MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, Genel, Manşet » ULUSLARARASI FELSEFE GÜNLERİ BAŞLADI
ULUSLARARASI FELSEFE GÜNLERİ BAŞLADI

Uluslararası Felsefe Enstitüsü’nün her yıl farklı ülkelerde gerçekleştirdiği Uluslararası Felsefe Günleri başladı.   Kadıköy Belediyesi Kadıköy Belediyesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı ve Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı’nın ev sahipliği yaptığı kongrenin bu yılki başlığı “Değer, Değerler ve Anlam”

Uluslararası Felsefe Enstitüsü’nün her yıl farklı ülkelerde gerçekleştirdiği Uluslararası Felsefe Günleri başladı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi ve Maltepe Üniversitesi Marma Kongre Merkezi’nde oturumların gerçekleşeceği kongrenin bu yılki başlığı “Değer, Değerler ve Anlam” olacak.

 

Uluslararası Felsefe Günleri’nin açılışı Kadıköy’de yapıldı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen açılışa Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Betül Çotuksöken, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Marmara Eğitim Vakfı Müdürü Sayın Melike Oğuzhan, Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Belma Akşit,, Romanya Millî Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, IIP üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru , Uluslararası Felsefe Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois ve Uluslararası Felsefe Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi ve dünya çapında birçok felsefeci ve İstanbullular katıldı. Uluslararası Felsefe Günleri’ne ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Betül Çotuksöken tüm katılımcılara teşekkür etti.

Marmara Eğitim Vakfı Müdürü Melike Oğuzhan ise konuşmasında “dünyanın içinde bulunduğu durumun evrensel değerlerden uzaklaşmak olduğunu  belirterek böyle bir zamanda böyle bir kongrenin gerçekleştirilmiş olmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

“İNSANLAR İNATLA BARIŞ İÇİNDE YAŞIYOR”

Melike Oğuzhan’ın ardından konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu  dünyada yaşanan terör ve şiddet dalgasına dikkat çekerek “Dünya neden bu halde?” diye sordu. Şiddetin güç ve hakimiyet kavgası nedeniyle sürdüğünü belirten Nuhoğlu “ Bütün bu şiddete kaosa rağmen insanların birbiri ile sorunu yok. İnsanlarımız inatla dirençle barış içinde yaşıyor. Bu savaş siyasetçilerin” dedi.  İnsanların sadece maddi ihtiyaçlarını karşılanmasının yeterli olmayacağını belirten Nuhoğlu insanların kişilik ve kimlikleriyle değer görmek istediklerini ifade ederek siyasetçilerin bu anlamda değer yaratmadığı belirtti.  “Siyasetin değer üretmesi için felsefeye ihtiyacımız var. “ diyen Nuhoğlu Ulaslararası Felsefe Günlerine ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun ardından konuşan Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Belma Akşit  Uluslararası Felsefe Günlerinin bu yılkı başlığı “Değer, Değerler ve Anlam”a dikkat çeken Akşit “Anlam ve değer konularına nasıl bakıyoruz onu anlatmak isteriz” dedi. Kongrede irdelenecek başlıkların bugün dünyanın yaşadığı sorunlara ve gündemine ışık tutacağını ifade eden Akşit  Maltepe Üniversite adına tüm katılımcılara teşekkür etti.

“İNSAN BİLİMLERİ DESPOTİK BİR İKTİDAR KARŞISINDA DURMAYI SAĞLAR”

Romanya Millî Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, IIP üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru “Burada bulunduğum için herkese teşekkür edeiyorum diyerek basşladığı konuşmasında dünyanın sessiz bir kriz içinde olduğunu söyledi. Siyasetçilerin sorunları ekonomik bir takım çözümler üreterek çözebileceğini düşündüğünü belirten Dumitru bunun büyük bir yanılgı olduğunun altını çizdi. Ekonomik büyümenin demokrasiyi sağlamlaştıracağını düşünmenin çocukça olduğunu belirten Dimutru “Modern özgür ulusların gelişmesinde insan bilimleri önemli bir rol oynamıştır. İnsan bilimleri,  insanların despotik bir iktidar karşısında durmasını sağlar”

Demokrasinin gelişmesinin insan bilimlerinin çok büyük önemi olduğunu belirten Dimutru şöyle devam etti  “Bu hiç bir şekilde parasal kara yaramaz.Ama insan bilimleri bizim kültürel ve tarihsel mirasımızı daha ileriye taşır ve  bu eşsizdir”.

Uluslararası Felsefe Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois ise yaptığı kısa konuşmasında Dünyanın zor günlerden geçtiği dönemde değer ve anlam tartışmasını yapmanın öneminin altını çizerek katkıda bulunan herkese çok teşekkür etti.

“GENÇ BİR KADIN NEDEN BİR İNTİHAR BOMBACISINA DÖNÜŞÜR?”

Bernard Bourgeois ardından konuşan Uluslararası Felsefe Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi konuşmasına genç bir erkeğin yada kadının neden bir intihar bombacısına dönüştüğünü hiç düşündünüz mü?”  sorusuyla başladı.  İntihar bombacılarının sayılarının giderek arttıklarına ve dünyaya yayıldıklarına dikkat çeken Kuçuradi “Zamanımızın bu olgusunu derinlemesine düşünmeli ve açıklamalıyız. Bu tarihi anda bu insanların neden insanları rastgele öldürürken kendileri de ölmekten çekinmediğini açıklamak zorundayız” dedi.

İntihar bombacılarının durumunun anlam arayışı olduğunu söyleyen Kuçuradi “Bu sonuçlar beni, ‘Değer, Değerler ve Anlam’ şeklindeki başlığını formüle etmeye ve size bunu teklif etmeye de götürdü. Doğrudan ve çok basitleştirerek söylemek gerekirse, intihar bombacıları olgusunu, temelde, kafalarında değer kavramlarına dair kavramsal karmaşaların hüküm sürdüğü insanların anlam arayışının bir ifadesi olarak görüyorum. Biraz geçmişe dönmeme izin verin: 1976’da, yani tam 40 yıl önce yazdığım ve Kahire’de düzenlenen Birinci Afro¬ Asya Felsefe Konferası’na sunduğum bir makalede sormuştum: ‘19. yüzyıl 20. yüzyıla ne aktardı? Eğer radikal bir değişimin müdahalesi olmazsa, 20. yüzyıl 21. yüzyıla görünüşe göre ne aktaracak?’ Ardından şu cevapları vermiştim: Bu iki soruyu dünya ölçeğinde ele almaya çalışırsak, ‘revolt’ (devrim, isyan) sözcüğü her ikisi için de çok muhtemel bir cevap olabilir. 19. yüzyıl 20. yüzyıla devrimin gerekliliği fikrini aktarmıştır. Ve 20. yüzyılın bir sonraki yüzyıla aktaracağı da, ¬eğer uluslararası siyasette bir ‘devrim’ yoluyla radikal değişimler yaşanmazsa¬ temelde bu gelenek olacaktır.”

‘Her şey mubah ilkesi’ ile‘Her şey makbul’ ilkesinin birleştiğinde canice terörizm yaşandığını belirten Kuçuradi, şöyle devam etti:  “İnsan ilişkilerinde genellemelerden kaçınmamız gerektiğini unutmadan, birçok intihar bombacısının zihinsel durumunu yaratan ve onları öldürmeye ve ölmeye sevk eden temel faktörün, anlam arayışı olduğunu öne süreceğim.”

Değer ve Anlam kavramlarının genellikle birbirleriyle karıştırıldıklarını belirten Kuçuradi bu kongre ile bu kavramlara hem açıklık getirmek hem de onları tartışma imkanı bulunacağını ifade etti.

9 Eylül Cuma günü sona erecek kongrenin programı şöyle:

PROGRAM:

6 Eylül Salı

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

15.00-16.30 Birinci Oturum: “Postmodernizmin Ötesinde: Görecelik-Mutlakçılık

Tartışmasının Gözden Geçirilmesi”

Başkan:Tomás Calvo Martínez

Athanasia Glycofrydi-Leontsini: “Postmodern Sanat Dünyasında Göreli ve

Mutlak Değerler”

Herta Nagl-Docekal: “Etik Sağduyu ile Yapmamız Gerekli Olmayan Edimler

Arasında Kesin Bir Ayrım Yapmamız Gerekir mi?”

