MENÜ ☰
Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Realty House Gayrimenkul
İstanbul 34 Gazetesi » Genel, Manşet, Toplum » 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI, YEREL SEÇİM VE ADAY YAKLAŞIMI
24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI, YEREL SEÇİM VE ADAY YAKLAŞIMI

24 Haziran seçimlerini daha önce yapıldığı gibi , çeşitli seçim ve sandık oyunları ile kazanan AKP iktidarı fiili olarak başkanlık yönetimine geçmiş, yönetimdeki denge ve balans ayarlarını artık tamamen kendi lehine çevirmiş olduğu bir dönemde 31.mart 2019 seçimlerinde yereldeki iktidarını sürdürme ile ilgili hazırlıklarını yaparken,bizlerin yerel seçimlerde iktidarı devralmak için üzereimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmek acil görevimiz haline gelmiştir.

Öncelikle ilk başta belirttiğimiz seçmen ve sandık oyunlarının engellenmesi ile başlamak en acil görevimizdir.

Bunlardan ilki CHP PM sinde ODTÜ li akademisyenlerin yaptığı sunumda,seçmen listesi ve sandık sonuçları üzerinde yaptıkları incelemelerde tesbit etikleri 2,5 milyon sahte oy kullandırıldığı tesbitidir ki oyların yaklaşık %5 ine tekabül etmektedir.Seçim %2,5 fark ile her türlü hile yöntemleri ile alınmıştır.Bu 2,5 milyon sahte oy açılımından ise şöyle bahsediliyor.

Genelde 100 bin mükerrer oy saptandığı, Sahte oy kullanımının isim isim saptandığı ,18-19. yüzyılda yaşamış gözüken seçmenlerin oy kullanmış gözüktüğü , 120-140-180 yaşında gözüken seçmenlerin olduğu sunumda PM sinde anlatılmıştır. 187 ilçedeki 6604 sandıkta anormal sonuçlar tespit edilmiş, örneğin,Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde 38 bin fazladan kullanılmış Şanlıurfa’da 7900 seçmen mükerrer oy kullanmıştır.Sahte TC numaraları ile sahte seçmenler üretilmiş,sahte kimlikler ile , seçmen listelerine kişiler eklenmiş,örneğin bir kişi 10 ayrı kimlikle değişik sandıklarda oy kullanmış ve bunlara benzer hilelerle sandıkda sonuçları kendi lehlerine çevirmişlerdir.
Yine ikinci idda ise Bilgisayar mümendisleri odasının yaptığı tesbitlerdir.

 

BMO sı YSK sonuçlarının ne kadar kesin olduğuna dair bir araştırma yapmıştır. Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın ‘Seçsis çalışma grubu’ tarafından yayınlanan raporunda, seçim sonuçlarının aday ve partiler kaydırılarak yazılması, farklı sandıklarda birbirinin aynı sonuçlar, aynı sandığın tutanak ve cetvellerdeki oy farklılıkları gibi pek çok hata ve tutarsızlık bulunduğu ifade edilmiştir. Raporda, belirlenen hata ve tutarsızlıklar şöyle sıralandı;

Sandık sonuç tutanaklarındaki oy sayıları SEÇSİS’e girilirken veriler bir aday/partiden diğerine kaydırılarak bilgisayara girilmiştir.

Sandıkların ‘sandık sonuç tutanakları’ ile ‘sayım döküm cetvelleri’ndeki oy sayıları birebir aynı olmak zorundadır; buna karşın bazı tutanak ve cetvellerdeki oy sayıları birbirlerinden farklıdır.

Aynı seçim bölgesi (mahalle) içerisinde farklı sandıklara ait olmalarına karşın içerikleri birebir aynı olan sandık sonuç tutanaklarına rastlanmıştır.

Sandık kurullarınca hatalı olarak düzenlenen tutanaklar SEÇSİS’e girilirken toplamların tutarlı olması için oy sayılarının ‘veri girişi yapanların inisiyatifinde’ düzeltildiği/değiştirildiği anlaşılmaktadır. Bazı sandıklarda, siyasi parti gözlemcilerine verilen sandık sonuç tutanakları ile SEÇSİS’e girilen tutanaklar arasında önemli farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir.

Uygulanan veri analizi yöntemi ve yüksek eşik değerle 2000 kadar sandıkta hata olasılığı belirlendiğinin ifade edildiği raporda, bu 2000 sandık içerisinde yaklaşık 70.000 seçmene karşılık gelen 250 sandıkta yanlışlar ve tutarsızlıklar saptandığı kaydedildi.

Raporda, “Bu yanlışlar sonucunda yaklaşık 14.000 yurttaşın oyu, tercih ettiği siyasi parti ya da adaya yansımamış görünüyor. Çalışma, yeterince bilgi toplandığı düşüncesiyle 250 hatalı sandık ile sonuçlandırılmış ve saptanan hataların örnekleri belgeleriyle rapora yansıtılmıştır.”

PM sinde ODTÜ lü akademisyenlerin ve Bilgisayar mühendislri odasının yatığı bu çalışmalar Genel merkez tarafından titizlikle incelenip,veriler toplanıp,acilen hukuki yollara başvurup,sonuç alınmaz ise Avrupa insan hakları mahkemesine giderek seçimlerin iptali sağlanmalıdır.

Yıkık bir osmanlıdan kan,yoksulluk,açlık ve sefalet içinde kurulan Cumhuriyet, bugün seçim ve sandık oyunları ile tek adam yönetimi tarafından zapturap altına alınmaya çalışıyorsa,burada bizimde muhalefet etme tekniklerimizide gözden geçirmemizde gereklidir.

Yerel seçimlere gelirsek;

Tüm bu hileleri yapan iktidarın bir parçası olan yerel yönetimlerin idaresi , geçenlerde sayıştay raporlarında yer aldığı gibi her türlü yolsuzluğa batmış haldedir.Vatandaştan toplanan vergiler ve alınan harçlar, buradada gidereler arttırılarak ve hileli ihaleler ile yandaşlara aktarılmakta, iktidara örtülü bir harcama havuzu sunmaktadır.
Bu nedenle bizim belirleyeceğimiz hem belediye başkanı ,hemde meclis üyesi adaylarımızın tesbiti,halkımızın verigilerinin iktidarın örtülü havuzuna aktarılmasına engel olunması açısından çok önemlidir.

Adaylarımızın tüm bu sorunlara hakim olması,liyakat sahibi olması,aday olmasının ana teması olmalıdır.Projeler sunulurken,halkında katılımının sağlanacağı,söz sahibi olacağı,yetki sahibi olacağı,karar süreçlerine halkında katılması gerektiği,yolsuzlukla mücadelenin asli görevleri olacağı vatleri ön sıralarda yer almalıdır.Yerelden iktidarın örtülü havuzuna aktarılacak paranın önüne geçildiği taktirde , hızla çözülme ve yol arkadaşlarının birbirini satması kaçınılmaz olacaktır.

,

2014 yerel seçimlerinden bu yana ikdidarda olduğumuz belediyelerin hayata geçirmiş oldukları projeleri toplanıp, değerlendirilip, belediyelerin mali göstergeleri, belediye başkanlarının seçim öncesinde vermiş olduğu vaatleri ve gerçekleştirme oranları, ilgili belediye hakkında gelen şikâyet ve talepler, kamuoyu yoklamalarıyla birlikte değerlendirilerek yönetiminde bulunduğumuz belediyelerimize ait başarı garafikleri hazırlanmalıdır.

Başarılı sonuçları olan projeler,diğer beledeyelerinde kullanacağı yöntemler olarak, bilgi ve tecrübe aktarımları yapılmalıdir.

Halkın mal ve hizmet alımında daha ucuza mal edeceği kooperatifçilik ve kollektif üretim teknikleri geliştirilmeli,sosyal hizmetler arttırılmalıdır.

Adaylara seçildikden sonra vatandaşın ulaşabirliği arttırılmalı,seçilenlerin halk ile sürekli temas noktaları arttırılmalıdır.

Özetle;yereldeki iktidarın alınması öncelikle seçim hilelerinin önlenmesi gereklidir. Adaylarımızın tabandaki ittifakı sağlayacak düzlemde ve liyakatta olması, bilgi ve donanımının, yönetme becerisine denk düşmesi zorunludur.
Yerel seçimlerin bizi iktidara taşıyacak ve ülkemizin laik,demokratik cumhuriyete dönüşmesi ile daha özgür hale geleceği günlere bir adım daha yaklaştıracak, başarı hikayesini tüm adaylarımızla yazacağımız inancı ile
hepimize başarılar diliyorum.

YUSUF ALTINBULAK
Makina Mühendisi

📆 19 Kasım 2018 Pazartesi 12:59   ·   💬 0 yorum   ·  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

.

ANKET

İSTANBUL'DA HAVA

İSTANBUL

YAZARLAR

YAŞAMIN İÇİNDEN

RÖPORTAJLAR

PİYASALAR