Pendik Belediyesi, kentsel dönüşüme 5 Boyut çalışmasıyla yeni bir yaklaşım getirdi. AB destekli C3PO projesi için pilot bölge seçilen Pendik’te üç yıldan beri devam eden çalışmalar neticesinde vatandaşlar kentsel dönüşümün öncesini ve sonrasını sanal olarak görebilecek.
Avrupa Birliği destekli çok uluslu 21 ortaklı C3PO Projesi için Finlandiya ve Belçika ile birlikte üç yıldan beri yürütülen çalışma, Pendik’te düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Pendik Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “5 Boyutlu Kentsel Dönüşüm Kavramına Yenilikçi Bakış” toplantısı, proje ortaklarının, akademisyenlerin, yurtdışı ortakların temsilcilerinin, bakanlık çalışanları ve yerel yöneticilerin yer aldığı kalabalık bir katılımla Pendik Greenpark Otel’de gerçekleşti.
“Vatandaş dönüşümü önceden görecek, katılım sağlayacak”
Toplantının açılışında konuşan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, C3PO Projesinin temel amacının kentsel dönüşüm konusunda yapılacak çalışmaları vatandaşa doğrudan anlatabilmek olduğunu belirterek, “Şehir planlamasında uzmanların teknik çalışmalarını vatandaş anlayamıyor, bu yüzden de katkı sağlayamıyor. Bu platformun temel kaygısı, vatandaşların yaşadıkları bölgede yapılacak dönüşümle ilgili çalışmaları en net biçimde görmesini ve anlamasını sağlamak. Pendik’le birlikte Finlandiya ve Belçika’dan 5 şehir, uzmanlar, akademisyenlerin üç yıldan beri sürdürdükleri bu çalışma, hem mimari yapıdaki değişiklikleri, hem de bunun sanal gerçeklikle görülebilmesini sağlıyor. Vatandaş, yaşadığı yerin veya gayrimenkulünün geleceğini merak ediyor. Yapılacakları gösterip, o sürece vatandaşı kattığınız zaman, planladığınız şeyleri hayata geçirmeniz daha kolay oluyor. Bu katılımı sağlamak için sosyal medyada da paylaşım yapılacak” dedi.
Pendik Kaymakamı İlhan Ünsal da teknolojik hizmetlerin hayatı kolaylaştırdığını belirterek, C3PO projesinin şehrin planlanmasında çok önemli bir platform olduğunu söyledi. Proje ortaklarından Prof. Dr. Philippe Thiran, Belçika’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken, Finlandiya’daki proje ortakları da canlı bağlantıyla toplantıya katıldı. Proje Koordinatörü Alper Kanak ise veri toplanması ve bunların değerlendirilmesi konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Dönüşümde asıl problem mülkiyet
Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Vahap Doğan da Projenin Pendik’teki planlama süreçlerine dahil edilmesiyle ilgili bilgi verdi. Kentsel dönüşümde mülkiyet konusunun önemli olduğunu ve alanların birbirinden farklılık gösterdiğini söyleyen Doğan, Taşlıbayır ve Ertuğrulgazi’deki dönüşüm alanlarını örnek olarak sundu. Doğan, bu iki bölgenin mülkiyet yapısının birbirinden farklı olduğunu, ancak yollarıyla ve binalarıyla nitelikli ve konforlu yaşam alanlarına dönüştürülmesi için çalışmaların sürdüğünü anlattı. Doğan, C3PO projesi için de mevcut altyapıların dahil edilmesi konusunda bir çalışma başlattıklarını söyledi. Ardından konukların soruları cevaplandırılarak, projenin detayları anlatıldı.
Yeni Belediye Binası ve çevresinin simülasyonu hazırlandı
Kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren Pendik Belediyesi, Avrupa Birliği EUREKA Programı altında C3PO (Collaborative City Co-Design Platform) Projesi için pilot bölge seçilmişti. Diğer proje ortakları Finlandiya ve Belçika’nın pilot uygulama şehirlerinde seçilen alanlarda 5B (5 Boyut) çalışması yürütüldü. İlk üç boyutta mevcut şehir modelleri çıkarılarak binaların mevcut yerleşimi öğrenildi. 4. boyutta araç ve yaya trafiği gibi veriler alınarak platforma işlendi. 5.boyutta ise tüm bu veriler kullanılarak çeşitli simülasyonlar yapılarak kentsel dönüşüm sonrası bölgenin durumu analiz edildi. Böylece kentsel dönüşüm öncesinde, sırasında ve sonrasında şehrin nasıl görüneceği modellenerek kamuoyuyla paylaşılması hedeflendi. Pendik’te de Bahçelievler Mahallesi’nde yeni Belediye Binasının yapılacağı alan ve çevresi seçildi. Böylece hazırlanan simülasyonla vatandaşlar hem binayı, hem de çevresinde yaşanacak değişiklikleri görebiliyor. Görüntüler, 3 boyutlu gözlüklerle katılımcılar tarafından da izlenerek büyük ilgi gördü.
Bir yanıt yazın