16.30-17.00 Ara

17.00-18.30 İkinci Oturum: “Bilgisel Bir İnsan Etkinliği Olarak Değerlendirmenin

Fenomenolojisi”

Başkan: Bhuvan Chandel

Evandro Agazzi: “”/“Değer Yargılarının Bilgisel Statüsü”

Hans Lenk: “Yorum Yapıları Olarak Değerler”

7 Eylül Çarşamba

Yer: Maltepe Üniversitesi Kampüsü / Marma Kongre Merkezi

10.00-12.00 Üçüncü Oturum: “Değerler, Değer Yargıları ve Arka Planları”

Başkan: Hülya Şimga

Tanella Boni: « Eşitlik ve Farklılıktan Başka İnsansal Olanı İnsansal Yapan Nedir?”

Güncel Önkal: “Sosyal Epistemoloji Aracılığıyla

Kültür/Uygarlık İkileminin Korunmasına İlişkin Bir Çözümleme”

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

15.00-17.00 Dördüncü Oturum: “İnsanlararası İlişkilerde Etik Değerlerin Rolü ve Ahlâk Normlarının Rolü”

Başkan: Jure Zovko

Abdusalam Guseynov: “Mihail Bahtin’in Ahlâk Felsefesinde

Sorumluluk Anlayışı”

Betül Çotuksöken: “Ahlâk Normları ile Etik Değerler Arasında İnsan”

Daniel Vanderveken/Candida de Sousa Melo: “Etikte ve Dinde İllloküsyoner Edimler”

  8 Eylül Perşembe

Yer: Maltepe Üniversitesi Kampüsü / Marma Kongre Merkezi

9.30-10.30 Beşinci Oturum: “Türkiye’de Felsefe”

Başkan: Zerrin Tandoğan

Sevgi İyi-Harun Tepe: “Değer Felsefesi ve Etik”

Yusuf Örnek: “Felsefi Antropoloji”

10:30-11:00 Ara

11:00-12:00 . Zekiye Kutlusoy: “Mantık ve Bilim Felsefesi”

Gülriz Uygur: “Hukuk Felsefesi”

9 Eylül Cuma

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi / Büyük Salon

10.00-11.30 Altıncı Oturum: “21. Yüzyılda Değer ve Anlam Sorunları Karşısında Felsefe”

Başkan: Tu Weiming

Peter Kemp: “21. Yüzyılda Kosmopolitanism”

Nam-In Lee: “Ahlâksal İçgüdü ve Ahlâksal Değer”

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

12.00-13.00 Kapanış Oturumu

Başkan: Günter Abel

Bernard Bourgeois: “Anlamın Birliği, Değerlerin Çokluğu”

Ioanna Kuçuradi: “Toplantıyı Kapatırken”

 

*Üç gün sürecek kongre boyunca katılımcıların kolay ulaşımını sağlamak için Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenecek ring seferlerinin saatleri ise şöyle:

Ring Sefer Saatleri

07 Eylül Çarşamba;

12.30 / Maltepe Üniversitesi Kampüsünden hareket edecek – CKM’ye

13.00  / Bostancı Deniz Otobüsleri Önünden hareket edecek  – CKM’ye

13.00  / Haldun Taner Sahnesi Önünden hareket edecek  – CKM’ye

09 Eylül Cuma;

09.00 / Kadıköy Meydan, Haldun Taner Sahnesi Önünden hareket edecek  – CKM’ye

09.00 / Bostancı Deniz Otobüsleri Önünden hareket edecek  – CKM’ye

11.00  / Haldun Taner Sahnesi Önünden hareket edecek  – CKM’ye

11.00  / Bostancı Deniz Otobüsleri Önünden hareket edecek  – CKM’ye

📆 08 Eylül 2016 Perşembe 11:26   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR