MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » UNICEF Şiddetten Kaçan ve Avrupa’da Yolculuk Yapan Çocukları Destekliyor
UNICEF Şiddetten Kaçan ve Avrupa’da Yolculuk Yapan Çocukları Destekliyor

UNICEF Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’da yolculuk halindeki kadınlara ve çocuklara büyük ihtiyaç duydukları desteği sağlamak üzere Yunanistan sınırındaki Geveglija kasabasında mobil ekibiyle çocuk dostu bir mekân oluşturdu.

Çocuk dostu mekân, UNHCR tarafından göçmenlerin konaklaması için kurulan bir dinlenme alanı içinde bulunuyor. Yerel bir HDK olan LaStrada’dan mobil bir ekip çocukların aileleriyle buluşturulmalarına yardımcı oluyor, çocuklara psikososyal destek ve erken dönem çocuk gelişim hizmetleri sunuyor.

Aileleri kayıt işlemlerini tamamlarken çocuklar bu alanda güvenli dinlenme ve oyun imkânları bulabiliyor. Mobil ekip ayrıca çocukları tarıyor, özel korunma ihtiyacı içinde olanları belirleyip gerekli yerlere yönlendiriyor.

UNICEF çocuklar için sanat, oyun ve eğitim materyalleri temin etmiş bulunuyor. Söz konusu çocuk dostu mekân aynı anda 50 çocuğa birden hizmet sunabiliyor.

Son bir ay içinde ülkeden geçiş yapan mülteci sayısı günde 1500-2000’i bulacak şekilde artmış bulunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 30’unu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Pek çoğu kendi ülkeleri Suriye, Irak ve Afganistan’da sürüp giden şiddetten kaçıyor. Aralarında en fazla risk altında olanlar ise yanlarında ana-babaları ya da yetişkin aile üyeleri olmadan yalnız yolculuk yapan çocuklar.

Yolculuk yapan çocuklar bir merciden diğerine sevk ediliyor, geri çevriliyor, geçiş ülkelerindeki ve ev sahibi ülkelerdeki yasalar, politikalar ve uygulamalarda bulunan boşluklarda kaybolma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Kendilerini, eğitimsiz, adalete ve sağlık hizmetlerine erişimin sınırlı kaldığı bir gelecek bekliyor. Zaman zaman, yaşamlarını tehlikeye düşüren gözaltı ve sınır denetim uygulamalarına maruz kaldıkları da oluyor.

UNICEF yetkililere, hukuksal statüleri, dinleri ya da bağlılıkları ne olursa olsun tüm göçmen çocukları BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde belirtildiği gibi en başta ve her şeyden önce çocuk olarak tanımaları ve kendilerine böyle davranmaları çağrısında bulunuyor. Bu çocuklara özel bakım ve özenle birlikte ayrım gözetmeyen ve sürekli koruma sağlanmalıdır. UNICEF durumu sahada izlemeye, çocukların korunmasını sağlamak üzere yerel yetkililerle birlikte çalışmalarına devam etmektedir.

📆 26 Ağustos 2015 Çarşamba 10:51   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR