MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, İlçeler, Manşet, Pendik, Toplum » Pendik’in Artık Bir Saat Kulesi Var
Pendik’in Artık Bir Saat Kulesi Var

Pendik’in yeni simgelerinden biri haline gelecek olan taş işleme ürünü  saat kulesi, bir ayda tamamlandı. Yapımında Mardin ve küfeki taşlarının kullanıldığı 10 metre yüksekliğindeki saat, Osmanlı mimarisinden çizgiler sunuyor.

Dönemin yaşayanlarına zamanı gösterdiği gibi  yıllar geçtikçe o şehrin  simgesi haline dönüşen saat kuleleleri,  dünyanın dört bir yanında şehirlere kültür ve estetik katıyor.  Saat kuleleri  Osmanlı kültüründe de özellikle II. Abdülhamit Han döneminde yaygınlaştı. Onun döneminde 144 saat kulesi yaptırılmış, bunlardan 72’si sınırlarımız dışında kalmış, 20 tanesi zamana yenik düşmüş, yalnızca 52’si ayakta kalabilmiş.  Anadolu’nun pek çok şehrinde Osmanlı saat kulesine rastlamak bu yüzden hala mümkün.   Bulunduğu şehirlerin simgesi haline gelen bu eserler,  zamana inat görkemli duruşunu ziyaretçilerine sergilemeye devam ediyor.

Osmanlı mimarisi teknikleri kullanıldı

Şehre değer katacak bu anlamlı eseri ilçeye kazandırmak için kolları sıvayan Pendik Belediyesi geçtiğimiz ay yapımına başladığı ilçenin ilk saat kulesini tamamladı. Pendik Belediyesi el sanatları kurslarından taş işlemeciliği öğreticisi Murat Yeşil ve kursiyerlerinin el işçiliği eseri olan saat kulesi Batı Mahallesi’nde 23 Nisan Caddesi ile Erol Kaya Caddesi kesişiminde yer alıyor. 9.70 metre yüksekliğindeki saatin yapımında zaman içerisinde su ve güneşin teması ile daha kalıcı hale gelen Mardin ve küfeki taşları kullanıldı. Osmanlı mimarisi tekniklerinin ve sanat çizgisinin izlerini taşıyan saat kulesi zarif, ince ve estetik bir görünüme sahip.

Dört ana parçadan oluşuyor

Kule dört ana parçadan oluşuyor. Alt kaide yükseltilerek zarif ve ince bir gövdeye zemin oluşturdu. Gövde üzerinde dört yönde zamanın simgesi saatler yer alıyor. Eserin üst noktası ise külahla tamamlandı. Saatin yapımının öncülüğünü yapan Taş işlemeciliği kursu öğreticisi Murat Yeşil,  bu eserin kentin önemli parçalarından biri haline  geleceğini,  insanların buluşma noktası ya da yön ve adres tariflerinden faydalanabilecekleri bir simge olacağını ifade etti.  Yeşil,  ilçeye böylesine değerli bir eseri kazandırmak amacıyla kursiyerleriyle birlikte tamamen  amatör bir ruhla  emek harcadıklarını da sözlerine ekledi.

📆 09 Haziran 2015 Salı 10:32   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR