MENÜ ☰
..
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Etkinlikler, Manşet, Sancaktepe, Toplum » 20. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nde nefesler tutuldu.
20. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nde nefesler tutuldu.

“Kırkpınar’ın rövanşı” olarak görülen Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri, 18 Ağustos Pazar günü düzenlenen dev bir organizasyonla gerçekleştirildi. Başpehlivanlık mücadelesinde Şaban Yılmaz rakibi Güngör Ekin’i yenerek altın madalyanın sahibi oldu.
Haftalardır büyük bir heyecanla beklenen 20. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri, halkın yoğun ilgisi ve ülkemizin yetiştirdiği en iyi güreşçilerin katılımıyla gerçekleşti. Sancaktepe Belediyesi tarafından büyük bir önem verilen ve özenle hazırlıkları tamamlanan organizasyon, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan yağlı güreş sporunu, halkla bir kez daha buluşturdu.  Sancaktepe Belediyesi tarafından gerçekleştirilen organizasyonda ev sahipliği yapan Başkan İsmail Erdem’in konukları AB Bakanı Egemen Bağış, İstanbul AK Parti Milletvekili Osman Boyraz, Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan,  bürokrat, işadamı, siyasi partilerin temsilcileri, başta Sancaktepeliler olmak üzere Türkiye’nin değişik yörelerinden gelen geniş halk kitlesi oldu.
18 Agustus Pazar günü saat 11.00’da başlayan ve akşama kadar devam eden etkinlikte,  ilk olarak mehteran bölüğü eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile Abdurrahman Gazi Türbesi ziyaret edildi ve Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Şölen alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okunması ile devam eden töreni, yaklaşık 20 bin kişi izledi. Organizasyon, 7’den 70’e her yaştan birçok insanı ağırlayarak görkemiyle futbol sahalarındaki coşkuyu aratmadı. “Kırkpınar’ın rövanşı” olarak değerlendirilen Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri, yaklaşık 600 pehlivanın kıran kırana mücadelesine sahne oldu. Sancaktepe Yağlı Güreşleri, hem ulusal hem de yerel basın tarafından oldukça ilgi görerek televizyonlardan naklen yayınlandı.
Egemen Bağış: “Türkiye her gün daha iyiye gidiyor”
Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanlık müsabakalarını izleyen AB Bakanı Egemen Bağış yaptığı konuşmada, Başbakan’dan selam getirdiğini belirterek Türkiye’de her şeyin daha iyiye gittiğini belirtti. Bağış; “ Türkiye güçleniyor, Türkiye büyüyor. Bizler doping yapmadan siyaset yapıyoruz. Çünkü gücümüzü halktan alıyoruz” dedi. Bakan Egemen Bağış, 2020 Dünya Olimpiyatları için İstanbul’un en güçlü aday olduğunu belirterek, İstanbul’un böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmayı çoktan hak ettiğini sözlerine ekledi.
Başkan Erdem, ata sporuna desteklerini sürdüreceklerini belirtti
Sancaktepe Belediye’since gerçekleştirilen organizasyona ev sahipliği yapan Belediye Başkanı İsmail Erdem, törende yaptığı konuşmada, tarihi ata sporuna ayrı bir önem verdiklerini ifade ederek şunları söyledi; “Sancaktepe Belediyesi olarak ata sporumuz güreşe destek ve ayrı bir önem veriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Sancaktepe er meydanında kol bağlayan pehlivanlarımızın atalarına layık olacak bir şekilde ve centilmence mücadele edeceklerinden asla şüphem yok. Tüm koç yiğitlere başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.  Yağlı Güreşlerin bir kültür mirası olarak ele aldığını ve tanıtılması için çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatan Erdem, “Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri korunması ve yaşatılmasında sorumluluğu olan kişi ve kurumların işbirliğiyle yürütülen çalışmalar, yağlı güreşimizin tanıtılması ve Kuşaktan kuşağa aktarımına yönelik çok önemli bir görevi yerine getiriyor ” dedi.
Pehlivanlar, kıran kırana mücadele etti. Başpehlivan Şaban Yılmaz oldu
Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri’ne her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkenin çeşitli bölgelerinden pehlivanlar ve başpehlivanlar katıldı. Başpehlivanlık mücadelesi veren Şaban Yılmaz, Ali Güngör Ekin, Serhat Balcı, Sezgin Yüksel, Ahmet Yavuz, Ömer Aslantaş, Cino Mehmet Yılmaz gibi ünlü başpehlivanların kol bağladığı Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nde 20 başpehlivan birincilik için mücadele etti. Başpehlivanlıkta final müsabakaları çekişmeli geçti.  Yağlı güreşin efsane isimleri Şaban Yılmaz, Ahmet Yavuz ile Ali Güngör Ekin de Ali Gökşen ile yarı finalde karşılaştı.  Yaptıkları müsabaka sonunda Şaban Yılmaz ve Güngör Ekin bir birinin rakibi oldu. Final müsabakası nefesleri keser nitelikte oldu. Kısa süren final maçında Şaban Yılmaz üstün gelerek 20. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nde “başpehlivanlık” unvanını elde etti.
Bu yıl yapılan ağa seçiminde ise, iş adamı Ahmet Tüzün Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nin ağası oldu. Ahmet Tüzün ağalık kupası ve yeleğini Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem’in elinden aldı.
Gerçekleştirilen heyecan dolu müsabakalar ve coşkulu törenin ardından Sancaktepe Belediyesi’nce verilen yemek ikramı ile vatandaşlar, şenlik havasında bir gün geçirmenin keyfini yaşadı. 20. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri ile milli kültür, spor ve birlik adına unutulmaz bir gün geçirildi; Sancaktepe er meydanında pehlivanlar hünerlerini sergilerken adeta tarih yazıldı.

📆 19 Ağustos 2013 Pazartesi 09:52   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR