daha çok tercih edilen(satın alınan) ürünler olmaktadır” şeklinde konuştu. Yaşam koşulları zorlaştıkça bireylerin en ucuz rahatlama aracı olarak bu ürünlere kolayca yöneldiğine dikkat çeken Taşçılar, ayrıca pek çok kişinin de kaliteli ve sağlıklı beslenme ürünleri daha pahalı olduğundan zararlı olduğunu bile bile doymak için lezzetli(suni) ve ucuz ürünleri seçmek

 

 
zorunda kaldıklarını belirtti. Taşçılar, “Bunun dışında eğitim düzeyi düşük toplumlar kilolu olmayı sağlıklı olmak şeklinde kabul edilmektedir. Gittikçe artan çalışma saatleri, özellikle ofis çalışanları arasında yaygın hareketsizliğe yol açmakta ve kişiler zamanla daha kilolu olmaktadırlar” dedi.
Kişinin obez olup olmadığını nasıl anlayabileceği ile ilgili olarak da Taşçılar, “Bu konuda kabaca hesaplanan vücut kitle oranı ve bel çevresi ölçümü ile kişilerin obezite düzeyini ölçebiliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ HAKKINDA:
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, üstün teknolojisi ve tamamıyla akıllı sistemlerle donatılmış altyapısıyla, 26 Ağustos 2005 tarihinden itibaren hizmet vermektedir. Ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya sahip, profesör ve doçent ağırlıklı hekimlerden oluşan kadrosu ile yeni ve başarılı hekimler yetiştirmek üzere önemli çalışmalar yapmaktadır. Bağdat Caddesi Polikliniği, Balmumcu’daki Göz Merkezi ve Acıbadem’deki Genetik Tanı Merkezi ile hizmetlerini genişleten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi; tıp dünyasında pek çok ilke imza atmış ve atmaya devam etmektedir. Dünyanın en seçkin sağlık kurumlarına verilen kalite belgeleriyle dünya standartlarında hizmet verdiği tescillenen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi ve Bağlı Kurumları, öncülük ve liderlik ilkelerinden hareketle yarınlara daha büyük başarılarla yürümenin kararlılığını taşımaktadır.

📆 22 Ekim 2015 Perşembe 12:52   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR