MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Manşet » Yurtdışında Ücretsiz Üniversite Okuma
Yurtdışında Ücretsiz Üniversite Okuma

 

Bunlardan kilise merkezli üniversite, 12-15. yüzyıllarda öğrenci ya daöğretmen loncaları olarak biçimlenen kurumlar olaraktanımlanmaktadır. Bu kurumlarda belirlenmiş bir programa göre eğitimyapılmakta ve bilimsel, siyasal ve ücretsiz yurtdışı eğitimi teolojik bilgiler aktarılmaktadır. Bir yandandini otoriteyi temsil eden Papalık, diğer yandan sivil otoriteyi temsil edenKutsal Roma İmparatorluğu olmak üzere, iki güç odağının etkisi altındaki birortamda Bologna ve Paris’te doğduğu belirtilen üniversitenin üzerindeki kiliseetkisi 16. yüzyıldan ücretsiz yurtdışı eğitimi itibaren azalarak yerini devletin etkisine bırakmayabaşlamıştır. Hazırlanan programlar ruhban sınıfını eğitmekten çok, kamuyöneticilerini yetiştirmeye yönelik olarak düzenlenmeye başlamıştır.  17. yüzyıla gelindiğinde, üniversite öğrenciliği neredeyseasillerin ve zenginlerin çocuklarına has bir ayrıcalık haline gelmiştir.Üniversitenin toplumun her ücretsiz yurtdışı eğitimi kesimine açılarak, kişilerin yeteneklerine göretoplumda yükselmelerinin aracı haline gelmesinin felsefi temelleri ise, 19.yüzyıl başlarında atılmıştır.

18. yüzyıl sonları ve 19. yüzyıl başlarında birçok Kıta Avrupasıüniversitesi, Napoleon tarafından kapatılmıştır. Fransız üniversiteleri devletinbir organı haline getirilmiş ve üniversitelerin amacı, merkezi hükümetinideolojisi doğrultusunda yurtdışı üniversite elit kadrolar yetiştirmek olarak tanımlanmıştır.Böylece, Avrupa’nın üniversite sistemi, ülkelerin milli yükseköğretimsistemleri olarak biçimlenmeye başlamıştır. Ancak, zamanla Fransa’nınetkisindeki bu gelişmeye karşı Prusya’da entelektüel tepkiler ortaya çıkmıştır. Prusya Kralı 3. FrederickWilliam Von Humbolt’u, eğitim sistemini yeniden düzenlemek üzere PrusyaEğitim Dairesi yurtdışı üniversite Başkanlığı’na atamıştır. Humbolt bu görevi yerine getirirken,aynı zamanda Berlin Üniversitesi’nin (günümüzdeki Humboldt Üniversitesi)kurulması çalışmalarını yürütmüştür Humbolt daha sonrakendi adıyla anılacak olan bir sistemi yerleştirmiş olup, bu sistemin temel ilkeleri şöyle sıralanmıştır.

Böylece, bilimsel bilgi üretimini ve ücretsiz ve evrensel eğitim ilkesinimerkeze alan modern üniversite, FransızDevrimi’nin ve Napoleon Savaşlarının etkisiyle Almanya’da doğmuştur.Fransa’da ise bu gelişmeler Napoleon’un 1806’da çıkardığı yurtdışı üniversite Üniversite Kanunuile üniversiteleri kapatıp yerine elit yükseköğretim kurumlarının kurulmasıylagerçekleşmiştir Ancak Fransa’da kurulanbu üniversite tipinden daha çok Almanya’da kurulan üniversite tipi modernüniversitenin kaynağı olarak değerlendirilmektedir.

Humbolt modeli ile birlikte, araştırma alt yapısının oluşturulması içinprofesörlerin yönetiminde uzmanlaşmış kürsüler ya da enstitüler kurulmuştur.Bu üniversiteyi yurtdışı eğitim danışmanlık biçimlendiren iki olgudan biri üniversite dışında gerçekleşmeyebaşlayan bilim devrimi iken, öteki ulus devletlerin doğmuş olması veulusçuluğun gelişmesi olarak tanımlanmaktadır. Modelde, üniversiteninbilimsel ve örgütsel otonomiye sahip olması ve yalnızca finansal denetime tabitutulması, kurullar eliyle yönetilmesi ve eşitler arasında birinci olarak görülenrektörün bir yıllığına üniversite profesörleri tarafından seçilmesi; profesörlere işgüvencesi veren “tenür” sistemlerinin yurtdışı eğitim danışmanlık geliştirilmesi; üniversitenin, fırsat eşitliğikapsamında toplumun tüm kesimlerine açık olması ve devlet tarafından finanseedilmesi öngörülmüştür.  Üniversite yönetiminin kurumsal bir yapı kazanmasının kökenlerininHumbolt’un fikirlerine dayandığı ve kurduğu üniversite sisteminde yer alanaraştırma ve öğretimin birliği ilkesinin günümüz üniversitesini kalıcı bir şekildeetkilediği belirtilmektedir. Kusursuz ve devrimsel olaraktanımlanan Humbolt modeli, bazı ilkeleri yurtdışı eğitim danışmanlık ütopik bulunarak bugüne kadarbütünüyle hiçbir ülkede kurulmamıştır.20. yüzyılın ilk yarısında Humbolt tipi üniversite sistemi tekrar elealınarak üniversite anlayışının yeniden biçimlenmesine.çalışılmış, ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Alman üniversiteleri bilim alanındaki öncülüklerini Amerikan üniversitelerine devretmiş

📆 15 Eylül 2013 Pazar 01:32   ·   💬 0 yorum   ·  

Yorumlar kapatılmış.

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR