MENÜ ☰
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Teknoloji, Toplum » Telefon bağımlılarına “cep telefonu perhizi” önerisi?
Telefon bağımlılarına “cep telefonu perhizi” önerisi?

Son dönemlerde sanal ortamda daha fazla yer edinebilmek gibi toplumda bir kültür oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, twetleri retweet edilmeyen ya da facebook’ta yeterince beğeni almayan kişilerin kendilerini kötü hissettiklerini söyledi.

 

Sosyal medyada geçirilen sürenin eş ilişkilerini de olumsuz etkilediğinin altını çizen Prof.Dr. Tarhan telefonuyla yoğun vakit geçirenlere “cep telefonu perhizi” önerisinde bulundu.

 

Teknolojideki gelişmelerle birlikte bireylerin sosyal medyaya bağlı yaşam alanı her geçen gün genişliyor. Kişiler neredeyse 7 gün 24 saatini mobilden ya da tablet ve ya masaüstü bilgisayarlarından sanal ortama bağlı geçiriyor.

 

Fomo yaygınlaşıyor

 

Kişilerin uykusuz kalmasına, uyanır uyanmaz da hesaplarını kontrol etme ihtiyacı hissetmesine neden olan durumun popüler psikiyatride Fear of Missing Out (FOMO) yani gelişmeleri kaçırma korkusu olarak tanımlandığını ifade eden Üsküdar Üniversitesi Rektörü-Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun giderek yaygınlaştığını söyledi.

 

Bireylerin bağımlılık derecesinde telefon kullanma davranışı gösterdiklerine dikkat çeken Prof.Dr. Tarhan, sosyal medya bağımlılığı şeklinde sosyalleşen insanların 5-10 yıl içinde özel bir hastalığa yakalanma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

 

Bu kişilerin beyninin herhangi bir uyuşturucu madde almadığı halde, sanki almış gibi haz duyarak bazı hormonlar salgıladığını belirten Prof.Dr. Tarhan, ödüllendirilme ihtiyacı ile sosyal medyada bu kişilerin çok uzun vakitler geçirdiğini söyledi. Bu kişilerin sanal ortamda yer almadığı zamanlarda kendilerini kötü hissettiklerinin altını çizen Prof.Dr. Tarhan, toplumda sanal âlemde daha fazla yer edinebilmek gibi bir kültürün de oluştuğunu dile getirdi.

 

Sanal ortama girmediğinde kendini kötü hissedenlerin sayısında ciddi artışlar olduğuna dikkat çeken Tarhan, twitter’da yazdıkları retweet edilmeyen veya Facebook’ta yeterince beğeni almayanların kendilerini onaylanmamış ve kabullenilmemiş hissettiklerini kaydetti.

 

“Cep telefonu perhizi yapın”

 

Bu alışkanlığını bırakmayı deneyenlerin olduğunu ancak birçoğunun başarılı olamadıklarını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beyindeki ödül-ceza sisteminin bozulmasıyla ortaya çıkan durumun tedavi gerektirebildiğini de söyledi. Prof.Dr. Tarhan, sanal uyuşturucu olarak tanımladıkları telefon bağımlılığından kurtulmak için şu önerilerde bulundu:

 

“Tek ilgi alanları bilgisayar ve sanal ortam olmasın. Kendilerine başka ilgi alanları bulsunlar. Doğa yürüyüşü ve arkadaşlarla vakit geçirme gibi aktivitelere katılsınlar. Bilgisayar ve telefondan uzaklaşsınlar. Bu durumun eşler arasında da olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Bir iki saatliğine de olsa telefonlarını rafa kaldırsınlar. Birbirleriyle sohbet etsinler. Cep telefonu perhizi yapsınlar.”

📆 29 Nisan 2015 Çarşamba 17:26   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR