MENÜ ☰
.
Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » 15 Eylül Lenfoma Günü
15 Eylül Lenfoma Günü

Lenfoma kan ve lenf bezlerinin habis (kötü huylu) hastalıklarına verilen isimdir. Dünyada ve ülkemizde en sık görülen kan hastalığıdır. Yediden yetmişe her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen ilk 10 yaşta nadirdir. Genellikle sessiz gelişen bir hastalık olmasına rağmen bazı belirti ve bulguları önemlidir ve erken tanı ve tedavide çok önemlidir.

 

 
Lenfoma oluşum nedeni günümüzde tam olarak belli değildir. Genellikle genetik nedenler sıkça vurgulanmaktadır. Bu nedenle lenfomadan korunmak gibi bir anlayış söz konusu değildir. Örneğin kalp hastalığından korunmak için sigara içmemek ya da Karaciğer hastalığından korunmak için aşı olmak gibi koruyucu tedbirler lenfoma için söz konusu değildir.
Günümüzde bu hastalıktan korunmanın tek yolu sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamaktır. Bunun yanında yılda bir kez sağlıklı insan muayenesine gitmek (Check-up) erken tanı için önemlidir.

 

 
Vücutta lenf bezi bölgelerinde(koltuk altı, kasıklar ve boyunda) şişlik olması, istemeden kilo kaybı, sürekli olan ateş ve özellikle geceleri olan terleme lenfoma hastalarında sıkça görülen bulgulardır. Bu gibi şikâyetleri olan insanların mutlaka doktora başvurması gereklidir.

 
Günümüzde lenfoma tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ya da kemik iliği nakli gibi özel tedaviler kullanılmaktadır. Bu tedavilerle lenfoma hastalarının %60’ı tamamen iyileşmektedirler. Bunun yanında çoğu kemoterapi tedavileri hastaneye yatmadan verilmekte ve günlük hayat çok fazla bozulmamaktadır.

Etiketler:
📆 13 Eylül 2014 Cumartesi 13:12   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR