MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Ataşehir, Belediye, Manşet, Toplum » 1. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi
1. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi

(Sokak hayvanlarının Sorunlarının Çözüm kongresi) 10.05.2016 Saat 08.30 Silence İstanbul Hotel Ataşehir Sokakta hayvanların sefil bir şekilde yaşamaları, ormanlarda açlıktan ölmeleri, trafik kazalarında hayatlarını kaybetmeleri, eziyete uğramaları hepimizin vicdanlarını yaralayan bir an önce çözüm bulmamız gereken konulardır.

 

Büyük şehirlerde kentleşme süreci ile birlikte yaşam alanları daralan sahipsiz sokak hayvanlarının refah ve sağlık sorunları ile çevre sağlığı ve halk sağlığı sorunları giderek büyümektedir. Bu nedenle hayvan ve insanın uyumlu bir şekilde yaşayacağı ortamların yaratılması ve gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması her zamankinden daha elzem olmuştur. Sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu 2004 yılında çıkan hayvanları koruma kanunu ile Belediyelerin sorumluluğuna verilmiştir. Günümüzde özellikle büyük şehirlerde yerel yönetimlere gelen talep ve şikâyetlerin %10- 15’ini sokak hayvanlarının oluşturduğu düşünülmektedir.

 

Ancak geçici hayvan bakımevine sahip yerel yönetim sayısı ise çok yetersizdir. Mevcut durumda olan geçici hayvan bakım evlerinin ise fiziki ve teknik özellikleri, ne hayvanların refahı açısından ne de yapılan tıbbi müdahaleler açısından yeterli değildir. Aynı zamanda bu noktalarda görev yapmakta olan veteriner hekimler ve diğer çalışanlar zoonoz hastlalıklar ile karşı karşıya kalmaktadır. Sahipsiz sokak hayvanları; sokakta doğmuş ya da evinden atılmış, arabaların altında, sokağımızda çöp konteynerlerinin çevresinde gördüğümüz yaşam mücadelesi veren kedi ve köpeklerimizdir. Doğayı birlikte paylaştığımız kedi ve köpeklerimizin binlercesi ormanlık alanlarda, sokaklarda, tatil beldelerinde açlıktan, susuzluktan hastalıktan ve trafik kazalarından dolayı ölmektedir. Sokakların hem hayvanların hem de insanların huzur içerisinde yaşayabileceği hale getirilmesi için projeler geliştirilmelidir. Günümüz teknoloji ve imkânlarına rağmen Ülkemizde ne sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerin sayısı ne de sahipli hayvanların sayısı bilinememektedir. Üreme kapasiteleri düşünüldüğünde bir çift köpekten 6 yıl sonra yaklaşık 67.000 adet köpek, bir çift kediden ise 7 yıl sonra yaklaşık 427.000 adet kedi olması mümkündür.

 

Gerekli yasal düzenlemeler ve ilgili kurumlar arasında planlı bir işbirliği meydana gelmeden uygulanan kısırlaştırma programlarının populasyon kontrolü açısından etkisinin çok yetersiz olduğu görülmektedir. Bilimsel olarak kabul gören tek doğru yöntem kısırlaştırılıp, aşılandıktan sonra yaşadıkları sokağa geri bırakılmalarıdır. Bu işlemlerin başarıya ulaşabilmesi ilgili kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinin planlı, programlı ve eşgüdüm içinde davranmasıyla mümkün olacaktır.

 

 

Kedi ve köpeklerden insanlara geçen, kuduz, uyuz, kist hidatik, toksoplazmozis, leptospiroz, parazitler, tüberküloz ve çeşitli mantar hastalıkları vardır. Bu tür hastalıklara karşı sokak hayvanlarında, koruyucu veteriner hekimlik faaliyetlerinin başarı oranı, sahipli hayvanlara göre oldukça düşüktür. Isırılma ya da tırmalanmadan dolayı başta çocuklar olmak üzere ülkemizde her yıl binlerce kişi sağlık kuruluşuna başvurmaktadır.

 

 

2014 yılında ülkemizde yaklaşık 200 bin kişi kuduz riskli temas (ısırılma, tırmalama) sebebiyle hastaneye başvurmuştur. Sahipsiz can dostlarımızın yaşadıkları sorunları tüm yönleriyle ele almak, kurumların sorumluluklarını netleştirmek, kurumlar arası işbirliği yaparak çözüme katkı sunmak amacıyla; İlgili kamu kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin de katılacağı “ 1. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi ” 10.05.2016 tarihinde saat 09.00 ‘da Ataşehir Slience Hotelde yapılacaktır. Kongreye katılım ve 10 Mayıs günü öğlen yemeği ve ikramlar ücretsizdir. Bu kongre İstanbul Veteriner Hekimleri Odası ile Ataşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda yürütülmekte olup ülkemizin bir çok noktasından ilgili kamu kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı ulusal nitelikte bir kongre olacaktır. Bu kongrenin sokak hayvanları ile ilgili bütün tarafların katılacağı ülkemizde

 

 

düzenlenen ilk kongre olduğu unutulmamalıdır. Kongreye katılacak kurumlar tarafından yapılan sunumlar kitapçık halinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu kongre ile ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin gerçekleşmesini ve beraberinde sokaklarımızda daha mutlu hayvanlar göreceğimizi, bu alanda çalışan veteriner hekimler, diğer meslek grupları ve sivil toplum örgütlerinin daha verimli ve huzurlu çalışacağını, bu kapsamda çevre ve halk sağlığının korunacağını düşünmekteyiz. Ülke sevdalısı ve Ülkesini seven yurttaşlar olarak çok zor bir dönem geçirdiğimiz bu günlerde üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz.

 

 

Kongrenin yazılı ve görsel basında yer alması amacına ulaşmasında büyük önem taşımaktadır. Konunun öneminin farkında olarak göstereceğiniz duyarlılığa şimdiden çok teşekkür ederiz. Kurumunuz adına kongreye katılacak olan temsilcinizin isim ve iletişim bilgilerini kongre@ivho.org.tr adresine en kısa sürede göndermenizi arzu etmekteyiz.

 

Kongre ile ilgili billboard görseli ektedir, kamu spotu videosunu izlemek için tıklayınız. KONGREYE DAVET EDİLEN KURUM VE KURULUŞLAR  T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı  T.C. Orman Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü  T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  T.C. İstanbul İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü  T.C. İstanbul İl Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlükleri  T.C. Sağlık Bakanlığı  Veteriner Hekim Odaları  Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Müftülüğü  Kent Konseyleri Birliği  Kent Konseyleri Platformu  Muhtarlar Konfederasyonu  İl Belediyeleri  Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri  Haykonfed- Hayvanların Yaşam Hakları

 

 

Konfederasyonu  HAYTAP- Hayvan Hakları Federasyonu  İstanbul Tabip Odası  İstanbul Barosu  İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Diğer Veteriner Fakülteleri  Yeditepe Üniversitesi  Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi  Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi  Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi  Halkların Demokratik Partisi Genel Merkezi  Veteriner Hekimler Derneği  İstanbul Şehir Plancıları Odası Prof. Dr. Murat ARSLAN İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kongre Başkanı Düzenleme Kurulu Adına Kongre Tarihi : 10 Mayıs 2016 Salı – Saat : 08.30 / 19.00 Kongre İletişim Bilgisi : Necati BOZKURT Cep :0532 367 66 44 Kongre Adresi : Silence İstanbul Hotel Ataşehir Küçükbakkalköy Mahallesi Dudullu Yolu Cad. No:29, Ataşehir / İstanb

📆 09 Mayıs 2016 Pazartesi 15:24   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR