MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Sağlık, Toplum » Parlak bilgisayar ekranı göz sağlığını etkiliyor!
Parlak bilgisayar ekranı göz sağlığını etkiliyor!

Günün büyük çoğunluğunun geçirildiği çalışma ortamı ve koşulları göz sağlığını yakından etkileyebiliyor. Çalışma koşullarının neden olabileceği sorunlara dikkat çeken Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Ayşegül Selçuk, “Yanlış aydınlatılmış ortamda ve parlak bilgisayar ekranı karşısında önlem almadan uzun süre çalışmak başta göz kuruluğu olmak üzere göz yorgunluğuna ve baş ağrılarına neden olurken, migren ataklarını da tetikleyebiliyor” diyor.

 
Çalışma ortamları göz sağlığı için tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor. Özellikle parlak bilgisayar ekranlarının ve yanlış ofis aydınlatmalarının göz sağlığı açısından risk taşıdığını söyleyen Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Ayşegül Selçuk, “Günlük yaşamımızın büyük bir kısmını çalışarak geçiriyoruz. Bu nedenle çalışma ortamlarımızda bulunan ve sağlığımızı tehdit eden risklere dikkat etmek büyük önem taşıyor” diyor. Ofis ortamının neden olduğu göz rahatsızlıklarından küçük detaylara dikkat ederek korunabileceğini söyleyen Op. Dr. Ayşegül Selçuk, senede bir düzenli olarak gerçekleştirilecek göz muayenesiyle de yaşanabilecek problemlerin engellenebileceğini belirtiyor.
20-20-20 kuralıyla bilgisayarın etkilerinden gözlerinizi koruyun!

 
Uzun süreli bilgisayar kullanımının en sık bilgisayara bakma sendromuna neden olduğunu söyleyen Op. Dr. Ayşegül Selçuk, “Bu sendrom, günde 6 saatten fazla ekran karşısından çalışanların yüzde 75’inde zaman içerisinde yorgunluk, yanma, batma, kızarıklık, bulanık görme ve baş ağrısı gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor” diyor. Çalışanlara küçük ayrıntılarla göz sağlığını korumalarını tavsiye eden Op. Dr. Ayşegül Selçuk, “Sık sık bilinçli olarak gözleri kırpmak, bilgisayar ekranından yansıyan ışığı azaltmak için bilgisayar masasını pencerelerden ve tavan ışıklarından uzak konumlandırmak, antirefle gözlük ya da antirefle bilgisayar ekran filtresi kullanmak ve suni göz damlaları ile gözleri nemlendirmek bu sendromdan korunmanın başlıca yollarını oluşturuyor. Bu önlemlerin yanı sıra sürekli bilgisayar başında çalışanlar ‘20-20-20 kuralı’ olarak adlandırdığımız kuralı da uygulayabilirler. Bu kurala göre bilgisayar kullanımı sırasında her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak hem gözleri dinlendirecek, hem de göz kaslarının gelişmesine fayda sağlayacaktır” diyor.

 
Fazla ışık göz kuruluğunu tetikliyor!
Çalışma ortamının en sık neden olduğu rahatsızlıkların başında göz kuruluğunun geldiğini belirten Op. Dr. Ayşegül Selçuk, “Işıklar ortamın ısınmasına neden olan en önemli etkenlerin başında geliyor. Aşırı ısınma ise gözde kızarıklık, batma ve kum varmış gibi takılma ve yanma şikâyetleriyle belirtiler veren göz kuruluğunun başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Göz kuruluğuna karşı önlem olarak fazla ışık kaynağından kaçınmak önemli, ancak bu mümkün değilse yüzü sık sık yıkayarak, soğuk kompres uygulayarak ya da gözyaşı damlalarıyla gözyaşının kuruması engellenebilir” diyor.
Doğru aydınlatma: Ne fazla ne de az ışık!
Göz sağlığı için doğru aydınlatmanın büyük önem taşıdığını söyleyen Op. Dr. Ayşegül Selçuk, “Sadece fazla ışık değil, az ışıklandırma da göz sağlığı için belli riskler taşıyabiliyor. Örneğin az ışık ya da halojen olmayan aydınlatma altında uzun süre çalışmak gözlerin çok çabuk yorulmasıyla sonuçlanabiliyor” diyor. Ofislerde kullanılan ışığın odanın her bölümüne homojen dağılması gerektiğini belirten Op. Dr. Ayşegül Selçuk, “Çalışan sağlığı riske atmamak için halojen ve spot gibi direkt ışık veren aydınlatmaların sadece vurgulanmak istenen noktalarda kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca çalışma yüzeyinin parlaklığının bakılan nesnenin parlaklığına oranla en az üçte biri olmasına dikkat edilmelidir” diyor.
Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında: 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle 365 gün, 24 saat göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, yurt içi ve yurt dışında toplam 23 merkezinde ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 200 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 2000’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı merkezleri arasında yerini aldı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Gaziantep, Bursa, Konya ve Sakarya olmak üzere 10 ayrı ilde 19 şube ve Avrupa’da Frankfurt, Köln, Londra ve Tiflis’te olmak üzere 4 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup Gaziantep (2016Temmuz), Azerbaycan (2016 Temmuz), Hollanda (2016Temmuz) ve İzmir(2017 Şubat) ’deki yeni merkezleri ile dünya üzerinde daha geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ülkesinden yılda yaklaşık 50 bin hastaya da hizmet veriyor.
Bilgi için:
GoodWorks / Hatice Ömer
Tel: 0(212) 217 70 00 /GSM: +90 536 791 62 89
hatice.omer@goodworks.com.tr
GoodWorks / Eda Akyüzlü
Tel: 0(212) 217 70 00 /GSM: +90 533 471 16 90

📆 26 Kasım 2016 Cumartesi 21:43   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR