MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Eğitim, Genel, Manşet, Toplum » Sağlık çalışanlarının çocuklarına eğitim hayatı boyunca burs….
Sağlık çalışanlarının çocuklarına eğitim hayatı boyunca burs….

Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) salgında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarına eğitim hayatları boyunca burs desteği vermek üzere başlattığı ‘Korona Kahramanlarına Vefa Fonu Bursu’nun kapsamı genişletildi. Bir yılda 238 çocuğun yararlandığı bu proje ile virüse yakalanarak ölen herkesin çocuğuna destek verilmeyi amaçlanıyor.

TEV İstanbul Anadolu Yakası Şube Yürütme Kurulu Başkanı Seda Ekincioğlu Oral ile hem bu fon hem de vakfın diğer burslarıyla ilgili konuştuk.

Korona kahramanlarına vefa bursunun 1. yılı bitti. Bir yıl içinde neler oldu? Kaç çocuk bu burstan yararlandı?

Korona Kahramanlarına Vefa Fonu’nu salgında görev alan ve virüs sebebiyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın çocuklarına eğitim hayatları boyunca burs tahsis etmek için oluşturduk. 

Bu seferberlikte yola çıkarken amacımız sadece sağlık çalışanları değil ilerleyen dönemde korona döneminde çalışırken vefat edenlerin çocuklarına da eğitim desteği sağlamak için kapsamımızı genişletmekti. Kurumlar ve bireylerin projemize desteğiyle fonumuz kısa sürede büyüdü. Bize ilham ve cesaret veren bu dayanışmayla fonumuzun kapsamını genişlettik ve başta yine vefat etmiş sağlık çalışanlarımızın çocukları olmak üzere korona döneminde virüse yakalanarak vefat eden herkesin çocuğuna ihtiyaç kriterleri gözetilerek destek vermek üzere projemizi büyüttük.

Bir yılda 238 korona mağduru çocuğumuz bu burstan yararlanmaya başladı.

Bursun kapsamını anlatır mısınız? Kimler başvurabilir?

Fonumuz Korona virüs nedeniyle vefat eden vatandaşlarımızın öğrenim görmekte olan çocuklarını kapsamaktadır. 

Vefat eden sağlık çalışanlarının çocuklarına Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) ile ortak burs veriyoruz. Bizim gibi tüm eforunu ihtiyacı olan gençlerin eğitimine destek vermek için sarf Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı’nın aynı amaca hizmet eden kıymetli girişimleri ‘Emanetiniz, Emanetimizdir’ projesiyle ‘Korona Kahramanlarına Vefa Fonu’ burs projemizi birleştirerek, beraberce çocuklarımızın eğitim hayatlarında yanında olacağız.

Bu kapsamda sağlık çalışanı olan ebeveynini korona virüsten dolayı kaybetmiş olan çocuklarımız için 3 yaştan itibaren okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim için başvuru yapabilirler. 

Vefat eden sağlık çalışanı olmayan vatandaşlarımızın çocuklarına ise TEV kendi bünyesinde burs vermektedir. Bu kapsamdaki adaylarımız ise ihtiyaç durumu, devlet okulunda okuyor olması vb. kriterler gözönünde bulundurularak değerlendirilmektedir.  Ayrıca koronadan dolayı gelir kaybına uğrayan öğrenciler de Eğitim bursumuz kapsamında değerlendirilmektedir. 

Bursun kapsamını genişletme, değiştirme planlarınız var mı? 

Bildiğiniz gibi Korona Kahramanlarına Vefa Fonu salgında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın çocuklarına destek olabilmek amacıyla yola çıktığımız fakat TEV’in nihai amacı olan eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek adına kapsamını genişletebilmeyi arzu ettiğimiz bir fon. Burada en önemli rol bağışçılarımızın desteği. İhtiyaçlar dahilinde mümkün olan en geniş kapsamda ihtiyaç sahibi gençlerimize destek verecek şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Burstan yararlanan çocuklarla nasıl bir iletişiminiz var? Ne tür desteklere ihtiyaçları oluyor? 

Şu anda TEV – KAHEV çatısı altında 95 çocuğumuzu destekliyoruz. Her iki vakıf olarak ülke genelinde sahip olduğumuz geniş ağın yanı sıra sahaya yakınlığımız, yüksek organizasyon becerimiz ile ihtiyaç sahiplerinin anında yanında olmaya çalışıyoruz.

Eğitimde fırsat eşitliğine inanan ve çocuklarımızın çok yönlü gelişimini sağlamaya çalışan bir vakıf olarak ayrıca TEV Akademi, TEV Mentorink, staj – iş, yurt içi ve yurt dışında yüksek lisans imkanları ile bu iki vakfın kanatları altındaki öğrencilerimize destek olmaya devam edeceğiz.

Yaş kriteriniz var mı? 

Evet, yaş kriterimiz bulunmaktadır. TEV – KAHEV çatısı altında verdiğimiz burslarda 3 yaşından itibaren anaokuluna/kreşe gitmeye başlayan çocuklara burs verebiliyoruz. Üniversitede de başvuru için 25 yaşın altında olmalıdır öğrenci. 

Bu fona başvurmak için ne yapılması gerekiyor? 

 http://burs.tev.org.tr/ adresimizden covid-19 burs başvuru formunu doldurmaları veya koronabursu@tev.org.tr e posta adresimizden bizimle temasa geçmeleri gerekmektedir. 

Fona bağış yapılabiliyor mu? 

TEV.org.tr üzerinden fonumuza dilediğiniz tutarda bağış yapabilirsiniz.

Bu fona ya da genel olarak TEV’e bağışlarla ilgili bilgi verir misiniz? 

Türk Eğitim Vakfı olarak her yıl yaklaşık 7 bin öğrenciye burs veriyoruz. Pandemi mağduriyetlerini göz önünde bulundurarak bursiyer sayımızı bu sene 7.000’den 7.500’e çıkardık. Afet burslarımız – Elazığ, İzmir depremleri, Korona fonu – ve Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde üstün potansiyelli öğrencilerimize verdiğimiz  burslarımızla rakam 8.000’e yaklaştı. Ancak hala binlercesinin desteğe ihtiyacı var. Pandemiden dolayı eğitimlerini uzaktan sürdüren, bilgisayarı olmayan, internete erişimde sıkıntı yaşayan öğrencilerimizin bu durumu sosyal ve ekonomik hayatlarını olumsuz yönde etkilemeye devam edecek. Böyle bir ortamda daha fazla çocuğumuz eğitim imkanına kavuşsun diye, desteklerimizi ivmelenen bir şekilde arttırmamız gerektiğine inanıyoruz.

Bunun yanı sıra öğrencilerimizin ihtiyaçlarına yönelik araştırmalarımıza devam ediyoruz. Yeni dönemde bu doğrultuda, bireylere küçük bağışlar için çağrı yaparken  kurumlarla fayda arttırmaya yönelik işbirliklerimiz sürecek.

Birçok kurumsal şirket ve marka ile iş birliği yaparak nitelikli, hedefine ulaşan, sosyal etkisi oldukça güçlü projeler yaratmaya devam ediyoruz. Bu projeler hem dönemsel ihtiyaçlar doğrultusunda hem de bizim yaptığımız kapsamlı araştırmalarla şekilleniyor. Küresel olarak gözlemlerimizden biri, burslarda sadece başarı kriterinin değil giderek ihtiyacın rolünün artması. Destekçilerimiz, sadece başarılı öğrenciye maddi destek sağlamak değil, başarılı ve ihtiyacı olana fırsat eşitliği sağlamak istiyor. Biz bursiyerlerimizin sadece o andaki ihtiyacını karşılamıyor, onların her an yanlarında olmaya çalışıyor, farklı platformlarımızla hem eğitimlerini hem de sosyal gelişimlerini desteklemeye çalışıyoruz. Bunun için bizim de öncü amaçlarımızdan biri ihtiyacı doğru belirlemek, doğru denetimlemek. 

Türk Eğitim Vakfı olarak eğitimde fırsat eşitliği misyonumuzla 54 yıldır çalışmalarımızı gayretle sürdürüyoruz. Bu bağlamda da her dönem ve her şartta üstümüze düşen görevleri yerine getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.

TÜRK EĞİTİM VAKFINA NASIL NASIL BAĞIŞ YAPABİLİRSİNİZ?

BURS FONLARI: Korona Kahramanlarına Vefa Fonu ve Uzaktan Eğitime Teknoloji Desteği Burs Fonu’na bağışlarınızın yanı sıra Türk Eğitim Vakfı’nda kendi adınıza veya anısını yaşatmak istediğiniz kişi adına burs fonu açabilirsiniz. Burs fonlarının temel amacı maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere, kişi/kurum adına açılmış fon üzerinden burs desteği sağlamaktır. Burs fonu uygulaması ile bağışçılarımız, bursiyerine birinci sınıftan itibaren burs desteği sağlayarak bursiyerini mezun etme sevincini yaşamaktadır. 

BURS DESTEK PAKETLERİ (YEMEK, ULAŞIM/ERİŞİM, KİTAP, SANATSAL FAALİYET VE TEKNOLOJİ): Burs yardım paketlerini sevdiklerinize, dostlarınıza hediye ederek üniversiteli öğrencilerimize bir aylık yemek, ulaşım/erişim, kitap, sanatsal faaliyet ve teknoloji desteğinde bulunabiliyorsunuz.

MUTLU VE ÖZEL GÜN MESAJ KARTLARI: Bağışçılarımız mutlu ve özel günlerde (doğum günü, yılbaşı, Anneler/Babalar Günü, bayramlar vb.) sevdiklerine hediye etmek üzere TEV Mutlu ve Özel Gün kartlarını kullanabilmektedir. Kartlar dijital veya basılı olarak iletilebilir. Davet, açılış, nikah gibi büyük organizasyonlarda ise sevdiklerinizi tebrik etmek amacıyla göndereceğiniz TEV Bir Dünya Çiçek’leri ile gençlerin eğitimine destek olabilirsiniz. 

VASİYET YOLU İLE: Vasiyet, miras bırakanın ölümü sonrasında, malları üzerinde kendi iradesine uygun olarak fiili ve hukuki sonuç doğuracak tek taraflı yapılan ve ölüme bağlı bir tasarruftur. Bağış yapmak isteyen kişi, sağlığında düzenleyeceği vasiyetname ile herhangi bir malını (taşınır/taşınmaz mallar, bankadaki mevduat ve kıymetler) veya tüm mal varlığını vakfa bırakabilir. Vasiyeti yapan kişi hayatta olduğu sürece, vasiyete konu olan mal varlığı üzerindeki mülkiyet haklarını istediği gibi kullanır. Zira vasiyetname, vasiyeti yapan kişinin vefatından sonra hüküm ifade eder. 

Vasiyetname, noter huzurunda resmî şekilde yapılabileceği gibi, her şartta el yazısı ile imza ve tarih eklenerek yazılabilir. El yazısı ile yazılan vasiyetnamenin kaybolmasından endişe edenlerin, bu el yazılı vasiyetnamelerini notere emanet tutanağı ile teslim etmeleri de mümkündür.

HİBE YOLU İLE? : Bağış yapmak isteyen kişi sağlığında, sahibi olduğu herhangi bir taşınır veya taşınmaz malı veya bir hakkı, vakfa şartlı veya şartsız olarak bağışlayabilir. Bu bağışı yaparken mal veya hakkın sadece kuru mülkiyetini bağışlayıp intifa (yararlanma) hakkını veya sükna (oturma) hakkını saklı tutabilir. Böylece mal veya hakkın sadece çıplak mülkiyeti vakfa geçer, kullanma ve gelirlerinden yararlanma hakkı hayatta olduğu müddetçe bağış yapan kişide kalır. Bu yöntemle yapılacak bağışlardan, hukuka aykırılıklar dışında, daha sonra vazgeçmek mümkün değildir. 

2021 için genel olarak tüm burslara ve Korona Kahramanları Burs Fonu’na ne kadar bütçe ayırdınız?  

2021 yılı için TEV olarak yurt içinde verdiğimiz tüm burslarımız için toplam bütçemiz: 63.5 milyon TL’dir. 

Kurumlar ve bireylerin projemize desteğiyle Korona Kahramanları Burs Fonu ise 6 Milyon TL’yi aştı.

Bunların yanı sıra TEV burslarıyla ilgili bilgi de rica edebilir miyim

Türk Eğitim Vakfı olarak, sadece yurt içinde değil yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi yapan gençlere de destek veriyoruz. Bu öğrencilere, her yıl yaklaşık 1 milyon doların üstünde burs fonu ayırıyoruz. Öğretim kurumlarınca seçilen başarılı ve ihtiyaçlı öğrencilerin yanı sıra her yıl engelli ve yetiştirme yurdunda barınarak yüksek öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler ile doğal afet, acı olay gibi milletçe acısını yaşadığımız olaylarda zarar gören ailelerin öğrenim gören çocuklarına da burs tahsis ediyoruz. Ayrıca Vakfımızın 40. Yılından itibaren geleceğimizin liderlerini desteklemek üzere Üstün Başarı Bursu verilmektedir. Üniversite sınavında ilk 5.000’e giren öğrenciler başvuru yapabilmekte, 4 aşamadan oluşan elemelerden geçtikten sonra her yıl 50-60 civarında öğrenci üstün başarı bursu için seçilmektedir.

2020-2021 öğretim yılı kapsamında ise yurt içi için burs miktarlarımızı aşağıdaki gibi belirledik. 

  • Mesleki Orta Öğretim -300 TL
  • Üniversite -700 TL
  • Yüksek Lisans -1.100 TL
  • Doktora -1.400 TL olmak üzere ekim-haziran ayları arasında 9 ay burs

Aynı zamanda TEV olarak bursiyerlerimize sadece maddi destek sağlamayı değil, onların imkanlar ölçüsünde çok yönlü yetişmelerine katkı sunmayı da kendimize amaç ediniyoruz. Bu doğrultuda bursiyer buluşması, TEV Akademi Eğitimleri, TEV Mentorink (Online mentorluk desteği) gibi etkinlik ve programları hayata geçiriyoruz.

Galeri
📆 16 Mayıs 2021 Pazar 15:51   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR