MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Belediye, İlçeler, Kartal, Manşet, Toplum » “18” Yolları Açan Kadınlar Belgeselinin Gösterimi Kartal’da Gerçekleştirildi
“18” Yolları Açan Kadınlar Belgeselinin Gösterimi Kartal’da Gerçekleştirildi

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER)’nin yapımcılığını, gazeteci-yazar Barış İnce’nin ise yönetmenliğini üstlendiği, Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinin hak mücadelesinin ele alındığı, “18” Yolları Açan Kadınlar adlı belgesel niteliğindeki kısa film, Soğanlık Kültür Merkezi’nde gösterime girdi

Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü, Kartal Belediye Meclisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve KA-DER’in iş birliği ile gösterime giren belgesel, ‘5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 88’inci yıl dönümü dolayısıyla izleyiciler ile buluştu.

Etkinliğe Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, KA-DER Başkanı Nuray Karaoğlu, Kartal Belediye Meclisi Başkan Vekili Özlem Bulut, Kartal Belediye Meclisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Aysel Yücel, Kartal Belediye Meclisi Üyeleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

1935 seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin ilk kadın vekillerinin siyaset yolculuğuna mercek tutan kısa filmin gösteriminden önce, kısa bir açılış gerçekleştirildi ve ilk sözü Kartal Belediye Meclisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Aysel Yücel aldı.

Kartal Belediyesi’nde kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nden ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun çalışmalarından söz eden Yücel’in ardından KA-DER Başkanı Nuray Karaoğlu kürsüye çıktı. Karaoğlu 5 Aralık 1934’ün, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazandığı tarih olduğunu ifade ederek KA-DER’in bu anlamlı günün olduğu hafta etkinlikler düzenlediğini belirtti.

1997 yılında kurulan KA-DER’in; siyasetteki tüm karar alma mekanizmalarında kadın ve erkek eşitliğini savunarak bu eşitliğin gerçekleştirilmesi için çalışmalar gerçekleştiren bir kurum olduğunu belirten Karaoğlu, KA-DER kurulmadan önce yüzde 4.5 ile gerçekleşen meclisteki kadın temsil oranının, geçen 25 yılda yüzde 17.1 oranına ulaştığını ve 101 kadın milletvekilinin olduğunu ifade etti. 

Belgeselin yapım süreci ile ilgili de kısa bilgiler paylaşan Karaoğlu’ndan sonra mikrofonu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel devraldı. Başkan Yüksel, yerel bir yönetici ve kamu idarecisi olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme çabası içinde olduğunu belirterek bireylerin kendilerini yetiştirebilmeleri için koşulları olabildiğince iyileştirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine önem verdiklerini ve Kartal Belediyesi’ndeki Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün yapmak istediği adımlardan bir tanesinin de kendini geliştirmek isteyen kadınların özgüvenini artırmak olduğunu belirten Başkan Yüksel, Kartal Belediyesi’nin sahip olduğu 15 kreşte de bu doğrultuda bireyler yetiştirildiğini söyledi.

Hem bireyleri yetiştirmek hem de annelere hayata daha çok karışma olanağı vermek için kreşleri çok önemsediklerini aktaran Yüksel, kadınların ayağa kalkması ile daha iyi günlere gidileceğine inandığını söyledi. Konuşmaların ardından Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel KA-DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu’na hediye ve çiçek takdim etti.

Etkinlikte daha sonra Barış İnce’nin yazıp yönettiği ve kadınların Osmanlı’nın son döneminden itibaren seçme seçilme talebini ve mücadelelerini anlatan ve “Yolları Açan Kadınlar” mesajıyla hazırlanan,  40 dakikalık “18” adlı belgesel, beyaz perdeye yansıtıldı.

📆 09 Aralık 2022 Cuma 20:58   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR