MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
SEÇİMCE

 

Evet bir seçimi daha geride bıraktık.13 yıllık büyü bozuldu. Saat 12 yi vurdu ve at arabası balkabağına dönüştü.

 

 
Ak Partinin 13 yıldır süren tek başına iktidar olma geleneği bu seçimde bozuldu.

 
İyimi oldu kötümü oldu kişilere göre değişir. Ama genel anlamda bakarsak bunun sebepleri nedir önce onu iyi anlamalıyız.

 
*Ak Partiyi sallandıran neydi? Neden bu seçimlerde %50 leri bulup ta yine tek başına iktidar olamadı ? Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara inip Ak Parti için oy toplamaya çalışması ters tepkimi yarattı, yoksa faydalımı oldu. Cumhurbaşkanı meydanlarda mitingler vermeseydi oylar dahada mı düşerdi?

 
*Davutoğlu Başbakanlığa hazır değilmiydi, Millet Erdoğanla, Davutoğlunu kıyaslayıp yok bizim liderimiz bu olamazmı dedi?

 
*HDP’nin barajı aşmasının ardında neler yatıyor ? HDP gerçekten bundan sonraki mücadelesinde çözüm sürecini destekleyici tavırlarmı sergileyecek,

 

*Kandille bağlantıları ne olacak, Apo’nun bundan sonraki Parti üzerindeki etkisi, yada yetkisi ne olacak , Demirtaş göründüğü gibi mücadelesini bundan sonra siyasetlemi sürdürecek, bundan sonraki hedefleri neler?
*MHP’nin oyları arttımı, Hükümet ortaklığı konusunda ne düşünüyor, Ak parti ile koalisyon yaparmı ? Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada gösterdiği sert tutumumda bir yumuşama gösterecekmi ?

 
*CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu seçimlerde başarılımıydı ? Oy oranımızı düşürmedik seviyesinde koruduk bir başarısızlık sayılmaz bu deyip Genel Başkanlığa devam edecekmi? CHP Ak Parti ile koalisyon yaparmı ?

 

 

 

Tüm bu soruların yanıtlarını ilerleyen zamanlarda göreceğiz elbette, ama bana göre bir kaçına cevap vermeye çalışayım.
Ak Partini oy düşümünü ben son yıllarda ortaya çıkan yolsuzluk hareketlerine bağlıyorum, ateş olmayan yerden duman çıkmaz misali bakılınca olaya Halkın kafasında azda olsa bir şüphe uyandı ve Ak partinin Ülke için yaptığı hamleler, yatırımlar, üçüncü köprüler, hava alanları da göze gelmedi.
Ak saray meselesi de Partiyi çok yıprattı, aşırı saltanat ve lüks merakı insanları partiden uzaklaştırdı. Bir yer biri bakar kıyamet ondan kopar misali oldu adeta.

 
Davutoğlu Başbakanlığa hazır değilmiydi demiştik, bana göre değildi, Recep Tayyip Erdoğanın siyasi tavırlarına alışmış Partililer ve Halk karşılarında daha pasif bir lider görümce acabamı endişesine kapıldılar ve ayrıca 13 yılın alışagelmiş Rehavetide üzerlerine çöktü ve oylara yansıdı.

 
Bunların yanısıra en büyük etken bana göre HDP güçlenmeye başlayınca Güneydoğuda ve doğudaki illerimizdeki seçmenler Ak Partiye değil HDP’ye oy verdiler en azında HDP liderininde dediği gibi bir deneyelim bakalım deyip emanet oy olsada..

 
HDP neden barajı aştı, yıllardır süre gelen Kürt sorununun dağlarda savaşarak değil masa başında Siyaset kabuğunun içerisinde çözüleceği kanısına vardılar. CHP nin parti olarak Tüm sol kesimi kucaklayamamasıda Sol cenahta yeni bir Parti arayışına girdi. Bu yüzden BDP, Hadep gibi şahin kanadı ağır basan partilerini kapatıp daha ılımlı, daha yaklaşımcı gibi gözüken HDP’yi kurdular ve Sol cenahın yeni partisi olmayıda yol haritası olarak kendilerine belirlediler.

 
Demirtaş’ın siyaseti uzun yıllar yapmayı düşünmesi ve hem solun hemde Kürtlerin Lideri olma hayalide HDP’nin başarısını sağlamıştır.
İlerleyen günlerde Kandilin ve Apo’nun HDP üzerindeki yaptırımını , yada etkisini de hep beraber göreceğiz.

 
MHP’nin oyları aslında artmadı , ama oy aldığı şehirlerde artış var Devlet Bahçeli bu sabah yaptığı açıklamada koalisyona sıcak bakmadığını belirtti, Ak parti MHP kolalisyonu olurmu ? bilemem ama MHP CHP kolasiyonuda olmaz gibi görünüyor, çünkü oy oranları hükümeti kurmaya yetmeyeceği için HDP’desteklemesi lazım Demirtaş böyle bir oluşuma dışardan destek vereceğini söylemesine rağmen MHP’nin bunu kabuletmeyeceği gözleniyor.

 

CHP bu seçimlerde oy oranını korudu , arttıramadı ama düşürmedide, CHP Genel Başkanıda tam bunu söyleyerek Başarısı olmadım istifa etmeme gerek yok diyor, bu tartışılır neye göre başarı , neye göre başarısızlık , ana şu bir gerçek CHP’nin oyları artmedıysa HDP’ye giden oylar yüzündendir buda böyle biline.

 
Kemal Kılıçdaroğlunun durumuna kendi Partilileri karar verecek elbette ama en kuvvetli ihtimal olarak gözüken CHP Ak Parti koalisyonuda kapıda gibi bana göre….!

 
Netice itibari ile üç bilinmeyenli bir denklemin içerisine düşmüşüz gibi geliyor bence , burada Parti liderlerine önemli görevler düşüyor, sağduyulu davranım önce Memleketin menfaaltleri derlerse en hayırlı çözümü bulurlar bence …

 
Saygılarımla
Murat Karaca

Etiketler:
📆 08 Haziran 2015 Pazartesi 18:19   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR