MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » Türk Kültürü Mücevhere Dönüşüyor
Türk Kültürü Mücevhere Dönüşüyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı öğrencilerinin hazırladığı  ‘Türk Kültür Serisi’ koleksiyonlarının üçüncüsü olan ‘Tezhip’ temalı mücevher koleksiyonu sanatseverlerle buluşuyor.

 

 

İstanbul Aydın Üniversitesi ABMYO Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı, 2011 yılından bu yana ‘Türk Kültür Serisi’ adı altında tarihten günümüze dek Anadolu Coğrafyasında yaşayan toplumların geleneksel, kültürel ve sanatsal öğelerini gündeme getirmek amacıyla kültürel temalı mücevher koleksiyonları hazırlıyor. Öğrenciler koleksiyonların tamamında aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimlerini tasarımlarını üretirken kullanıyor,  üretilen takıların özgün konu ve tasarımlarıysa gerek kuyumculuk gerekse eğitim sektörlerinde ilgi çekmeye devam ediyor.

 

Türk Kültür Serisi’nin ilk koleksiyonu ‘Bu Destanlar Hepimizin’ sloganıyla tanıtılırken, “Yaratılış, Göç, Manas, Ergenekon, Oğuz Kağan, Genç Osman, Çanakkale Destanları” gibi kültür tarihimizde yer etmiş destanların hikayelerinden soyutlanarak takıya uyarlandı.

 

Türk Kültür Serisi kapsamında hazırlanan ikinci koleksiyonda ise, ‘Bu Türküler Hepimizin’ diyerek yola çıkıldı ve 28 parça takıdan oluşan koleksiyon ile Anadolu’nun her bölgesinden seçilen halk türkülerinin hikayeleri tasarımlara konu oldu. “Uzun İnce Bir Yoldayım, Çarşambayı Sel Aldı, Eklemedir Koca Konak, Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar” gibi hafızalarda yer etmiş halk türkülerinin hikayeleri kolye, yüzük, küpe ve baş takısı gibi farklı takılarda vücut buldu.

 

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı Öğrencileri bu yıl da hazırladığı takı koleksiyonunda, yine el sanatlarımızda önemli bir yeri olan ‘Tezhip’ sanatını inceleyerek 25 parça takıdan oluşan çalışmalarını sanatseverlerle buluşturuyor. Çoğunlukla stilize edilmiş bitki formları ile desenlerden oluşan ve kimi zaman simetrik tasarımlar olarak uygulaması yapılan tezhip sanatı, islam kökenli kitap bezeme sanatı olarak da tanımlanıyor. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı ikinci sınıf öğrencileri “Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı Devleti” dönemlerinin tezhip sanatını inceleyerek oluşturdukları tasarımlarda orijinal tezhip formlarına bağlı kalarak çalışmalar yaparken, malzeme olarak gümüş ve bakırın yanı sıra abanozun da kullanarak özgün tasarımlara imza atıyorlar.

 

Türk Kültür Serisi’nin üçüncü koleksiyonu olan ‘Tezhip Sanatı’ temalı takılar, 24 Nisan 2015 tarihinde Balat Kültür Evi’nde yapılacak sergi etkinliği 1 hafta boyunca sanatseverler buluşacak. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı öğrencilerinin özveriyle hazırlandıkları serginin açılışı saat 16.00’da yapılacak.

📆 28 Nisan 2015 Salı 13:27   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR